Întrebarea pe care și-o pun mulți utilizatori de Windows Phone care folosesc Lumia 920 sau Lumia 925 pe internet este: „Vreau să fac upgrade, dar nu știu ce să aleg între Lumia 930 și Lumia 830?”.
În primul rând trebuie precizat faptul că ambele modele reprezintă un upgrade consistent de la Lumia 920 sau Lumia 925.
Lumia 930 dispune de specificații mult mai avansate, comparativ cu Lumia 830, însă are câteva lipsuri greu de trecut cu vederea. Pe scurt, Lumia 930 dispune de ecran Full HD (1.080p, densitate 441 ppi) de 5 inci, procesor quad-core Snapdragon 800 de 2,2 GHz, 2 GB memorie RAM, capacitate de stocare internă de 32 GB, cameră PureView de 20 MP cu lentile ZEISS și baterie de 2.420 mAh. Acest model nu are, însă, baterie detașabilă, slot pentru card microSD și nici nu dispune de funcția Glance Screen, foarte apreciată de fanii Windows Phone. Prin Glance Screen în mod stand-by, pe ecran informații (ora, mesaje, e-mail, calendar).
Glance Screen
Suportul pentru Glance Screen lipsește pe Lumia 930 deoarece pe terminal este folosit un tip de ecran AMOLED care nu are „memorie”. Pentru ca Glance să funcționeze, are nevoie de o memorie pentru a afișa și menține informația pe ecran.
Glance Screen este o funcție foarte importantă pentru fanii Lumia. Blogul Lumia Conversations i-a întrebat pe cititori ce apreciază cel mai mult la o actualizare trecută, numită Lumia Black. Pe primul loc, cu peste 45% din voturi, s-a situat Glance Screen, capabil să afișeze mai multe informații.
Prin comparație, Glance Screen este prezent pe Lumia 830, care dispune de un ecran LCD. Mai mult, acest model are slot pentru card de memorie și baterie detașabilă, precum și un preț cu aproximativ 100 de euro mai redus.
Nu în ultimul rând, Lumia 830 este mai subțire cu 1,3 mm decât Lumia 930 (8,5 mm vs 9,8 mm) și cântărește cu 17 grame mai puțin (150 grame vs 167 grame).
Lumia 830 – specificațiile principale:
Ecran: IPS LCD, diagonală de 5 inci, rezoluție HD (720p)
Procesor: quad-core Snapdragon 400 de 1,2 GHz
RAM: 1 GB
Capacitate de stocare internă: 16 GB, slot pentru card microSD cu capacitate maximă de 128 GB
Cameră: PureView, 10 MP, lentile ZEISS, stabilizare optică a imaginii
Baterie: 2.200 mAh
Greutate: 150 grame
Format SIM: nano-SIM
Culori carcasă: portocaliu, verde, alb, negru
DESIGN. Lumia 830 are un design excelent, în opinia mea. Cadrul lateral este realizat din aluminiu, iar capacul din spate din policarbonat. Marginile ecranului sunt puțin teșite, astfel încât locul în care ecranul se unește cu carcasa pare un singur element.
Apreciez foarte mult designul camerei. Modulul rotund în care aceasta este inclusă arată foarte bine și seamănă cu cel de pe Lumia 1020. Ansamblul camerei este poziționat într-o mică adâncitură în carcasă, astfel că riscul ca lentila să se zgârie de la frecarea cu masa sau altă suprafață pe care este așezat telefonul este redus.
Microsoft a decis să pună toate butoanele fizice (volum, On/Off, cameră) pe marginea din dreapta. Astfel, marginea din stânga este liberă. Aș fi preferat ca butonul din volum să fie pe stânga.
Nu-mi place faptul că slotul microUSB este poziționat pe marginea de sus. Atunci când folosești telefonul în mașină pentru navigație și îl pui la încărcat, cablul arată ciudat și trage telefonul într-o parte împreună cu suportul în care este fixat.
