Prima pagină » IT&C » Review Sony Xperia Z2 – un smartphone „frumos și deștept” care se bate de la egal la egal cu Galaxy S5

Review Sony Xperia Z2 – un smartphone „frumos și deștept” care se bate de la egal la egal cu Galaxy S5

După ce am avut ocazia să folosesc timp de aproape două săptămâni Sony Xperia Z2, cred că acesta este singurul smartphone Android care se poate bate de la egal la egal cu S5.

Xperia Z2 este un smartphone foarte echilibrat, de asemenea. Nu are cititor de amprentă și senzor de monitorizare a ritmului cardiac precum modelul rival de la Samsung și vine cu o versiune mai veche de Android, însă bifează la alte categorii, unele mult mai necesare imediat pentru utilizator. Un avantaj al Z2 este acela că dispune de tehnologie audio avasată, un lucru ignorat, în mod inexplicabil, de Samsung pe vârfurile sale de gamă. Voi dezvolta mai jos aceste idei.

Sony Xperia Z2 – Design. Sony Xperia Z2 păstrează linia de design, reușită, premium, a vechiului vârf de gamă Z1. Pentru un ochi neavizat, diferențele dintre cele două modele sunt mici. Sony a folosit și la acest model materiale considerate premium. Cadrul lateral al terminalului este realizat din aluminiu, iar fața și spatele sunt acoperite cu sticlă. Sony nu a precizat ce fel de sticlă este cea folosită la construcția telefonului, însă nu este vorba de Gorilla Glass 3. Dacă acest material oferă eleganță și aspect premium, el este un magnet pentru amprente. Mai mult, ca orice protecție din sticlă, la cădere există riscul mare să se spargă. De aceea, cred ca este recomandat ca utilizatorul să achiziționeze și o formă de protecție pentru terminal la scurt timp după ce îl cumpără. O cădere pe o suprafață dură, neregulată, nu va rămâne, cu siguranță, fără semne pe spatele sau ecranul de pe Z2.

Pe marginea din dreapta acem slotul pentru card microSD, acoperit cu un capac care nu permite intarea apei, butonul de On/Off, butonul de volum (de dimensiuni cam mici) și butonul dedicat pentru cameră. Acesta din urmă este un mare plus. Era și păcat ca, probabil cea mai bună cameră disponibilă pe un terminal Android, să nu dispună de un buton dedicat.

Pe marginea din stânga, sub un capac, se găsesc slotul microUSB și slotul pentru cartela micro-SIM. Pe marginea de sus se găsește slotul audio universal de 3,5 mm, iar pe cea de jos microfonul.

Difuzoarele stereo sunt așezate pe partea frontală, lângă marginile de sus și jos. Acestea sunt puternice și oferă un sunet clar, fie că este vorba de redarea de muzică sau apeluri hands-free. Sony oferă și o mulțime de setări pe partea de audio, precum ClearAudio+, normalizer sau equalizer. Din acest punct de vedere Zperia Z2 bate clar Galaxy S5, care are un difuzor mic, „ascuns” undeva pe partea din spate și care este obturat cu mâna atunci când utilizatorul vorbește pe speaker. Mai mult, S5 dispune de foarte puține opțiuni audio în setări.

Pe partea din spate a Xperia Z2, camera este poziționată în colțul din stânga sus. Poziția camerei nu este, în opinia mea, cea mai fericită, deoarece deseori apare degetul peste lentilă atunci când vrei să faci poze. Cu timpul te obișnuiești, însă, și nu mai faci această greșeală. Sony a ales, probabil să poziționeze camera în colț deoarece vinde separat kit-uri de lentile care îmbunătățesc performanțele camerei, iar montarea acestora este mai ușoară cu camera așezată în colț. Însă majoritatea utilizatorilor nu cumpără astfel de accesorii.

Neavând margini rotunjite, Xperia Z2 nu este foarte comod de ținut în mână, așa cum sunt, de exemplu, rivalele HTC One M8 și Galaxy S5.

La fel ca și Xperia Z1, Z2 este rezistent la apă și praf. Terminalul poate filma și face fotografii sub apă. În acest mediu, ecranul nu primește comenzi, însă aici intervine butonul dedicat pentru cameră.

Utilizatorul nu are acces la baterie pentru a o înlocui singur în cazul în care are probleme. Aici punctează Galaxy S5, care, deși are carcasă din plastic, oferă această facilitate foarte apreciată de utilizatori.

La cele 163 de grame pe care la are, Xperia Z2 este cu doar 18 grame mai greu decât Samsung Galaxy S5, care are carcasa din plastic. Acesta este un plus pentru Sony, care a reușit să mențină greutatea redusă folosind materiale premium.

Nu în ultimul rând, mi-ar fi plăcut foarte mult ca Z2 să dispună de butoane capacitive pentru Back, Home și Meniu, precum Galaxy S5. Cele software nu sunt pe placul meu. Mi se pare mult mai ușor să navighezi pe un telefon care are butoane fizice. Cele software apar doar atunci când ai nevoie de ele, iar uneori există un mic lag până să fie afișate pe ecran. 

Sony Xperia Z2 – Ecranul. Este un IPS LCD Full HD cu diagonală de 5,2 inci, rezoluție de 1.920 x 1.080 pixeli și o densitate de 424 ppi. Deoarece folosește un panou IPS, ecranul oferă unghiuri largi de vizualizare și o bună lizibilitate la lumina soarelui. Acest display este excelent pentru consumul de conținut multimedia de calitate. Imaginile afișate sunt vii și clare, iar culorile bogate și redate cu fidelitate.

