Pentru un fan al sistemului de operare Windows Phone, Lumia 930 este dispozitivul de referință în acest moment. Terminalul are specificații high-end și rulează ultima versiune a sistemului de operare dezvoltat de Microsoft. Windows Phone 8.1 are toate funcțiile care îi lipseau platformei atunci când era comparată cu Android și iOS, dar își păstrează fluiditatea și simplitatea.
DESIGN. Acesta este, în opinia mea, cel mai bine realizat dispozitiv Lumia de până acum și are potențialul de a întoarce câteva capete. Cadrul lateral din aluminiu, plat, nu are niciun fel de „înflorituri” așa cum este cel din plastic de pe Galaxy S5. Metalul îi oferă dispozitivului eleganță și aspect premium. Și Lumia 925 avea o construcție similară, însă acel model nu mi s-a părut atât de bine construit ca Lumia 930.
La cele 167 de grame pe care le are, terminalul este destul de greu și există riscul să fie scăpat atunci când este operat cu o singură mână.
Noul model nu este la fel de confortabil de ținut în mână ca Lumia 920, deoarece marginile nu sunt rotunjite. Butoanele de Cameră, Volum și On/Off sunt poziționate pe marginea din dreapta. Marginea din stânga este curată, fără niciun buton, iar slotul audio și cel pentru cartela nano-SIM sunt poziționate pe marginea de sus. Pe marginea de jos găsim slotul micro USB.
Foto: Flickr/Nokia Official
Capacul din spate este realizat din policarbonat, un material destul de rezistent la zgârieturi. Utilizatorii pot alege modele cu capace în mai multe nuanțe, printre care: alb, negru, portocaliu, verde. Aceste capace nu pot fi schimbate ulterior, deoarece nu pot fi scoase. Evident, în aceste condiții utilizatorul nu are acces la baterie. Ar fi fost, în opinia mea, excelent ca utilizatorul să aibă acces la acumulator. Din păcate, Lumia 930 nu dispune nici de slot pentru card microSD. Utilizatorii vor trebui să se mulțumească cu memoria internă de 32 GB. Asta în condițiile în care o înregistrare video de 30 de minute la calitate Full HD poate avea o dimensiune de 5 GB.
Foto: Flickr/Nokia Official
Difuzorul este așezat pe partea din spate, la fel ca la Galaxy S5, și este deseori obturat cu mâna atunci când vorbești pe speaker sau te uiți la un videoclip. Aș fi preferat difuzoare frontale, precum cele de pe Sony Xperia Z2 sau HTC One M8, foarte utile atunci când te uiți la un videoclip pe YouTube sau asculți muzică fără căști. Încă nu reușesc să înțeleg de ce unii producători de smartphone-uri, printre care și Samsung, nu oferă o experiență audio completă pe dispozitivele lor high-end. Mi se pare că în cazul Lumia 930, Microsoft a făcut, pe partea audio, treaba cu jumătate de măsură. Dispozitivul dispune de funcții audio software avansate, precum Dolby Digital Plus sound enhancement, care face diferența atunci când asculți ceva pe căști, dar nu de un difuzor extern suficient de bun.
Camera este poziționată într-o mică adâncitură în carcasă, astfel că riscul ca lentila să se zgârie de la frecarea cu masa sau altă suprafață pe care este așezat telefonul este redus substanțial.
Din fericire, deși Windows Phone 8.1 permite folosirea de butoane software, Microsoft a decis să păstreze pe acest model butoanele capacitive (pentru Back, Home și Search) pe care eu le ador deoarece sunt acolo tot timpul. Cele software apar doar atunci când ai nevoie de ele, iar uneori există un mic lag până când sunt afișate pe ecran.
ECRAN. Nokia ne-a obișnuit, pe vârfurile sale de gamă, cu unele din cele mai precise și performante ecrane. Cel de pe Lumia 930 nu face excepție. Este un AMOLED Full HD, cu diagonală de 5 inci (12,7 cm), rezoluție de 1.920 x 1.080 pixeli și densitate de 441 ppi.