Lumia 830 dispune de cele trei butoane capacitive în partea de jos, pentru Back, Home și Search, lucru pe care îl apreciez. Microsoft le permite, de ceva vreme, producătorilor să includă butoane software pe terminalele lor cu Windows Phone. Primul model de telefon Windows Phone cu butoane software a fost Lumia 630.
Difuzorul este așezat pe partea din spate și este deseori obturat cu mâna atunci când vorbești pe speaker sau te uiți la un videoclip. Aș fi preferat un difuzor frontal, foarte util atunci când te uiți la un videoclip pe YouTube sau asculți muzică fără căști.
De notat faptul că, atât pentru cardul microSD, cât și pentru cratela nano-SIM, Lumia 830 dispune de mecanisme prin care cele două carduri sunt ejectate după apăsarea pe ele. De exemplu, se apasă pe cardul microSD, iar apoi când este eliberată forța acesta este împins de mecanism afară. Prin comparație, terminale mult mai scumpe, precum Galaxy S5 sau Galaxy Note 4, nu dispun de un astfel de sistem.
ECRAN. Este un IPS LCD cu rezoluție HD (720p, densitate 294 ppi), protejat cu Gorilla Glass 3. Deși nu este Full HD, display-ul este unul de calitate foarte bună, așa cum ne-a obișnuit Nokia. Ecranul este foarte responsiv și beneficiază de funcția double tap to wake (ecranul poate fi pornit prin dubla apăsare rapidă), care mie îmi place foarte mult.
Fiind LCD, care are nevoie de un panou suplimentar în spate pentru iluminarea pixelilor, ecranul ar trebui să aibă probleme cu afișarea a ceea ce specialiștii spun „negrul cel mai negru”. Microsoft folosește însă, pe ecranele sale, tehnologia ClearBlack care elimină această problemă. Astfel, diferențele dintre negrul afișat de acest ecran și cel AMOLED de pe Lumia 930 sunt imperceptibile.
PERFORMANȚE. „Călcâiul lui Ahile” pentru acest terminal îl reprezintă procesorul quad-core Snapdragon 400 de 1,2 GHz. În utilizarea obișnuită (navigare pe internet și prin meniuri, aplicații) terminalul se mișcă destul de repede, dar atunci când vine vorba de rularea unor jocuri care necesită putere de procesare mai mare apar problemele. De exemplu, Asphalt 8: Airborne sau Beach Buggy Racing pornesc greu, iar uneori se blochează puțin.
Benchmark-urile arată limitele procesorului de pe Lumia 830. În Antutu 0.8 beta, Lumia 930 (procesor Snapdragon 800) are un scor de 24.600, iar Lumia 830 de 10.969 (-55%). În WPBench: Lumia 930 are un scor de 505.0, iar Lumia 830 – 242.8 (-52%).
Repet, dacă Lumia 830 avea un procesor Snapdragon 600, ar fi fost un terminal aproape perfect pentru prețul său.
Lumia 830 rulează sistemul de operare Windows Phone 8.1. Platforma este fluidă și ușor de utilizat. Printre funcționalitățile importante pe care le aduce WP 8.1 se numără o interfață nouă, care oferă posibilitatea de a seta o imagine de fundal pe ecranul principal, un centru de notificări, un manager de fișiere (util pentru modelele care au card microSD) sau noul browser Internet Explorer 11. Mai mult, utilizatorul poate face backup și restore la ecranul de start. Pentru mine asta este o mare ușurare. Atunci când primesc la teste noi modele Windows Phone, de fiecare dată petrec ceva timp, după ce am instalat aplicațiile, pentru a le scoate pe ecranul de start la fel ca pe dispozitivul personal. Funcția restore va descărca și datele pentru toate aplicațiile. Însă înainte de a face restore, trebuie să vă asigurați că aveți instalate pe noul terminal toate aplicațiile pe care le aveați scoase pe ecranul dispozitvului de pe care ați făcut backup.
