S-a scris despre HTC One M8 că este cel mai frumos și mai bun smartphone cu Android al momentului. Dacă prima afirmație este, pentru foarte multă lume, adevărată (noul model are un design de excepție), cea de-a doua este discutabilă. Noul HTC One este, clar, în top 5 cele mai performante smartphone-uri Android ale momentului, însă terminalului îi lipsește un factor important de diferențiere, ceva la care să te gândești imediat când îi pronunți numele. Ca să înțelegeți mai bine la ce mă refer, vă spun că după lansarea Galaxy S5 mi-a rămas în minte faptul că dispozitivul celor de la Samsung are o cameră cu un autofocus de doar 0,3 secunde și senzor de monitorizare a ritmului cardiac, după prezentarea Xperia Z2 am reținut că terminalul celor de la Sony filmează la calitate 4K, iar după debutul iPhone 5S că acela era primul smartphone din lume cu cititor de amprentă. În cazul HTC One M8, nu avem un factor clar de diferențiere. Duo-camera nu este, în opinia mea, unul, deoarece este o cameră destul de modestă.
DESIGN. HTC One M8 este un produs evoluționar, nu revoluționar. La fel ca și Samsung, HTC s-a temut să se abată prea mult de la rețeta de succes folosită la vârful de gamă anterior. Acest lucru se vede cel mai mult la capitolul design. În loc să vină cu o formă complet nouă, compania s-a bazat pe designul de anul trecut, apreciat de toată lumea, la care a adus modificări. Mai mult, pentru a păstra vie în mintea consumatorilor marca de succes „One”, HTC a decis să o păstreze și pe aceasta. În opinia mea, folosirea aceluiași nume generează puțină confuzie. Cred că în loc de HTC One M8 era mai bine dacă se folosea, simplu, numele HTC One 2.
Carcasa One M8 este realizată în proporție de 90% din aluminiu (față de 70% la modelul M7), fapt care îi conferă dispozitivului eleganță și durabilitate. Este vorba de rezistență la cădere sau îndoire, deoarece suprafața metalică se zgârie destul de repede, dacă terminalul este plasat în buzunar alături de chei sau așezat pe suprafețe dure.
Execuția terminalului este foarte bună, fiind un produs premium prin excelență.
Deși are carcasa metalică, HTC One are o greutate de 153 de grame, mai mică decât a unor terminale de dimensiuni similare care au carcasă realizată din plastic sau din policarbonat.
Carcasa nu se deschide, astfel că utilizatorul nu are acces la baterie, pentru a o schimba singur în cazul în care nu mai dă randament.
Cartela, format nanoSIM, se introduce în slotul aflat pe partea din dreapta-sus. Accesul se face prin introducerea unei agrafe într-o mică gaură. Suportul cartelei iese, după apăsare, afară.
Noul HTC One dispune și de slot pentru card microSD, care a lipsit la modelul anterior. Accesul la card se face de pe marginea din dreapta, în partea de sus.
Butonul de On/Off este situat pe marginea de sus, în partea dreaptă. Pe modelul testat, acest buton nu este foarte responsiv, deseori a trebuit să fie apăsat cu forță pentru a aprinde ecranul sau a stinge complet telefonul. Am observat că această problemă a fost semnalată și de alți testeri. Aș fi apreciat dacă HTC punea butonul de On/Off pe marginea din dreapta, sub cel de volum, o poziție, cred eu, mai comodă.
Slotul de încărcare microUSB și cel audio universal de 3,5 mm sunt așezate pe marginea de jos. Pe spate avem cele două camere și Flash-ul, iar pe partea din față două difuzoare și camera frontală de 5 MP.
Difuzoarele Boomsound sunt mai puternice (cu 25%) și oferă un sunet mai clar decât cele disponibile pe modelul One anterior.
Pe piața locală terminalul este disponibil în două nuanțe, Gunmetal Gray și Glacial Silver.
ECRANUL. Are o diagonală de 5 inci, este Full HD (rezoluție 1.080 x 1.920 pixeli) și are o densitate impresionantă, de 441 ppi. Deoarece este un IPS LCD, unghiurile de vizualizare sunt largi, culorile vii, contrastul ridicat, iar vizibilitatea la lumina naturală foarte bună. Este, probabil, cel mai bun ecran LCD pe care îl poți avea în acest moment pe un smartphone.
Display-ul este protejat de sticlă rezistentă la zgârieturi Gorilla 3. Aceasta este mult mai solidă decât varianta anterioară, Gorilla 2, eliminând necesitatea montării unei folii de protecție pe ecran. Puteți vedea în videoclipul de mai jos cât de rezistent este acest nou material.
PERFORMANȚE. HTC One M8 rulează, scos din cutie, Android 4.4.2 KitKat. Sistemul de operare dezvoltat de Google este, însă, modificat destul de mult de către HTC. Însă meniurile sunt simple și intuitive, iar cantitatea de bloatware (aplicații proprietare preinstalate pe care nu le poți scoate) inclusă de compania taiwaneză pe dispozitiv este mai mică decât cea de pe modelele Sony sau Samsung.
Smartphone-ul este foarte rapid, grație procesorului quad-core de ultimă generație Snapdragon 801 de 2,3 GHz și memoriei RAM de 2 GB. Pe HTC One puteți instala absolut orice aplicație sau joc disponibile în magazinul virtual Google Play, pe care să le rulați apoi în condiții excelente.
