REVIEW Lumia 640 XL – Un phablet accesibil, cu un raport calitate/preț foarte bun
DESIGN. Pentru categoria lui de preț, phabletul Microsoft are un design foarte atractiv, deși telefonul este realizat integral din plastic și policarbonat. Pur și simplu, comparat cu alte modele mid-range, acest phablet iese în evidență prin grija la detalii cu care a fost construit și culorile vii în care este disponibilă carcasa. Modelul pe care l-am testat are carcasă cyan, cu suprafață mată. Avantajul plasticului este că oferă o senzație plăcută la atingere, caldă, chiar și în zilele răcoroase. Mai mult, carcasa este detașabilă, putând fi înlocuită cu una de altă culoare atunci când se deteriorează sau utilizatorul dorește o schimbare.
Singurele butoane fizice de care dispune telefonul, de On/Off și Volum, sunt incluse în carcasă, fiind poziționate pe marginea din dreapta. Acesta este din nou un avantaj: în cazul în care nu mai funcționează cum trebuie, o carcasă nouă rezolvă problema.
Având o capacitate de stocare internă destul de redusă (8 GB), Lumia 640 XL include slot pentru card micro-SD cu capacitate maximă de 128 GB.
Slotul pentru cartelă, care este format micro-SIM, se află în interior. Bateria, cu capacitate de 3.000 mAh, este detașabilă, putând fi înlocuită foarte ușor de utilizator.
La fel ca Lumia 640, versiunea XL nu dispune de butoane capacitive pentru Back, Home și Search. Acestea au fost înlocuite cu butoane software, mai ieftin de implementat.
Mi-ar fi plăcut ca Microsoft să includă pe Lumia 640 XL un buton fizic dedicat pentru cameră, care este una performantă (13 MP, lentile ZEISS).
ECRAN. Este același ca pe Lumia 640. Panoul folosit este IPS LCD. Dacă pe ecranul de 5 inci al Lumia 640 rezoluția HD Ready (720p) nu deranjează, pe ecranul mai mare, de 5,7 inci al Lumia 640 XL se simte nevoie unei rezoluții mai ridicate. Ar fi fost bine dacă Microsoft includea pe acest model un ecran Full HD (1.080p). La 720p, pe un ecran de 5,7 inci, se văd pixelii destul de clar, iar fonturile par mari chiar și cu mărimea acestora setată la cel mai mic nivel.
În schimb, culorile sunt redate foarte bine. Mai mult, în ciuda faptului că este un LCD, ecranul de pe Lumia 640 XL nu are probleme cu afișarea nuanțelor de negru, deoarece Lumia 640 XL dispune de tehnologie ClearBlack, care permite afișarea unui negru real, similar cu cel redat de ecranele AMOLED.
Display-ul dispune de mult apreciata funcție Glance Screen (care afișează informații – precum data, ora sau vremea – pe ecranul oprit), care lipsește de pe vârful de gamă Lumia 930. Mai mult, ecranul de pe Lumia 640 XL beneficiază de caracteristica double-tap-to-wake (ecranul poate fi pornit prin dubla apăsare rapidă).
Ecranul este protejat cu sticlă Gorilla Glass 3, fiind foarte rezistent la zgârieturi. Totuși, în timp apar urme fine de uzură, care se văd în special afară, la lumină naturală. De aceea recomand instalarea pe acesta a unei protecții din sticlă temperată.
PERFORMANȚE. Spuneam, atunci când am făcut review la Lumia 830, că, pe acel model, „Călcâiul lui Ahile” îl reprezenta procesorul quad-core Snapdragon 400 de 1,2 GHz, nepotrivit pentru segmentul de preț (1.200 – 1.600 de lei) din care face parte „vârful de gamă accesibil”. Cred, însă, că acest procesor este potrivit pentru Lumia 640 XL. În utilizarea obișnuită (navigare pe internet și prin meniuri, aplicații) Lumia 640 XL se mișcă destul de repede, dar atunci când vine vorba de rularea unor jocuri care necesită putere de procesare mai mare apar problemele. De exemplu, Asphalt 8: Airborne sau Beach Buggy Racing pornesc greu, iar uneori se blochează puțin.
Lumia 640 XL rulează sistemul de operare Windows Phone 8.1 cu actualizările Lumia Denim și GDR2 preinstalate.
