DESIGN. Pentru prima dată un dispozitiv din gama phablet Note atrage atenția prin design și grija pentru detalii arătată de producător. Note 4 se simte în mână solid ca un tanc și are o ergonomie bună. Însă, deși a rezolvat problema cadrului lateral fragil realizat din plastic, prezent pe toate terminalele anterioare din gamele Note și Galaxy S, înlocuindu-l cu metal, Samsung trebuie să mai remedieze, în opinia mea, două probleme. Prima* este modificarea ansambului camerei astfel încât lentila să nu mai aibă contact direct cu suprafețele pe care terminalul este așezat pe spate, iar a doua** mutarea difuzorului pe partea din față sau pe marginea de jos, așa cum a făcut Samsung la modelul Galaxy ALPHA. Cu difuzorul poziționat pe partea din spate, sunetul este distorsionat de mâna cu care este ținut telefonul. Poziționarea difuzorului este doar o parte a unei probleme mai ample. Samsung trebuie să acorde o atenție mai mare sunetului (nu mă refer la sunetul din timpul convorbirilor, ci la difuzorul extern) pe vârfurile sale de gamă. Acestea sunt metehnele la care mă refer în titlu.
Capacul din spate, detașabil, este realizat tot din plastic. Textura capacului Note 4, care imită pielea, este mai fină decât cea a celui de pe Note 3 și, din fericire, echipa de design a companiei a renunțat la imitația de cusătură de pe margine, care mi s-a părut kitsch la Note 3.
Nu fac parte din categoria celor care cred că Samsung ar trebui să renunțe de tot la plastic pe vârfurile sale de gamă. Plasticul este un material cald, ușor și rezistent. Mai mult, un capac din plastic poate fi înlocuit ușor în cazul în care se strică și nu există riscul să se îndoaie iremediabil la impact sau atunci când este deschis, precum unul din aluminiu.
Cred că Samsung ar putea lucra puțin și la forma stylus-ului. Locul în care capătul acestuia iese din carcasă nu este natural, atrage imediat atenția și „fracturează” linia de design.
La fel ca Galaxy S5 și Galaxy ALPHA, Note 4 dispune de cititor de amprente și senzor de citire a pulsului. Cred că senzorul pentru puls de pe acest model este mai precis decât cel de pe S5, dovadă că Samsung a rafinat tehnologia. Măsurarea pulsului se face mult mai repede pe Note 4. Utilizarea senzorului este destul de simplă. Se deschide aplicația S Health, se face un cont, se selectează butonul Heart Rate, apoi se apasă cu degetul timp de câteva secunde pe senzor. Ritmul cardiac este afișat și înregistrat în aplicație pentru a putea fi văzută, în timp, evoluția acestuia. Aplicația S Health mai măsoară pașii făcuți, viteza sau distanța parcursă.
Cititorul de amprente poate fi utilizat pentru blocarea dispozitivului, efectuarea de plăți sigure prin intermediul unor aplicații sau, mai nou, administrarea datelor de autentificare în aplicații. Mi se pare impractică folosirea acestei tehnologii pentru blocarea telefonului, deoarece de fiecare dată când vrei să intri în telefon trebuie să treci degetul a cărei amprentă a fost înregistrată în sistem peste butonul Home. Nu este suficientă apăsarea cu degetul pe buton, ci trebuie făcută trecerea completă, de sus în jus, a degetului peste senzor. Uneori citirea nu funcționează din prima, iar operațiunea trebuie repetată. Așa că m-am mulțumit cu un pattern clasic pentru a debloca telefonul.
Există, însă, o întrebuințare extrem de utilă pentru cititorul de amprente. Este vorba de funcția Private Mode/Mod Privat. Aceasta le permite utilizatorilor să ascundă fișiere sensibile sau foarte importante (imagini, clipuri video, muzică, înregistrări audio, documente) și este sigură deoarece poate fi folosită împreună cu noul senzor de citire a amprentelor. Pentru a activa funcția, mergeți la Setări și căutați secțiunea Private Mode. La pornirea serviciului vi se va solicita o metodă de autentificare, iar cea mai sigură soluție este amprenta. Puteți alege și o parolă sau un pattern. După ce ați activat Private Mode, mergeți pe fișierul pe care doriți să îl ascundeți, îl selectați, iar apoi din meniul din colțul din dreapta sus selectați „Move to Private”. Pentru ca fișierele ascunde să nu mai fie vizibile pe telefon, dezactivați funcția Private Mode (o puteți găsi rapid în lista de scurtături din centrul de notificări). Pentru a accesa conținutul ascuns sau a adăuga noi fișiere în modul privat reactivați Private Mode.
ECRAN. Este, așa cum am spus, cel mai bun ecran de smartphone pe care l-am văzut vreodată, cu o acuratețe incredibilă a culorilor, contrast excelent și luminozitate foarte ridicată. Ecranul 2K (1.440 x 2.560 pixeli, densitate 515 ppi) poate fi calibrat în funcție de nevoile utilizatorului. Există modurile Adaptive Display (implicit), AMOLED cinema, AMOLED photo și Basic. Primul mod, cel implicit, oferă imagini mai saturate, cu culori vii. Cel mai apropiat mod de culorile naturale este AMOLED cinema. Acesta, după cum sugerează și numele, este potrivit pentru vizualizarea de conținut video. AMOLED photo este potrivit pentru vizualizarea de imagini. Modul Basic oferă culori calde, nesaturate.
Adevăratele performanțe ale acestui ecran pot fi puse în valoare urmărind o înregistrare video la rezoluție 2K sau imagini de rezoluție foarte mare. Din păcate, în acest moment, există puțin conținut video la rezoluție foarte ridicată.