Ecranul este foarte responsiv și, la fel ca la Nokia Lumia 920, puțin curbat la margini. Este primul display testat până acum care poate primi comenzi prin intermediul, de exemplu, al unui băț de chibrit sau chiar vârf de cuțit. Mai mult, dispune de tehnologia proprietară ClearBlack de la Nokia care face culoare neagră „cu adevărat neagră”.
Trebuie precizat și faptul că ecranul este atât de sensibil încât poate fi folosit și cu mănuși.
Terminalul beneficiază de funcția double tap to wake (ecranul poate fi pornit prin dubla apăsare rapidă), care mie îmi place foarte mult, dar nu dispune de suport pentru Glance Screen prin care telefonul afișează, în mod stand-by, pe ecran informații (ora, mesaje, e-mail, calendar).
Glance Screen pe Lumia 925
Ecranul este protejat de sticlă rezistentă Gorilla Glass 3 și oferă o lizibilitate sporită la lumină naturală.
Mai mulți utilizatori, din întreaga lume, s-au plâns pe forumuri că ecranul are o tentă purpurie în partea de jos. Pe modelul testat nu am avut niciun fel de probleme. Din fericire, aceasta nu este o problemă hardware, ci poate fi rezolvată din setări. Pentru a o rezolva, mergeți la Settings/Display/Adjust Color. Acolo, selectați Tint și schimbați opțiunea de le neutral la green. După ce ați făcut acest lucru ar trebui ca problema să fie rezolvată.
CAMERA. Cea principală, de 20 megapixeli este una dintre cele mai puternice existente pe piață și poate fi găsită și pe modelul Lumia 1520. Dispune de stabilizare optică a imaginii și de dual-LED Flash. Aceasta permite înregistrarea de conținut video Full HD (1.080p@30fps) și dipune de stabilizare video. Camera secundară, de 1,2 megapixeli, pentru apeluri video (și „selfie-uri”), permite înregistrarea de conținut video la calitate HD (720p@30fps).
Pe terminal vine preinstalată aplicația Nokia Camera (una din cele mai bune de pe piață), care poate fi utilizată în mod automat, dar și în mod manual. Pentru cei care doresc să realizeze imagini deosebite, modul manual oferă comenzi pentru expunere, timp de expunere, ISO, nivel de alb și focalizare. De asemenea, este disponibilă secvența inteligentă, care realizează rapid o serie de fotografii care pot fi combinate în moduri diferite. Poate fi accentuată mișcarea, eliminate obiectele în mișcare sau arătată acțiunea utilizând un efect stroboscopic. De asemenea, pot fi schimbate fețele în fotografiile de grup, astfel încât toată lumea să apară cu ochii deschiși.
Mai mult, prin Nokia Camera sunt stocate versiunile originale ale fotografiilor, astfel încât poate fi folosit zoomul, reîncadrate și editate fotografiile la mult timp după ce acestea au fost realizate. Mai mult, Nokia Camera a primit o actualizare care permite realizarea de fotografii active (Living Images) și captarea de sunet surround în înregistrările video.
O altă aplicație foto interesantă, care vine preinstalată în Windows Phone 8.1, este Nokia Refocus. Aceasta le permite utilizatorilor să realizeze mai întâi fotografia și să aleagă mai târziu obiectul pe care doresc să îl focalizeze.
Focus pe obiect (lumină naturală) – Lumia 930
Focus pe obiect (lumină naturală) – Lumia 920
Focus pe obiect (lumină artificială) – Lumia 930
Focus pe obiect (lumină artificială) – Lumia 920
SISTEM DE OPERARE ȘI PERFORMANȚE. Lumia 930 are procesor quad-core Snapdragon 800 de 2,2 GHz și 2 GB memorie RAM, iar Windows Phone 8.1 este un sistem de operare foarte fluid. În aceste condiții performanțele terminalului sunt foarte ridicate. Lag-ul este aproape inexistent, iar aplicațiile se deschid fără întârziere. Totuși, Windows Phone 8.1, fiind o versiune de sistem de operare nouă, care aduce foarte multe funcții noi, nu este, deocamdată, 100% stabil. Apar, din când în când, erori, precum incapacitatea de a deschide Windows Phone Store la un moment dat sau imposibilitatea de a adăuga la un moment dat un nou cont la Accounts (Facebook, Nokia ș.a.). Am încercat din nou peste câteva minute și a mers.
