REVIEW ASUS ZenBook Pro Duo, un laptop inovativ cu două ecrane. Acesta este cel mai interesant computer portabil din lume
În lumea laptopurilor, aceste dispozitive sunt în acest moment ceea ce reprezintă smartphone-urile pliabile pe piața de smartphone-uri, adică inovația supremă. La fel ca și în cazul telefoanelor respective, însă, mai este de muncă până când aceste dispozitive vor fi rafinate.
ZenBook Duo (UX581) este, în opinia mea, cel mai interesant laptop din lume. Este genul de produs care împinge lucrurile înainte într-un domeniu. Ca să vă faceți o idee despre ce vorbesc, iată clipul oficial de prezentare:
Când scoți laptopul din cutie, închis, acesta nu impresionează. ASUS are în portofoliu modele mai arătoase. Mai mult, ZenBook Duo este greu și gros (2,5 kg și 2,4 cm), deoarece încorporează atât de multă tehnologie. Când îl deschizi, însă, ți se taie puțin respirația. Un al doilea ecran ultrawide ocupă jumătatea de sus a părții de jos a dispozitivului.
Tastatura și touchpad-ul ocupă cealaltă jumătate. Nu există zone pe care să îți odihnești podurile palmelor, de aceea laptopul este mai dificil de folosit decât modelele obișnuite. Tastatul cu laptopul ținut în poală este, de asemenea, o problemă, tot din cauza lipsei acelor zone. Există un suport palmar care vine în cutie, dar acesta nu va fi atașat prea des de către cei care mișcă frecvent laptopul de pe birou.
Mai mult, te vei trezi deseori că degetele de la mâna stângă ating ecranul secundar și nu vei înțelege de ce nu mai funcționează corect mouse-ul. Trebuie precizat că acest laptop nu este potrivit pentru stângacii care nu folosesc un mouse, din cauza faptului că touchpad-ul este poziționat în partea dreaptă, lângă tastatură.
Tastatura este solidă, sliențioasă, precisă, iar butoanele au cursă suficient de lungă. Mai mult, este iluminată din spate, o caracteristică binevenită. Există și câteva taste dedicate: una pentru trecere din mod de performanță Auto pe Turbo, una pentru activarea sau dezactivarea ecranului secundar, numit ScreenPad Plus, și alta pentru trecerea aplicației curente de pe ecranul principal pe cel secundar și viceversa.
Touchpad-ul din dreapta include, ca și pe alte modele ASUS, un numberpad.
Un ecran secundar chiar util
Ecranul secundar poate fi folosit pentru o mulțime de lucruri și are o rezoluție impresionantă, de 3.840 × 1.100 pixeli, spre deosebire de cele de pe alte modele similare. De exemplu, pe HP Omen X 2S acest display este cât cel al unui smartphone.
Pe ecranul secundar de pe ZenBook Pro Duo utilizatorul poate deschide o a doua aplicație sau mai multe. De exemplu, poate muta în el un tab de Chrome sau porni Spotify. Pot fi rulate și două aplicații/programe în paralel. Scenariile sunt foarte multe. Poți, de exemplu, să editezi imagini în ecranul principal în timp ce în ScreenPad Plus rulezi Spotify și să te uiți la un clip cu faze hazlii de pe YouTube sau la o transmisiune live de pe Facebook. Mai mult, făcând slide dinspre marginea din stânga a ecranului secundar spre centru toate aplicațiile deschise sunt afișate într-un ecran și poți decide de acolo pe care unde o pui.
Nu aș recomanda al doilea ecran pentru citit. Deși are o suprafața mată, care combate reflexiile, fonturile afișate sunt mici, iar faptul că îl privești din unghi face cititul și mai dificil. Eu am simțit nevoia să mă apropii pentru a privi perpendicular. De aceea, cred că ecranul secundar este mai potrivit pentru aplicații multimedia, precum Spotify sau YouTube.
ASUS s-a gândit și la alte moduri de a folosi cele două ecrane. Poți să le „unești”, astfel încât același conținut să fie afișat în ambele. Ecranul mai mic poate fi folosit și pentru notițe de mână sau realizarea de desene și schițe. ZenBook Pro Duo vine cu un stylus, numit ASUS Pen, și are preinstalată aplicația Handwriting, care poate fi pornită direct din ecranul secundar ScreenPad Plus. Tot în launcher-ul respectiv, care poate fi personalizat, este disponibilă o scurtătură pentru aplicația Paint.
Display-ul principal este un OLED 4K (3.840 x 2.160 pixeli) cu diagonala de 15,6 inchi, tactil și el, care redă culorile cu o acuratețe ridicată. De fapt, acesta a fost obiectivul principal al companiei în materie de display pe acest laptop – să redea culorile cu acuratețe 100% -, astfel încât să fie un dispozitiv ideal pentru creatorii de conținut. La rezoluție maximă sunt, în continuare, probleme cu unele aplicații și programe care nu sunt adaptate la rezoluții atât de mari (ex. OpenOffice, ResophNotes), dar, în general nu mai sunt probleme cu titlurile cunoscute, precum browserele Chrome sau Firefox.
Am apreciat, de asemenea, marginile înguste ale ecranului, care accentuează aspectul futurist al dispozitivului.
Laptopul țintește utilizatorii care fac multitasking și creatorii de conținut. Mă gândesc aici la editorii video sau la fotografi.
Un capitol la care dispozitivul este destul de sărac, în ciuda grosimii, este conectivitatea. ZenBook Pro Duo include două porturi USB-A 3.1, unul HDMI, jack audio de 3,5 mm și un USB Type-C. Din păcate lipsește portul Ethernet, iar un adaptor nu este livrat în cutie. Din fericire, conexiunea wireless este de ultimă generație, respectiv Wi-Fi 6. Totodată, este ciudat faptul că, fiind un dispozitiv care țintește creatorii de conținut, ZenBook Pro Duo nu dispune de slot pentru carduri de memorie.
Atrage atenția și modul în care sunt poziționate difuzoarele, spre ecranul principal. Chiar și așa, totuși, sunetul este clar, de calitate bună, deoarece difuzoarele, stereo, sunt realizate de Harman Kardon.
Inovațiile sunt susținute de componente interne puternice
Toate aceste caracteristici prezentate mai sus ar fi inutile dacă nu ar exista componentele interne care să asigure un mod de lucru fluid. ZenBook Pro Duo este un computer foarte puternic. Rulează Windows Pro (64-bit), include procesor Intel Core i7 9750H „Coffee Lake”, 16 GB memorie RAM, stocare internă pe SSD de 512 GB, grafică onboard Intel UHD 630 și placă video dedicată NVIDIA GeForce RTX 2060. Dispozitivul suportă maxim 32 GB memorie RAM, dar acest upgrade nu poate fi făcut acasă, fiind necesară deplasarea la un service autorizat, iar costul este suportat de client.
Utilizarea acestui laptop este o plăcere, iar al doilea ecran a fost integrat excelent. Nu sunt bug-uri și nici blocaje. Mai mult, laptopul poate rula fără probleme jocuri video pretențioase, ceea ce este un avantaj.
Teste sintetice:
PCMark 10: 5.102 (Essentials: 8.825; Productivity: 6.378; Digital Content Creation: 6.403)
Cinebench R15: CPU – 1097 cb; OpenGL – 113.81 fps
La performanțele excelente contribuie și sistemul de ventilație elaborat de la ZenBook Pro Duo. Exista fante la baza laptopului, dar și pe părțile laterale. Totodată, atunci când este deschis, partea de jos a ecranului devine suport, iar sub baza laptopului se formează un spațiu, care îi permite aerului să circule.
Autonomia bateriei este, cum era de așteptat la un laptop cu două ecrane de rezoluție atât de mare, mediocră. Nu vei obține mai mult de patru ore la utilizare moderată. De altfel, fiind un dispozitiv destul de greu și gros, ZenBook Pro Duo nu va fi plimbat de către proprietar la fel de mult ca un dispozitiv hibrid sau un ultrabook. Nu ajută, la capitolul portabilitate, nici adaptorul mare, cât o cărămidă, livrat de ASUS împreună cu dispozitivul.
În concluzie, ASUS ZenBook Pro Duo este un laptop inovativ, experimental, care arată cât de departe a ajuns acest producător în materie de computere portabile. Deși mulți ar fi tentați să creadă asta, ecranul secundar nu este o „găselniță de marketing”. Acesta este chiar util pentru creatorii de conținut și pentru cei care fac mult multitasking. Am apreciat, la ZenBook Pro Duo, ecranul principal superb, performanțele foarte bune, dar și tastatura de calitate, chiar dacă este poziționată într-un loc neobișnuit pentru un laptop. Trebuie apreciat și modul aproape perfect în care ASUS a integrat cele două ecrane, care funcționează fluid în tandem.
Din păcate, însă, laptopul este greu și gros. Mai mult ZenBook Pro Duo nu are port Ethernet și nici slot pentru card SD. M-am obișnuit greu și cu lipsa zonelor pe care se odihnesc podurile palmelor.
Pentru un creator de conținut aceasta este o unealtă pe care o recomand cu încredere. Trebuie însă să fie un profesionist de succes, deoarece modelul testat costă 14.000 de lei.