PERFORMANȚE ȘI SOFTWARE. Fiind cel mai performant Android de pe piață, nu există aplicație în Google Play care s-i pună probleme acestui „mamut”. Utilizarea zilnică a dispozitivului este o plăcere. Lagul este aproape inexistent, iar jocurile, chiar și cele mari consumatoare de resurse, se încarcă foarte repede.
Modelul Galaxy Note 4 testat dispune de procesor octa-core (Exynos 5433) și de 3 GB memorie RAM. În majoritatea testelor, Note 4 se află pe primul loc. În AnTuTu, phablet-ul a obținut un scor de 49740, iar în Quadrant unul de 25.461.
Rezultate AnTuTu și Quadrant
Versiunea de Android rulată este 4.4.4, cu interfața TouchWiz, pe care nu o prea am „la suflet”, peste. Am folosit, pe toată durata testului, launcher-ul Nova Launcher Prime. Cred că Samsung ar trebui să ofere un Android mult mai curat. Acest lucru i-ar permite companiei să ofere actualizări software mult mai repede. Au trecut 10 luni de la lansarea Galaxy S5 și terminalul încă rulează Android 4.4.2. Unul din motivele pentru care actualizările vin atât de greu este, în opinia mea, TouchWiz, care trebuie adaptat pentru fiecare model Samsung.
Pe Note 4, Samsung a redus numărul de aplicații preinstalate (bloatware). Pe terminal veți găsi titluri precum S Health, S Planner, S Voice, Smart Remote. Restul pot fi descărcate din magazinul Samsung Apps. Aceasta este o decizie bună luată de Samsung. Un studiu recent, realizat de Strategy Analytics, a arătat că utilizatorii folosesc foarte puțin timp aplicațiile preinstalate de Samsung. Într-o lună, utilizatorii de Galaxy S3 au folosit în medie 6,3 minute aplicații Samsung, iar cei de Galaxy S4 în jur de 9,3 minute.
La fel ca S5, noul dispozitiv include funcția Download Booster, care permite creșterea vitezei de date prin folosirea Wi-Fi și LTE simultan.
Note 4 dispune de unul din cele mai precise stylus-uri pe care le-am testat, dar nu sunt un mare fan al acestei unelte. Cu riscul de a supăra multă lume spun că stylus-ul nu este neaparat necesar pe Note 4. L-am scos destul de rar din suport, mai mult pentru a mă juca.
Stylus-ul poate fi folosit pentru scrisul de mână în aplicațiile care suportă acest mod de introducere a textului, pentru realizarea de adnotații pe imagini sau pentru a decupa bucăți din imagini.
Într-un moment de plictiseală am fost „creativ”, folosind stylus-ul
Spre deosebire de Note 3, Note 4 nu mai vine cu port USB 3.0, care oferă viteze de transfer al datelor foarte ridicate. Însă, în epoca cloudului acest port nu mai este chiar atât de necesar.
CAMERA. Modulul este produs de Sony și are un senzor cu rezoluție de 16 MP. Nu știu de ce nu a fost folosit senzorul de pe Galaxy S5, produs „în casă” de Samsung și care este foarte bun. Asta nu înseamnă că Note 4 nu are o cameră foarte bună. Din contră, camera de pe Note 4 este excelentă și dispune de stabilizare optică a imaginii, care ajută mai ales în condiții de luminozitate scăzută deoarece echilibrează mișcările camerei și extinde automat timpul de expunere atunci când se află în medii întunecate. Camera frontală are un senzor de 3,7 MP, mai mare decât cel de pe Galaxy Note 3, de 2 MP.
Aplicația camerei include două funcții pe care le apreciez mult. Funcția HDR oferă o calitate mai bună în locurile cu lumină din față sau atunci când subiectul imaginii se află într-un loc umbrit, iar funcția Selective Focus permite blurarea fundalului și concentrarea pe subiectul imaginii.
Imagini low-light realizate cu Galaxy Note 4 (click pentru a mări)
BATERIA. Are o capacitate de 3.220 mAh, dar o autonomie puțin sub cea oferită de Note 3, din cauza faptului că ecranul 2K de mari dimensiuni este un mare consumator de energie. Samsung a susținut, la lansarea Note 4, că autonomia este similară cu cea a Galaxy Note 3, însă nu este așa. Poți obține o autonomie de o zi (lumină) în regim de utilizare moderată (două conturi de e-mail pe push, 30 de minute de Facebook pe zi, 10 minute de browsing, 30 de minute în jocuri). Din fericire, Note 4 dispune de tehnologie Fast Charging, care permite încărcarea bateriei de la 0 la 50% în 30 de minute.
Pentru situațiile în care utilizatorul trebuie să conserve cu orice preț bateria, Samsung a introdus pe Note 4 funcția Ultra Power Saving Mode (face ecranul pe alb-negru și oprește toate operațiunile care nu sunt necesare), introdusă odată cu Galaxy S5.
Specificațiile principale:
Sistem de operare: Android 4.4.4 „KitKat”
Ecran: diagonala de 5,7 inci, rezoluție de 1.440 x 2.560 pixeli, densitate 515 ppi, protejat cu Gorilla Glass 3
Procesor: octa-core, model Exynos 5433
RAM: 3 GB
Capacitate de stocare internă: 32 GB (plus slot pentru card microSD cu capacitate maximă de 128 GB)
Cameră: 16 MP, stabilizare optică a imaginii, autofocus, Flash; frontală de 2 MP
Baterie: 3.220 mAh
PRO:
– Ecran superb, cel mai bun disponibil pe un smartphone în acest moment
– Design reușit, cu câteva rezerve (vezi * și **)
– Performanțe extraordinare
– Cameră foarte bună
CONTRA:
– Autonomie mai slabă decât cea a Note 3
– Preț foarte ridicat
Rating gândul: 4,8/5