Am sesizat că atunci când este utilizat intensiv telefonul se încălzește destul de tare, mai ales în partea dreapta – jos. Problema cu supraîncălzirea a fost deja semnalată pe internet de mulți utilizatori. Să sperăm că este o problemă software, care va fi rezolvată printr-o actualizare viitoare, și nu una hardware, care ar necesita, în cazuri extreme, înlocuirea telefonului.
Printre funcționalitățile importante pe care le aduce WP 8.1 se numără o interfață nouă, care oferă posibilitatea de a seta o imagine de fundal pe ecranul principal, un centru de notificări, un manager de fișiere (util pentru modelele care au card microSD) sau noul browser Internet Explorer 11.
File Manager
Mai mult, utilizatorul poate face backup și restore la ecranul de start. Pentru mine asta este o mare ușurare. Atunci când primesc la teste noi modele Windows Phone, de fiecare dată petrec ceva timp, după ce am instalat aplicațiile, pentru a le scoate pe ecranul de start la fel ca pe dispozitivul personal. Funcția restore va descărca și datele pentru toate aplicațiile. Însă înainte de a face restore, trebuie să vă asigurați că aveți instalate pe noul terminal toate aplicațiile pe care le aveați scoase pe ecranul dispozitvului de pe care ați făcut backup.
Foarte binevenit este centrul de notificări, care lipsea în Windows Phone 8. În WP 8.1 acesta se numește Action Center și apare în partea de sus a ecranului. El poate fi accesat prin plimbarea degetului pe ecran de sus în jos. Action Center oferă acces rapid la Wi-Fi, Bluetooth și alte setări. De asemenea, sunt setări diferite de volum pentru sonerie, notificări și media/aplicații. Informațiile care apar în Action Center pot fi personalizate, la fel ca în Android sau iOS.
Action Center
BATERIE. Nu are o capacitate prea mare la cei 2.420 mAh, însă Windows Phone nu este un mare consumator de energie, așa cum este, de exemplu, Android. Autonomia este bună, dar nu impresionantă. În regim de utilizare medie spre ușoară, cu luminozitatea setată pe nivelul mediu, bateria ține de dimineața până seara. O problemă este faptul că bateria pierde energie destul de repede în regim stand-by. De exemplu, dacă încarci telefonul seara, înainte de culcare, te trezești că dimineața un procent semnificativ din baterie s-a consumat.
Terminalul dispune de tehnologie de încărcare wireless integrată.
CONCLUZIE. Lumia 930 este noul standard pentru pasionații de Windows Phone, dar nu are funcționalități unice, revoluționare, care să-i determine pe mulți utilizatori de Android sau iOS să treacă la Windows Phone. Însă, dacă vă gândiți să cumpărați un terminal high-end, nu sunteți atașați de un anumit sistem de operare și nu vă deranjează foarte faptul că unele aplicații populare nu sunt disponibile pentru acesta, prin ecranul superb, ușurința de utilizare, fluiditate, camera excelentă și compatibilitatea cu platforma Windows, Lumia 930 poate fi alegerea perfectă.
PRO:
– Ecran superb, foarte sensibil și responsiv
– Cameră foarte performantă, mai ales în condiții de luminozitate scăzută
– Specificații tehnice de top
– Design excelent, bazat pe materiale premium
– Performanțe ridicate, fluiditate în operare
– Dispune de butoane capacitive
– Dispune de un catalog excelent de aplicații foto Nokia
CONTRA:
– Nu oferă acces la baterie
– Nu are slot pentru card microSD
– Se încălzește puternic uneori
– Difuzor mediocru
– Nu are suport pentru Glance Screen