REVIEW Sony Xperia M4 Aqua
La prețul de aproximativ 1.400 de lei, Xperia M4 Aqua vine cu sistem de operare Android 5.0 Lollipop, procesor octa-core Snapdragon 615, 2 GB memorie RAM, rezistență la apă și praf, un design foarte reușit și o cameră decentă. Însă, pentru a ține prețul la un nivel accesibil, Sony a trebuit să facă și compromisuri: ecranul, deși de calitate, are rezoluție HD (720p), iar capacitatea de stocare internă de doar 8 GB a modelului testat reprezintă un handicap greu de trecut cu vederea.
Date tehnice pe scurt
Designul Sony Xperia M4 Aqua este împrumutat de la modelele mai scumpe din seria Xperia Z. Practic, acest model este varianta mai ieftină a vârfului de gamă de anul trecut Sony Xperia Z3. Pentru ca prețul să fie mai redus, carcasa telefonului este realizată în întregime din plastic, iar ecranul și spatele de pe Xperia M4 Aqua sunt protejate cu sticlă temperată. Totuși, se păstrează aspectul premium, iar cadrul argintiu imită foarte bine aluminiul.
Butoanele fizice sunt poziționate la fel ca pe majoritatea smartphone-urilor Sony. Pe marginea din dreapta avem, în mijloc, butonul de On/Off, iar imediat sub acesta se găsește cel pentru volum. Apreciez faptul că Sony a inclus pe M4 Aqua un buton dedicat pentru cameră, poziționat tot pe marginea din dreapta.
Tot în dreapta găsim, în partea de sus, slotul pentru cartelă nano-SIM. Cel pentru card microSD se găsește pe marginea din stânga, în partea de sus, alături de portul microUSB.
Deși porturile microUSB și cel audio universal nu sunt acoperite cu capace etanșe, Xperia M4 Aqua este rezistent la apă dulce până la o adâncime de 1 metru, timp de 30 de minute. Spun apă dulce doarece Sony nu recomandă scufundarea telefonului în apă sărată.
Trebuie salutată și decizia Sony de a poziționa difuzorul pe marginea de jos. Astfel, acesta nu este obturat cu palma sau de suprafața pe care telefonul este așezat.
Ecranul de pe Xperia M4 Aqua are o diagonală de 5 inci și rezoluție HD (720p, densitate 293ppi). Calitatea este bună, culorile sunt redate cu acuratețe, iar luminozitatea decentă. Sunt probleme atunci când telefonul este folosit afară, la lumină naturală, când conținutul de pe ecran nu mai este ușor de urmărit.
Performanțele Xperia M4 Aqua sunt bune, datorită procesorului octa-core Snapdragon 615 și memoriei RAM de 2 GB de care smartphone-ul dispune. Aplicațiile se deschid repede, iar sistemul „îngheață” foarte rar. Pentru cei interesați, telefonul a obținut un scor de 21.100 în testul Quadrant.
Terminalul rulează o versiune de Android 5.0 Lollipop modificată. Meniurile din setări sunt aerisite, comparativ cu ce oferă alți producători de smartphone-uri cu Android. Numărul de aplicații preinstalate este în continuare mare, iar multe dintre acestea pot fi încadrate la categoria bloatware. Exemple de bloatware sunt, în opinia mea, What’s New, Movie Creator, OfficeSuite sau Sketch. Aceasta este o problemă în condițiile în care modelul testat dispune de o capacitate de stocare internă de doar 8 GB, o decizie neinspirată a Sony. Sistemul de operare și aplicațiile incluse ocupă aproximativ 5,5 GB, iar pentru utilizator rămân disponibili doar 2,5 GB. Xperia M4 Aqua dispune de slot pentru card microSD, dar acest lucru nu ajută foarte mult, deoarece multe aplicații populare (precum Facebook, Outlook sau WhatsApp) nu pot fi instalate pe un dispozitiv de stocare externă.
Un calcul simplu arată că într-un spațiu de 2,5 GB pot fi instalate aproximativ 20 de aplicații cu dimensiune medie de 100 MB, deoarece acestea își rezervă fiecare spațiu suplimentar pentru date. Astfel, a trebuit să fiu foarte atent ce titluri aleg pentru a fi instalate în memoria internă.
M-am lovit de o problemă majoră după ce am instalat aplicația de muzică Zonga. Aceasta nu poate fi mutată pe cardul microSD, iar cei care dețin un plan premium, care permite modul offline pentru playlist-uri, nu le pot descărca pe telefon. Lista pe care am dorit să o descarc are 1,4 GB, iar memoria internă a telefonului nu mi-a permis acest lucru. A trebuit astfel să fac streaming, lucru care înseamnă consum de date în rețea.
Dacă îți place să te joci pe telefon, acest model nu este pentru tine, în condițiile în care un joc popular cu mașini precum Asphalt 8: Airborne are în jur de 2 GB.
Ca o concluzie la această secțiune, cred că este timpul ca producătorii să renunțe la versiunile de telefoane mid-range și high-end cu capacitate de stocare internă de doar 8 GB, în condițiile în care doar sistemul de operare ocupă jumătate din acest spațiu. Minim 16 GB ar trebuie să fie noul standard.
Camera principală de pe Xperia M4 Aqua este decentă, dar nu iese în evidență, în ciuda faptului că Sony promovează smartphone-ul ca fiind „Telefonul impermeabil cu aparat foto” care „integrează cele mai bune tehnologii Sony în materie de camere foto”. Camera are tendința să „spele” imaginile, oferindu-le o tentă albă, iar contrastul este redus în majoritatea cazurilor. Totuși, după cum se poate vedea din testul de mai jos, făcut pe platforma GSM Arena, camera de pe M4 Aqua redă mai bine culorile și detaliile decât cea de pe Samsung Galaxy A5, care are tot 13 MP.
Imagini realizate cu camera pe setările implicite (clic pentru dimensiunea completă)
Camera frontală, pentru selfie-uri, este de 5 MP și are unghi larg. Astfel, permite încadrarea de mai multe elemente din decor în imagine.
Bateria reprezintă unul din punctele forte ale dispozitivului. Cu o capacitate de 2.400 mAh, autonomia este de o zi și jumătate în următorul scenariu: luminozitatea la 70%, două conturi de e-mail pe push, o oră în aplicațiile Imgur și 9GAG pe zi, câteva minute de browsing, câteva minute în Facebook, două clipuri rulate pe YouTube la calitate Full HD. Nu veți obține, în scenariul prezentat de mine, cele două zile despre care vorbește Sony în prezentarea oficială a smartphone-ului. Trebuie precizat și faptul că în regim de așteptare (standby), bateria se descarcă foarte greu. Încărcarea completă a acumulatorului durează destul de mult (cam două ore), deoarece terminalul nu dispune de tehnologie Fast Charging.
PRO:
– Performanțe bune
– Design atractiv cu aspect premium
– Autonomie foarte bună a bateriei
– Rezistența la apă și praf
CONTRA:
– Capacitate de stocare internă de doar 8 GB, din care utilizatorul are acces la 2,5 GB
– Destul de mult bloatware în condițiile în care memoria ROM este redusă
RATING Gândul: 4,5/5 (aș fi acordat un punctaj mai mare dacă nu ar fi existat problema majoră cu capacitatea de stocare internă).