Sony Xperia Z2 – Performanțe și sistemul de operare. Xperia Z2 este unul din cele mai avansate smartphone-uri ale momentului, iar aproape toate componentele sunt de ultimă generație. Procesorul este un Snapdragon 801 de 2,3 GHz. Mai mult, mulțumită memoriei RAM de 3 GB și a graficii Andreno 330, Z2 poate rula în condiții excelente absolut orice aplicație sau joc disponibile pentru Android.

Xperia Z2 nu vine, scos din cutie, cu cea mai recentă versiune a sistemului de operare. Terminalul rulează Android 4.4.2 KitKat. Prin comparație, S5, lansat în aceeași perioadă, a rulat din start Android 4.4.3. Din păcate, Sony nu a fost niciodată un producător care a ținut pasul cu Google în ceea ce privește Android.

Sistemul de operare este modificat masiv, mai ales la categoria interfață și aduce, din multe puncte de vedere, în opinia mea, mai degrabă cu iOS decât cu Android stock. Însă meniurile sunt simple și intuitive. Există multe opțiuni de personalizare pentru teme, culori, imagini de fundal. Dacă doriți o experiență Android mai pură, sfatul meu este să instalați un alt launcher, precum ADW.Launcher sau Nova Launcher.

Nu mi-a plăcut niciodată la Sony faptul că include mult bloatware (aplicații preinstalate) în sistemele sale de operare. Exemple: Xperia Lounge (pe care nici după ce am deschis-o nu am înțeles exact ce face), Socialife, Video Unlimited ș.a. Majoritatea acestor aplicații pot fi oprite, însă nu pot fi dezinstalate. Aici lucrurile sunt subiective, deoarece unii utilizatori găsesc utile aceste aplicații. Însă consider că ar fi mai bine ca utilizatorilor să li se ofere posibilitatea, la setarea inițială, de a alege dacă le doresc pe telefon sau nu, mai ales că ocupă spațiu și folosesc resurse. Cred că una din cauzele faptului că Sony oferă cu întârziere actualizările software o reprezintă și aceste aplicații, care trebuie optimizate de fiecare dată pentru o nouă versiune de Android.

Sony Xperia Z2 – Camera. Când am testat camera de pe Xperia Z1 am spus că este cea mai performantă disponibilă pe un dispozitiv Android. Z2 are o versiune îmbunătățită a acestei camere de 20,7 MP.

Puteți vedea aici o comparație între această cameră și cea de 41 MP de pe Nokia Lumia 1020. La capitolul zoom și imagini panoramice câștigă detașat Lumia 1020, însă la focusul pe obiecte, imagini de interior, după părerea mea, balanța înclină spre Xperia Z1/Z1 Compact.

Dacă o comparăm cu camera de pe Galaxy S5, pot spune că performanțele sunt puțin mai bune, însă diferențele sunt neglijabile. Ambele smartphone-uri au camere excelente.

Imagine cu setările pe manual (rezoluție maximă și Flash auto; click pentru a mări):

Zoom (penultimul prag posibil) pe obiect:

Unul din punctele forte ale camerei de pe Z2 este capacitatea de a înregistra video la format 4K.

Sony Xperia Z2 – Bateria. Terminalul are o autonomie foarte bună după standardele actuale. Acest lucru se datorează în mare parte procesorului Snapdragon 801, care oferă o eficiență sporită din punct de vedere al consumului de energie, și capacității mari a acumulatorului – 3.200 mAh. Prin comparație, S5 are o baterie de 2.800 mAh. În cele două săptămâni de teste nu mi s-a întîmplat să rămân seara, când ajung acasă, cu mai puțin de 25% din baterie rămasă, deși terminalul a fost de fiecare dată încărcat cu o seară înainte.

Brățara SmartBand. Împreună cu Z2 am folosit și accesoriul de fitness Sony SmartBand. Aceasta funcționează împreună cu aplicația Lifelog, care le oferă utilizatorilor posibilitatea să își urmărească activitățile trecute și să își planifice activitățile viitoare. Conectată cu SmartBand, aplicația Android surprinde locurile vizitate, muzica ascultată, jocurile, cărțile citite – pe care le prezintă într-o interfață atractivă.

Utilizatorii pot urmări cât de activi au fost, unde au fost, ce fotografii au făcut sau cum au comunicat. Lifelog îi ajută să își stabilească obiective, să monitorizeze progresul și face recomandări pentru a-i ajuta să ia cele mai bune decizii.

Acesta este un accesoriu util pentru cei care fac sport, însă pentru ceilalți nu este chiar necesar, deoarece afectează autonomia bateriei și necesită multe interacțiuni din partea utilizatorului. Cei care nu sunt cu adevărat pasionați de fitness vor abandona după o vreme acest accesoriu. Eu l-am folosit în primele două zile, iar apoi l-am deconectat și nu l-am mai încercat de atunci.

Conectarea cu SmartBand se face via NFC sau Bluetooth. Procesul de setare nu este chiar simplu, deoarece trebuie instalate în total trei aplicații. Prima dată se instalează SmartConnect, apoi SmartBand (care este un fel de driver pentru brățară), iar în final Lifelog.

PRO:

– Design reușit.

– Performanțe ridicate.

– Cameră excelentă.

– Ecran de calitate foarte bună.

– Este rezistent la apă și praf.

– Baterie cu autonomie foarte ridicată.

– Memorie RAM de 3 GB. 

CONTRA:

– Necesită neaparat carcasă de protecție pentru a nu fi deteriorat.

– Suprafețele din sticlă sunt un magnet pentru amprente.

– Nu vine cu ultima versiune de Android disponibilă.

– Sistemul de operare conține mult bloatware.

Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de ... vezi toate articolele