REVIEW Samsung Galaxy S5 – cel mai echilibrat smartphone avansat al momentului

Publicat: 08 05. 2014, 14:09
Actualizat: 09 01. 2020, 01:50

Samsung a vrut ca noul său vârf de gamă să iasă în evidență. Spuneam atunci când am testat HTC One M8 că modelul taiwanezilor nu are, exceptând designul, niciun punct forte, ceva la care să te gândești imediat când îi pronunți numele. Galaxy S5 are cel puțin trei elemente pe care Samsung le poate scoate în față pentru promovarea smartphone-ului: camera performantă, cu autofocus de doar 0,3 secunde, cititorul de amprente și sistemul de monitorizare a ritmului cardiac. Un factor de diferențiere ar putea fi considerată și funcția Download Buster, care permite creșterea vitezei de descărcare a datelor prin folosirea rețelelor Wi-Fi și LTE simultan.

Samsung Galaxy S5. Design: Acesta este capitolul la care S5 nu excelează, deși aspectul este atractiv. Dacă, în imaginația mea, HTC One M8 este asociat cu un Bugatti Veyron, S5 este un Rolls Royce Phantom, un automobil cu tente retro  în care mi-i imaginez pe jucătorii de golf, posesori de avion privat. Samsung nu s-a abătut prea mult de la linia de design a terminalelor Galaxy S. Din față, S5 poate fi ușor confundat cu S4 de un ochi neavizat.

Compania nu a renunțat, nici la acest model, la butoanele fizice și capacitive, ceea ce pe mine mă bucură, deoarece nu sunt un mare fan al butoanelor software. Nici nu prea avea cum să renunțe, după ce a decis să echipeze telefonul cu cititor de amprentă. Sistemul de securitate este încorporat în butonul de Home. Folosirea acestui buton fizic împreună cu două butoane software pentru Tasks și Back ar fi fost impractică. De notat faptul că butonul capacitiv din stânga nu mai este de Meniu, ci pentru Tasks/Multitasking. Poate fi, însă, folosit și ca buton de Meniu prin apăsarea lungă.

Nu mi-a plăcut niciodată banda folosită de Samsung pentru marginile Galaxy S4. Aceasta este prezentă și pe S5. Marginea este „frezată” de-a lungul ei și este realizată din plastic „nichelat”, care se cojește după o vreme sau în caz de lovire. Aș fi preferat, măcar pe lateral, o bandă din aluminiu, plată – fără niciun fel de briz-brizuri, așa cum este cea de la iPhone 5S. Nu ma încântă nici butoanele de On/Off și volum, așezate de o parte și de alta a telefonului. Acestea sunt subțiri, cam „anemice” și nu prea puțin ieșite în afară.

Cel mai mult la Galaxy S5 îmi place partea din spate, capacul. Cred că acest smartphone arată foarte bine privit din spate. Am impresia că și Samsung este de aceeași părere, deoarece în majoritatea reclamelor am văzut scoasă în față partea din spate a S5.

Compania a vut o idee excelentă, în opinia mea, atunci când a decis să folosească o suprafață „perforată” pentru spatele telefonului. Aceasta oferă o mai bună aderență în mână și o senzație foarte plăcută la atingere. Un alt avantaj al acestei suprafețe este că pe aceasta nu se acumulează amprente, o problemă destul de enervantă la suprafața lucioasă a capacului de pe Galaxy S4.

Nu fac parte din categoria celor care spun că Samsung ar trebui să renunțe la plastic la vârfurile sale de gamă. Plasticul este un material în regulă, „cald” și ușor. Lăsați două telefoane, unul cu carcasă din plastic și altul cu carcasă de metal, afară, la o temperatură de 7 grade Celsius, timp de 5 minute. Apoi luați-le în mână. Cel de plastic oferă o senzație mult mai plăcută, deoarece nu este atât de rece. Mi-ar fi plăcut, repet, ca banda de pe marginea S5 să fie metalică, pentru o mai bună rezistență la lovire.

Cartela, care este nanoSIM, și cardul microSD se introduc după scoaterea capacului. Bateria poate fi înlocuită cu ușurință în cazul în care are probleme sau utilizatorul dorește una de capacitate mai mare.

Un alt avantaj al capacului detașabil este acela că pe spatele telefonului nu mai apar inscripțiile obligatorii, inestetice, ale diverselor autorități, precum FCC. Acestea sunt imprimate în interior. Mai mult, cartela fiind în interior, utilizatorul nu mai are nevoie de un ac sau o unealtă specială pentru a o scoate. Deseori nu găsești aceste mici unelte când ai cea mai mare nevoie de ele.

Terminalul este rezistent la apă și praf. Puteți merge cu el la ureche prin ploaie torențială sau să îl spălați la chiuvetă fără probleme. Nu l-am scufundat, însă, sub apă, așa că nu știu cât de bine rezistă într-un astfel de scenariu. Potrivit Samsung, Galaxy S5 rezistă la o adâncime de maxim 1 m, timp de cel mult 30 de minute.

Înainte de a folosi terminalul în ploaie, trebuie să vă asigurați că este bine fixat capacul care acoperă slotul de încărcare microUSB. Este greu să îl uitați deschis complet, deoarece de fiecare dată după ce scoateți cablul de încărcare din mufă pe ecran apare un mesaj în care vi se atrage atenția că trebuie să închideți capacul.

În partea de sus găsim un emițător infraroșu (sper ca așa se numește), prin intermediul căruia poate fi controlat televizorul Samsung. Există și o aplicație dedicată, care vine preinstalată.

Samsung Galaxy S5. Ecranul: Are o diagonală de 5,1 inci, este Full HD (rezoluție 1.080 x 1.920 pixeli) și are o densitate impresionantă, de 432 ppi. Unghiurile de vizualizare sunt largi, culorile vii, contrastul ridicat, iar vizibilitatea la lumina naturală foarte bună. Este cel mai bun ecran de 5,1 inci pe care îl găsiți în acest moment pe un smartphone. Display-ul de pe S5 este, potrivit testelor realizate de DisplayMate, cu 22% mai strălucitor decât cel de pe S4, însă nu consumă mai multă energie.

Deoarece folosește un ecran AMOLED, Galaxy S5 (8,1 mm) este mai subțire decât rivalul HTC One M8 (9,4 mm) cu ecran LCD. Un ecran LCD are nevoie de un panou suplimentar pentru iluminare. Prin comparație, ecranele AMOLED nu au nevoie de lumină pentru a reda culorile, deoarece folosesc polimeri organici, care generează singuri lumină atunci când primesc curent electric.

Ecranul de pe S5 dispune de o tehnologie specială care adaptează luminozitatea și saturația la condițiile exterioare, pentru a oferi o vizibilitate mai bună la lumina soarelui sau în întuneric.

Display-ul este protejat de sticlă rezistentă la zgârieturi Gorilla 3. Aceasta este mult mai solidă decât varianta anterioară, Gorilla 2, eliminând necesitatea montării unei folii de protecție pe ecran.

Samsung Galaxy S5. Cititorul de amprente: Samsung Galaxy S5 protejează toate informațiile cu un cititor de amprentă. Acesta poate fi utilizat pentru blocarea dispozitivului, efectuarea de plăți sigure prin intermediul PayPal sau, mai nou, administrarea datelor de autentificare în aplicații. Pe PayPal, un serviciu de plăți nu foarte popular în România, utilizatorii se pot autentifica doar prin amprentă pentru a face plăți.

Mai nou, aplicația de administrare de parole LastPass oferă posibilitatea autentificării în aplicații prin intermediul cititorului de amprente de pe Galaxy S5. Atunci când vrei ca LastPass să te autentifice automat într-o aplicație, faci acest lucru prin intermediul cititorului de amprentă. Astfel, poți decide ca în anumite aplicații să nu fii autentificat automat la deschiderea acestora și să intri pe cale biometrică de fiecare dată.

Am folosit pentru o vreme senzorul de amprentă pentru blocarea dispozitivului, însă această metodă de securitate mi s-a părut impractică. De fiecare dată când vrei să intri în telefon trebuie să treci degetul a cărei amprentă a fost înregistrată în sistem peste butonul Home. Nu este suficientă apăsarea cu degetul pe buton, ci trebuie făcută trecerea completă, de sus în jus, a degetului peste senzor, care nu este foarte precis. Uneori trebuie să repeți procedura de câteva ori. Din acest punct de vedere sistemul de citire de amprente de pe iPhone 5S, care răspunde doar la apăsarea butonului Home, mi se pare mai convenabil.

Însă cititorul de amprentă de pe S5 rămâne o funcție foarte utilă și binevenită, pe măsură ce apar aplicații care îl folosesc și în condițiile în care nivelul de securitate oferit este mediu spre ridicat.

Samsung Galaxy S5. Senzorul cardiac: Senzorul de citire a ritmului cardiac, primul montat vreodată pe un smartphone, este poziționat pe spate, lângă Flash și sub cameră. Utilizarea este destul de simplă. Se deschide aplicația S Health, se face un cont, se selectează butonul Heart Rate,  apoi se apasă cu degetul, timp de câteva secunde pe senzor. Ritmul cardiac este afișat și înregistrat în aplicație pentru a putea fi văzută, în timp, evoluția acestuia. Aplicația S Health mai măsoară pașii făcuți, viteza și distanța parcursă.

Cred că marea majoritate a utilizatorilor nu se va înghesui să folosească cititorul de amprente. Acesta rămâne, însă, un factor de diferențiere important.

Samsung Galaxy S5. Performanțe și utilizare: Utilizarea Galaxy S5 este o plăcere. În cele șapte zile în care l-am folosit zi de zi, terminalul nu a avut lag decât de câteva ori și nu a înghețat complet niciodată. Asta și grație noului chipset Snapdragon 801, cel mai performant disponibil pe piață. Potrivit producătorului procesorului, Qualcomm, noul Snapdragon 801 oferă performanțe grafice cu 25% mai ridicate decât Snapdragon 800.

Galaxy S5 rulează Android 4.4.2 „KitKat”. Meniurile din Settings/Setări sunt mai aerisite ca niciodată și bazate pe iconițe. Samsung nu a fost niciodată o companie care să ofere meniuri intuitive în Android. Până acum. În S5 orice setare este destul de ușor de găsit.

În S5, Samsung a redus numărul de aplicații preinstalate (bloatware). Pe terminal veță găsi titluri precum S Health, S Planner, S Voice, Smart Remote. Restul pot fi descărcate din magazinul Samsung Apps. Aceasta este o mutare înțeleaptă făcută de Samsung. Un studiu recent, realizat de Strategy Analytics, a arătat că utilizatorii folosesc foarte puțin timp aplicațiile preinstalate de Samsung. Într-o lună, utilizatorii de Galaxy S3 au folosit în medie 6,3 minute aplicații Samsung, iar cei de Galaxy S4 în jur de 9,3 minute.

Ceea ce a suprins la lansarea S5 a fost decizia Samsung de a echipa terminalul cu 2 GB memorie RAM, și nu cu 3 GB, așa cum toată lumea se aștepta, mai ales că Galaxy Note 3 avea 3 GB. Însă acesta este un detaliu care nu contează pentru majoritatea utilizatorilor. S5 se mișcă foarte bine.

Pentru cei care asu un abonament 4G, trebuie precizat că S5 dispune de tehnologie Cat. 4 LTE de ultimă generație (permite viteze maxime de descărcare a datelor de 150 Mbps).

Samsung Galaxy S5. Camera: Este una din cele mai bune existente în acest moment pe piață pe un smartphone. Nu se ridică chiar la nivelul celor PureView de pe modelele Nokia Lumia 1020 sau Lumia 1520, deși este aproape de performanțele lor, însă este mult peste cea de pe HTC One M8.

Samsung a făcut avansuri importante pe acest segment, asta este clar. Punctul forte al camerei de pe S5 este autofocusul de doar 0,3 secunde. Asta înseamnă co poți surpinde imagini în mișcare care cu alte dispozitive ar ieși prost.

Funcția HDR oferă o calitate mai bună în locurile cu lumină din față (ex. imaginea de mai jos, când soarele din față era foarte puternic) sau atunci când subiectul imaginii se află într-un loc umbrit.

Fucnția Selective Focus permite blurarea fundalului și concentrarea pe subiectul imaginii.

În ceea ce privește partea video, Galaxy S5 este unul din puținele smartphone-uri care pot filma la calitate 4K.

Samsung Galaxy S5. Bateria: Autonomia oferită de Galaxy S5 este excelentă. Terminalul dispune de o baterie cu capacitate de 2.800 mAh care oferă 12 ore de utilizare medie spre intensivă. Asta pentru că noul chipset Snapdragon 801, dar și ecranul, sunt optimizate pentru un consum mai redus de energie.

Pentru momentele în care utilizatorul nu mai are multă baterie și nu are acces la un încărcător, S5 dispune de funcția Ultra Saving Power. Aceasta face ecranul alb-negru și oprește toate funcțiile care nu sunt necesare.

S5 dispune de slot de încărcare microUSB 3.0, de aceea bateria se încarcă foarte repede atunci când este folosit încărcătorul original.

Samsung Galaxy S5. Specificațiile principale:

Sistem de operare: Android 4.4.2 „KitKat”

Ecran: diagonala de 5,1 inci, rezoluție 1920 x 1080 pixeli, protejat cu Gorilla Glass 3

Procesor: quad-core de 2,45 GHz, chipset Snapdragon 801

Grafică: Andreno 330

RAM: 2 GB

Capacitate de stocare internă: 16 GB, modelul testat (plus slot pentru card microSD cu capacitate maximă de 128 GB); există și versiunea cu 32 GB

Cameră: 16 MP, autofocus, Flash; frontală de 2 MP

Baterie: 2.800 mAh

PRO:

– Ecranul fantastic.

– Camera performantă.

– Este un smartphone foarte rapid.

– Autonomia excelentă a bateriei.

– Dispune de toate funcțiile pe care și le poate dori un utilizator în acest moment pe un smartphone high-end, chiar și de unele exclusive.

CONTRA:

– Design cam depășit.

– Cititorul de amprente nu este prea responsiv.

– Capacitate de stocare internă destul de redusă la modelul testat.

Terminalul testat ne-a fost pus la dispoziție de Cosmote România. Noul S5 este disponibil la prețul de 870 lei cu oferta de portare la abonamentul COSMOTE Free XL pe 24 de luni, care, pentru 45 euro pe lună (TVA inclus), oferă nelimitat comunicare națională, internațională în Zona 1 și în rețea, SMS-uri naționale și în rețea, precum și trafic de date (viteza scade după depășirea traficului de date recomandat de 4 GB). Smartphone-ul este disponibil și fără contract la prețul de 3.150 de lei.