REVIEW ASUS ZenFone 2 – Performanțe de top la un preț foarte bun

Publicat: 18/06/2015, 12:45
Actualizat: 11/01/2020, 04:43

ASUS ZenFone 2 oferă mai multă putere de procesare comparativ cu Sony Xperia M4 Aqua (combinație de procesor quad-core Intel Atom Z3580 de 2,33 GHz și 4 GB RAM vs. octa-core Qualcomm Snapdragon 615 de 1,7 GHz pe 64 biți și 2 GB RAM), are capacitate de stocare internă mai mare (32 GB vs 16 GB), oferă suport pentru card microSD cu capacitate mai ridicată (64 GB vs 32 GB), are ecran mai mare și cu rezoluție mai bună (5,5 inci Full HD vs 5 inci HD) și dispune de funcție Fast Charging (60% se încarcă în 40 de minute)

Totuși, sunt aspecte la care Xperia M4 Aqua punctează: este mai ieftin cu 200-300 de lei, are design mai reușit cu materiale de calitate mai bună, cameră mai performantă (deși ambele au senzor de 13 MP), este rezistent la apă și praf, oferă autonomie mai mare a bateriei (în condiții de utilizare ușoară ajunge la două zile, față de o zi și jumătate în cazul ZenFone 2) și dispune de mai multe caracteristici pe partea audio. Acest din urmă aspect face din modelul Sony un dispozitiv multimedia excelent.

Ca o concluzie la ce am scris mai sus, dacă aș căuta în acest moment un smartphone Android pe segmentul de preț 1.400 – 1.700 de lei, m-aș opri la modelele de care am vorbit mai sus. Depinde de fiecare ce caracteristici consideră că sunt mai importante, însă eu aș pune 200 de lei în plus și aș alege ASUS ZenFone 2.

DESIGN. ZenFone 2 este un terminal la care calitatea materialelor a fost sacrificată pentru a include caracteristici de top la un preț foarte bun. Carcasa telefonului este realizată integral din plastic. Totuși, avantajul este că acest capac poate fi înlocuit în cazul în care se deteriorează sau poate fi schimbat cu unul de altă culoare dacă utilizatorul se plictisește de cea actuală. ASUS oferă o gamă largă de nuanțe pentru acest model.

Capacul din spate este detașabil, iar utilizatorul are acces la slotul pentru card microSD și la cele pentru cartelele micro-SIM (am testat o versiune Dual-SIM). De precizat că doar unul din sloturile pentru cartelă oferă conectivitate 4G. Cel de-al doilea este 2G.

Deși bateria se vede după îndepărtarea capacului, aceasta nu poate fi schimbată de utilizator.

Rama telefonului este realizată din plastic, iar dacă nu ai grijă apar repede zgârieturi și urme de uzură pe aceasta.

La cele 170 de grame pe care le are, ZenFone 2 nu este un telefon ușor. Aveți grijă să nu-l scăpați pe suprafețe dure, deoarece combinația de plastic și greutate destul de mare va lăsa urme adânci pe telefon.

ASUS a decis să pună butonul de volum pe partea din spate, sub cameră, la fel ca la modelele LG. Îți ia ceva timp să te obișnuiești cu poziția acestuia, în condițiile în care la majoritatea telefoanelor acesta este poziționat pe una din margini.

Tot ca pe modelele LG, suprafața capacului din spate imită aluminiul finisat și va păcăli mulți ochi neavizați.

O decizie neinspirată, în opinia mea, este poziționarea butonului On/Off pe marginea de sus. La un telefon cu ecran de 5,5 inci este greu de ajuns cu degetul la acesta atunci cânt telefonul este utilizat cu o singură mână. Din fericire ASUS a inclus pe ZonFone 2 o caracteristică utilă, care reduce numărul de apăsări al butonului de On/Off. Este vorba de double tap to wake – ecranul se aprinde prin dubla apăsare rapidă.

Spatele telefonului este curbat, iar acest lucru face ca dispozitivul să se potrivească perfect în palmă. Totuși, dacă este folosit în timp ce este așezat pe birou, telefonul se leagănă la atingerea ecranului.

ECRAN. Are rezoluție Full HD și oferă unghiuri de vizualizare largi, datorită panoului IPS de care dispune. Totuși, chiar și cu luminozitatea setată pe 100%, ecranul nu este foarte strălucitor. Cine a folosit un smartphone Samsung cu ecran AMOLED vede imediat diferența.

Luminozitatea ecranului de pe ZenFone 2 comparată cu cea de pe alte modele (măsurată în niți; mai mult este mai bine):

Sursa: Anandtech

Ecranul este protejat cu Gorilla Glass 3, fiind rezistent la zgârieturi. Totuși, în timp apar urme fine de uzură, care se văd în special afară, la lumină naturală. De aceea recomand instalarea pe acesta a unei protecții din sticlă temperată.