Update 2 este considerată o actualizare minoră de către Microsoft, însă aduce câteva caracteristici demne de luat în seamă. În partea din dreapta jos a ecranului în loc de săgeată apare textul „All apps”, alături de o săgeată. Mai mult, acum setările sunt grupate pe categorii. Avem: network+wireless, personalisation, accounts, system, time+language, input + accessibility, privacy, update + backup și extras. Astfel, utilizatorul poate ajunge mai repede la setarea pe care o caută.
O altă noutate adusă de GDR 2 o reprezintă permisiunile pentru aplicații, setare care se găsește la categoria Privacy. Utilizatorul poate decide ce are voie să facă și ce nu o aplicație. De exemplu, dacă apeși pe calendar, vei vedea că Facebook are permisiunea de a folosi serviciul. De acolo poate fi ușor revocată această permisiune.
BATERIE. Autonomia oferită de Lumia 640 XL este mult peste medie. Asta deoarece telefonul are un ecran cu rezoluție mică, iar bateria este de 3.000 mAh. Mai mult, se știe că Windows Phone nu este un mare consumator de energie și date. În regim de utilizare normală poți ajunge destul de frecvent să ai o autonomie de două zile. Eu am atins această performanță cu două conturi de e-mail pe push, stând 30 minute zilnic pe Facebook, o oră pe 9GAG și Imgur, făcând browsing ocazional și ascultând muzică cam o oră și jumătate pe zi.
Autonomia foarte bună face din acest phablet o opțiune demnă de luat în seamă de către mediul de business, care are nevoie de un terminal capabil să ruleze toată ziua fără a fi pus la încărcat.
CAMERA. Este foarte perofmrantă pentru un dispozitiv care costă 920 de lei. Având 13 MP și lentile ZEISS, camera de pe Lumia 640 XL suprinde detalii fine în imagini. Are, însă, probleme cu balansul de alb atunci când aplicația este folosită cu setările pe auto. Deoarece nu dispune de un procesor foarte rapid, deseori aplicația camerei nu pornește foarte repede, iar post-procesarea unei imagini durează uneori chiar și trei-patru secunde.
Lumia 640 XL include aplicația Lumia Camera 5, găsită de obicei pe modelele mai scumpe, precum Lumia 930, Lumia 1520 și Lumia 830.
Lumia Camera 5 pornește mai repede, are mai multe funcții și scoate imagini la calitate clar mai bună cu setările implicite. Mai mult, include funcția Rich Capture – caracteristică care simplifică obținerea de fotografii prin intermediul elementelor auto HDR și Dynamic Flash. Cu Rich Capture, utilizatorii pot evita problemele legate de setarea camerei foto. Ei pot efectua fotografia înainte, după care pot edita și selecta imaginea perfectă mai târziu.
Mai simplu, dacă nu vă pricepeți să faceți setări manuale, pentru a face cele mai bune fotografii activați funcția Rich Capture.
Imagini realizate cu Lumia 640 XL (click pentru dimensiunea completă):
CONCLUZIE. La cât costă, Lumia 640 XL oferă foarte multe beneficii: cameră foarte bună, ecran mare, autonomie excelentă, baterie detașabilă, slot pentru card micro-SD, conectivitate 4G, Glance Screen. Cine a folosit Lumia 1520 (procesor Snapdragon 800, 2 GB RAM) va fi puțin dezamăgit de performanțele procesorului de pe acest model, secondat de doar 1 GB memorie RAM, însă pentru o persoană care nu a utilizat înainte un phablet Windows Phone, experiența va fi cu siguranță una foarte plăcută.
Recunosc că sunt un fan al sistemului de operare Windows Phone și folosesc în acest moment un Lumia 830 ca telefon principal. Da, platforma Microsoft nu are încă toate caracteristicile prezente pe Android și lipsesc aplicații importante. Însă, la aceleași caracteristici cu un smartphone Android, Windows Phone este mult mai fluid și mai rapid, are o autonomie mai bună, iar consumul de date este mai redus. De aceea cred că Lumia 640 XL este o alegere excelentă pentru cineva care nu a mai avut un smartphone mid-range sau high-end sau pentru o persoană care face trecerea la un telefon inteligent.
PRO:
– Design reușit
– Autonomie excelentă
– Raport foarte bun calitate/preț
– Cameră performantă, dispune de aplicația Lumia Camera 5
– Ecranul include caracteristicile Glance Screen și double-tap-to-wake
– Vine cu actualizarea GDR 2 preinstalată
CONTRA:
– Ecranul de 5,7 inci are rezoluție HD (720p)
– Nu are buton dedicat pentru cameră
– Performanțe medii
– Capacitate de stocare internă destul de redusă (8 GB)
RATING Gândul: 4,6/5