Foarte binevenit este centrul de notificări, care lipsea în Windows Phone 8. În WP 8.1 acesta se numește Action Center și apare în partea de sus a ecranului. El poate fi accesat prin plimbarea degetului pe ecran de sus în jos. Action Center oferă acces rapid la Wi-Fi, Bluetooth și alte setări. De asemenea, sunt setări diferite de volum pentru sonerie, notificări și media/aplicații. Informațiile care apar în Action Center pot fi personalizate, la fel ca în Android sau iOS.
CAMERA. Lumia 830 vine cu actualizarea Lumia Denim preinstalată. Aceasta îmbunătățește foarte mult performanțele camerei. Terminalul realizează imagini de calitate foarte bună, fiind recomandat pentru pasionații de fotografie. Foarte important este faptul că această cameră dispune de stabilizare optică a imaginii, care ajută mai ales în condiții de luminozitate scăzută deoarece echilibrează mișcările camerei și extinde automat timpul de expunere atunci când se află în medii întunecate.
Pe terminal vine preinstalată aplicația Nokia Camera (una din cele mai bune de pe piață), care poate fi utilizată în mod automat, dar și în mod manual. Pentru cei care doresc să realizeze imagini deosebite, modul manual oferă comenzi pentru expunere, timp de expunere, ISO, nivel de alb și focalizare. De asemenea, este disponibilă secvența inteligentă, care realizează rapid o serie de fotografii care pot fi combinate în moduri diferite. Poate fi accentuată mișcarea, eliminate obiectele în mișcare sau arătată acțiunea utilizând un efect stroboscopic. De asemenea, pot fi schimbate fețele în fotografiile de grup, astfel încât toată lumea să apară cu ochii deschiși.
Mai mult, prin Nokia Camera sunt stocate versiunile originale ale fotografiilor, astfel încât poate fi folosit zoomul, reîncadrate și editate fotografiile la mult timp după ce acestea au fost realizate.
Recent, Nokia Camera a primit o actualizare care permite realizarea de fotografii active (Living Images) și captarea de sunet surround în înregistrările video.
Imagini realizate cu Lumia 830 (click pentru a mări):
BATERIE. Are o autonomie foarte bună, de aproximativ 12 ore (o zi lumină) în regim de utilizare moderată, în ciuda faptului că nu are o capacitate prea mare – 2.200 mAh. Windows Phone este un sistem de operare care nu consumă bateria la fel de repede ca Android.
Cei de la Slashgear au realizat un experiment simplu pentru a vedea care versiune de HTC One M8 (cu Windows Phone sau cu Android) are o autonomie mai bună. Ambele modele au fost încărcate complet și lăsate în standby timp de 26 de ore și 41 de minute. După această perioadă, HTC One M8 mai avea 68% baterie, iar HTC One for Windows 81%. Ambele versiuni au aceeași baterie Li-Ion de 2.600 mAh. Chiar și la descrierea oficială făcută de HTC versiunea cu WP are o autonomie mai bună: până la 21 de ore în regim de utilizare (W8) vs până la 12 ore în regim de utilizare (M8).
CONCLUZIE. Lumia 830 este un telefon excelent pentru pasionații de fotografie, pentru cei care doresc un dispozitiv care arată foarte bine și îl folosesc pentru browsing pe internet, Facebook și alte aplicații de social media sau știri, dar, din cauza procesorului mediocru, nu este potrivit pentru cei care rulează jocuri și sarcini care necesită putere de procesare.
PRO:
– Design excelent
– Cameră foarte bună cu stabilizare optică a imaginii
– Baterie detașabilă
– Slot pentru card microSD
– Încărcare wireless integrată
CONTRA:
– Procesor mediocru, nu este un terminal recomandat pentru pasionații de jocuri mobile
– 1 GB memorie RAM
Rating gândul: 4,6/5