Potrivit producătorului procesorului, Qualcomm, noul Snapdragon 801 oferă performanțe grafice cu 25% mai ridicate decât Snapdragon 800.
Terminalul vine cu cea mai nouă versiune a interfeței HTC Sense 6, care include BlinkFeed, o secțiune, poziționată în partea din stânga a ecranului, care aduce știrile și noutățile de pe rețelele sociale direct pe ecranul dispozitivului. Din fericire, cei care nu se împacă cu BlinkFeed pot dezactiva serviciul din setări.
Noua interfață vine cu funcții precum Motion Launch, care permite detectarea imediată a poziției și mișcării, datorită senzorilor integrați care permit utilizatorului să interacționeze cu telefonul fără să aprindă ecranul. Un simplu gest de glisare activează dispozitivul, iar funcția Auto Answer permite preluarea unui apel prin apropierea telefonului de ureche, fără a atinge ecranul.
Nu pot să vă spun prea multe despre HTC Sense 6, deoarece nu sunt un fan al interfețelor proprietare. Imediat ce pun mâna pe un smartphone Android instalez Nova Launcher Prime sau ADW.Launcher.
La noul One, HTC a decis să implementeze butoane software (Back, Home, Recent Apps), pe ecran, în locul celor capacitive. Avantajul este că noile butoane nu mai ocupă spațiu pe ecran atunci când nu este nevoie de ele.
O supriză plăcută introdusă de HTC este posibilitatea de a activa ecranul prin dubla apăsare rapidă a acestuia.
CAMERA. Pe acest model HTC a decis să introducă conceptul Duo-camera, cu doi senzori pe partea din spate. Unul are 4 „Ultrapixeli” – pixeli de dimensiuni mai mari, care au scopul de a absorbi mai multă lumină. Cea de-a doua cameră are rolul de a capta date suplimentare, care permit apoi, de exemplu, schimbarea focusului unei fotografii după ce aceasta a fost făcută, adăugarea de șabloane sau transformarea unei imagini într-o experiență 3D.
Aș fi preferat ca HTC să folosească un senzor de cameră mai mare, cu pixeli de dimensiuni normale, în loc să meargă pe această variantă duo.
Deoarece folosește pixeli mai mari, acolo unde este multă lumină imaginile devin spălate și culorile prea saturate. Un alt minus al camerei este lipsa stabilizării optice.
Camera filmează la calitate Full HD și nu cred că va avea vreodată capacitatea, după o actualizare software, să filmeze la calitate 4K, așa cum poate filma camera de pe Xperia Z2.
Această cameră nu se ridică, din păcate pentru HTC, la nivelul celor folosite de Nokia sau de Sony pe dispozitivele lor avansate, precum Lumia 1520, Lumia 930, Xperia Z2 sau Xperia Z1.
Mai jos puteți vedea un duel al camerelor între HTC One M8 și Samsung Galaxy S4 (13 MP). Deși camera de pe S4 are un an vechime, se descurcă mai bine, în majoritatea condițiilor, decât cea de pe noul One M8 (click pe imagini pentru a le vedea la dimensiune maximă).
HTC One
Galaxy S4 (culoarea suprafetei mesei este cea suprinsă de camera de pe modelul Samsung)
HTC One M8
Galaxy S4
HTC One M8
Galaxy S4
HTC One M8 zoom maxim
Galaxy S4 zoom maxim
Se știe că nu doar mărimea senzorului contează la o cameră foto, însă consider că soluția HTC, camera Ultrapixel, nu se ridică la standardele actuale pentru dispozitivele high-end.
Alte imagini realizate cu HTC One M8:
BATERIA. Are o capacitate de 2.600 mAh și oferă o autonomie peste medie, dar nimic „stelar”. HTC susține că autonomia noului model este cu 40% mai ridicată comparativ cu cea de pe One M7. În condiții de utilizare normală, bateria te ține 12 ore, iar în condiții de utilizare ușoară trece de 24 de ore. HTC transmite că, încărcată complet, bateria va oferi putere de funcționare pentru 14 zile în modul de economisire extremă, timp în care utilizatorul poate prelua apeluri, SMS-uri și e-mail-uri.
SPECIFICAȚIILE PRINCIPALE:
Sistem de operare: Android 4.4.2 KitKat
Ecran: 5 inci, Full HD, IPS LCD
Procesor: quad-core Snapdragon 801 de 2,3 GHz
Memorie RAM: 2 GB
Capacitate de stocare internă: 16/32 GB (plus slot pentru card microSD).
Cameră: 4 Ultrapixel, plus frontală de 5 MP
Grafică: Andreno 330
Baterie: 2.600 mAh
NE PLACE:
– Design de excepție, construcție ireproșabilă.
– Ecran extraordinar.
– Performanțe foarte bune.
– Dispune de slot pentru card microSD.
– Sunet de calitate foarte bună în cele două difuzoare.
NU NE PLACE:
– Camera, slabă comparativ cu cele de pe modelele rivale Galaxy S5 sau Sony Xperia Z2.
– Are 2GB memorie RAM, când standardul pentru terminalele high-end este de 3 GB.
– Utilizatorul nu are acces la baterie.