Din fericire, ASUS a inclus butoane capacitive pentru Back, Home și Recent Apps. Asta în condițiile în care pe modele mai scumpe aceste butoane sunt software. Totuși, aceste trei butoane de pe ZenFone nu se aprind, fiind mai greu de utilizat în spațiile întunecate.

PERFORMANȚE ȘI UTILIZARE. Ca să vă faceți o idee despre puterea de procesare a ZenFone 2, în testul Geekbench 3 multi-core terminalul a înregistrat un scor de 2.851, fiind peste Samsung Galaxy S5, HTC One M8 și OnePlus One. Toate cele trei smartphone-uri au un preț mai mare decât modelul ASUS. Totuși, dispozitivul nu atinge performanțele unor vârfuri de gamă actuale, precum Samsung Galaxy S6 (scor de 4.100) sau HTC One M9 (scor de 3.100).

Când vine vorba de Android, prefer versiunea vanilla disponibilă pe modelele Nexus de la Google. Versiunea de Android 5.0 Lollipop de pe ASUS ZenFone 2 este personalizată masiv. Peste sistemul de operare vine launcher-ul proprietar ASUS ZenUI. Acesta nu arată rău și se mișcă bine, însă prefer launchere precum ADW.Launcher sau Nova Launcher Prime pentru că oferă „tone” de opțiuni de personalizare. În cazul Nova, care este preferatul meu, poți face backup-uri și restaura setările în cazul în care telefonul a trebuit resetat.

ASUS nu folosește, din păcate, noul design Material introdus de Google. Astfel, interfața din Android 5.5 Lollipop de pe ZenFone 2 pare „demodată”.

Principala problemă a acestui telefon o reprezintă numărul mare de aplicații potențial nedorite (bloatware) care vin preinstalate. Există un director numit Apps4U în care găsești aplicații pe care nu le vei deschide probabil niciodată, precum Clean Master, 50+ Games!, Omlet Chat sau Dr. Safety. La acestea se adaugă bloatware-ul marca ASUS: Asus Support, My Asus, Zen Circle și ZenTalk. E păcat că această problemă există, în condițiile în care până și Samsung, până de curând „regele bloatware-ului”, a redus substanțial numărul de aplicații preinstalate pe noile sale smartphone-uri.

Pentru mine este foarte important faptul că acest telefon dispune de un buton Rec inclus în sistemul de operare, prin care poate fi înregistrată orice convorbire printr-o singură apăsare. Nu am mai văzut de foarte multă vreme un smartphone care să dispună de această caracteristică. Majoritatea aplicațiilor de Android disponibile nu fac bine acest lucru și sunt greu de setat. La ZenFone 2 înregistrările au calitate excelentă.

CAMERA. Pe segmentul Android găsești de obicei două categorii de camere. Una excelentă (LG G4, Samsung Galaxy S6) și alta „meh” (HTC One M9, Motorola Moto X). Cea de pe ZenFone 2, cu senzor de 13 MP, face parte din a doua categorie. Camera are autofocus și suprinde rapid scenele. Totuși, imaginile realizate cu ZenFone 2 sunt pline de „zgomot”: arată bine dacă sunt văzute pe telefon, dar când le dezchizi pe un ecran mai mare nu mai poți spune același lucru.

Iată câteva imagini făcute în diferinte condiții de luminozitate cu ZenFone 2 (clic pentru dimensiunea completă):

BATERIA. ZenFone 2 dispune de o bateria de 3.000 mAh și a avut, în regimul meu de utilizare (luminozitatea la 80%, două conturi de e-mail pe push, o oră în aplicațiile Imgur și 9GAG pe zi, câteva minute de browsing, câteva minute în Facebook, două clipuri rulate pe YouTube la calitate Full HD, o singură cartelă), o autonomie de o zi și jumătate.

Apreciez faptul că terminalul dispune de funcție de încărcare rapidă: 60% din baterie se încarcă în 40 de minute. O încărcare completă durează puțin peste o oră și jumătate.

ACCESORII. Smartphone-ul este disponibil oficial în România prin intermediul eMAG. Prețul modelului testat este de 1.650 de lei. Împreună cu ZenFone 2, ASUS a adus pe piața locală și două accesorii. Este vorba de o protecție View Flip Cover (care poate afișa notificări de la până la 7 aplicații) și de o baterie externă cu capacitate de 5.000 mAh.

PRO:

– Performanțe ridicate

– Preț excelent la caracteristicile oferite (are 4 GB memorie RAM)

– Ecran de dimensiune mare

– Dispune de buton de înregistrare a convorbirii direct în meniul contextual pentru apeluri

– Autonomie foarte bună a bateriei

– Suport Dual-SIM pe un smartphone de top

CONTRA:

– Cameră cu performanțe medii

– Mult bloatware

– Butoanele On/Off și de Volum au un plasament ciudat

– Luminozitate scăzută a ecranului

RATING Gândul: 4,7/5

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar