REVIEW Samsung Gear S – un hibrid ceas-telefon cu o interfață de utilizare reușită

Publicat: 08/12/2014, 11:17
Actualizat: 08/01/2020, 20:19

Samsung Gear S marchează trecerea de la smartwatch-urile, care în acest moment sunt accesorii pentru smartphone-uri, la dispozitive purtabile independente. Modelul Samsung nu este independent, ci mai degrabă autonom.

DESIGN. Îmi place cum arată Samsung Gear S și m-am obișnuit destul de repede cu forma sa, chiar dacă toate ceasurile pe care le dețin sunt rotunde. Ceasul are dimensiuni destul de mari, deoarece include un ecran curbat „uriaș”, cu diagonală de 2 inci și slot pentru cartelă nanoSIM. Display-ul este încadrat de un cadru cromat. În partea de jos a ecranului se află un buton de Home, secondat, de fiecare parte, de doi senzori.

Curelele sunt realizate din ceea ce pare a fi cauciuc, iar mecanismul de prindere, metalic, este destul de elaborat și seamănă cu cele de pe ceasurile sport elvețiene.

Pe lateral nu există butoane fizice. Apreciez faptul că Samsung nu și-a pus logo-ul pe acest ceas într-un loc vizibil, fapt care îi conferă dispozitivului o eleganță sporită. Cureaua poate fi înlocuită cu alta de altă culoare sau dacă se deteriorează.

Ceasul este rezistent la apă și praf.

ECRANUL. Este unul din cele mai mari și bune pe care le-am văzut pe un smartwatch. Are o diagonală de 2 inci și o rezoluție de 360 x 480 pixeli. Fiind AMOLED, display-ul oferă culori vii, puțin saturate, rezultatul final fiind plăcut pentru ochi. Nu există o funcție de setare a modului ecranului, precum pe telefoanele Galaxy (Cinema, Adaptive ș.a.).

M-a impresionat faptul că pe acest ceas utilizatorul poate încărca propriul wallpaper, efectul fiind deosebit.

Ecranul este mult mai responsiv față de cele de pe alte modele testate, precum Sony SmartWatch 2 sau Moto 360. Utilizatorul poate alege ca ora să fie afișată permanent, dar acest reduce autonomia bateriei. În cazul în care această funcție nu este activată, ora este afișată pe ecran atunci când utilizatorul se uită la acesta.

PERFORMANȚE. Galaxy Gear S rulează un sistem de operare bazat pe Tizen, iar numărul de aplicații disponibile pentru dispozitiv este mai redus decât cel pentru Android Wear. Totuși, utilizatorul găsește cele mai importante aplicații pentru un smartwatch, majoritatea fiind dezvoltate de Samsung sau prin parteneriatele încheiate de companie.

Punctul forte al ceasului este interfața simplu de utilizat și intuitivă, care, în opinia mea, oferă o experiență de utilizare peste cea oferită de Android Wear. Interfața și ecranul responsiv m-au făcut să apreciez foarte mult acest dispozitiv, care este cel mai bun de acest fel pe care l-am testat până acum.

Revenind la interfață, aceasta este simplă: în stânga ecranului de start ajutorul ajunge prin swype la notificări, în dreapta poate seta până la 5 widgeturi, iar în partea de jos sunt setările și aplicațiile. Revenirea la pagina anterioară se face prin swype de sus în jos.

La fel ca la Android Wear, utilizatorul nu trebuie să instaleze aplicații separate pentru Facebook, Twitter, Instagram ș.a. După ce se conectează cu smartphone-ul, notificările vin automat.

Conectarea cu smartphone-ul și setarea inițială se face prin intermediul aplicației Gear, disponibilă în magazinul de aplicații Galaxy Apps. Din aplicație este detectat ceasul, via Bluetooth, iar utilizatorul poate personaliza fața de ceas și alege aplicațiile de la care dorește să primească notificări.

În ceea ce privește funcția de telefon, nu am introdus o cartelă în slot. Mi se pare ciudat să vorbesc la încheietura mâinii, mai ales dacă mă aflu într-un spațiu public. Ceasul nu dispune de jack audio, sunetul fiind redat de propriul difuzor, așa că tot ce spune interlocutorul poate fi auzit de cei din jur. Cum dispune de propria tastatură și un ecran mare, de pe ceas pot fi trimise destul de ușor mesaje text.

Galaxy Gear S include, cum era de așteptat, o serie de senzori de fitness și nu numai. Ceasul poate măsura repede și precis bătăile inimii, monitorizează numărul de pași făcuți de utilizator și include un senzor UV – primul de acest fel de pe un ceas inteligent. Mai mult, dispune de giroscop, senzor GPS, accelerometru și senzor ambiental.

Smartwatch-ul dispune de memorie internă de 4GB, astfel utilizatorul poate stoca pe acesta imagini și muzică.

BATERIA. Acest ceas oferă o autonomie dublă comparativ cu modelele concurente. Gear S poate fi purtat lejer două zile fără să fie încărcat. Prin comparație, Moto 360, pe care l-am testat recent, trebuia încărcat în fiecare noapte.

Nu-mi place soluția pe care Samsung a ales-o pentru încărcător. Fixarea ceasului în dock nu este ușoară, fiind necesară o perioadă de acomodare pentru a reuși să conectezi dispozitivul. Nici când desfaci ceasul din dock nu este ușor, deoarece la început se desprinde greu. Aș fi preferat un sistem de încărcare wireless ca la Moto 360.

PRO:

– Interfață excelentă

– Ecran mare de calitate, responsiv

– Poate face multe lucruri fără să fie conectat la telefon

– Este rapid

– Are autonomie dublă comparativ cu modelele concurente

CONTRA:

– Funcția de telefonie mi se pare inutilă

– Sistemul de încărcare a bateriei este greu de folosit

Rating gândul: 4,6/5

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
A doua recalculare a pensiilor. Are loc tot în 2024. Pensionarii, puși la plată
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?