Prima pagină » IT&C » Schimbarea la față a unei fabrici comuniste de mobilă. A devenit primul parc tehnologic IT din România

Schimbarea la față a unei fabrici comuniste de mobilă. A devenit primul parc tehnologic IT din România

Schimbarea la față a unei fabrici comuniste de mobilă. A devenit primul parc tehnologic IT din România
Fosta fabrică de mobilă "Libertatea" din Cluj-Napoca, înființată în anii 1950, a fost transformată în urma unei investiții de 13 milioane de euro în primul parc tehnologic din România, Liberty Technology Park, unde activează firme din domeniul IT&C.

Liberty Technology Park va ajunge în primăvara anului viitor la un grad de ocupare de sută la sută, urmând să asigure peste 1.500 de locuri de muncă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Fabrica de mobilă „Libertatea” Cluj-Napoca a fost construită în zona Gării din municipiu în perioada 1953-1954, dar avea o istorie și tradiție mai vechi de 150 ani, peste 90% din producție fiind destinată exportului. După 1989, fabrica și-a continuat activitatea, iar în 1994 aceasta a fost privatizată. În anul 2011 proprietarii au decis revitalizarea zonei și reconversia clădirilor într-un parc tehnologic, numit Liberty Technology Park, primul de acest fel din România, echipamentele fabricii de mobilă fiind relocate în comuna Baciu și preluate de un investitor local cu experiență în fabricarea de mobilier, pentru ca producția de mobilă din lemn să poată continua.

„În anul 2011, când noii proprietari au preluat fosta fabrică, au decis transformarea ei într-un parc tehnologic și au găsit un concept special care să facă diferența și să aducă un plus zonei, cu spații verzi și accesibilitate cu centrul orașului și ieșirile din oraș. În România nu mai exista ceva similar și s-a adaptat proiectul amplasamentului existent. Un parc tehnologic este o platformă dedicată companiilor din domeniul de IT&C, dar unde se îmbină armonios și alte elemente. Aici funcționează un accelerator de afaceri, și am adus cea mai mare bancă românească și două universități – UBB și UTCN – aproape de noi în acest demers, avem start-up-uri, dar și companii multinaționale și companii românești. Este un mix, o diversitate, care ajută pe partea de inovare. Parcul tehnologic reinventează amplasamentul fostei fabrici de mobilă, utilizând patrimoniul industrial într-un mediu destinat pentru a răspunde nevoilor unei companii IT&C și R&D”, a spus pentru MEDIAFAX directorul general al Liberty Technology Park, Nina Moldova.

Cea mai mare provocare a transformării unor clădiri în care se producea mobilă în clădiri moderne, cu păstrarea arhitecturii exterioare, a fost găsirea unui concept potrivit.

„Tema de proiectare a fost detaliată, am știut ce destinații vrem, ce vrem să folosim și ce nu, și am lansat un concurs internațional de arhitectură, câștigat de firma britanică Chapman Taylor. Proiectarea a durat un an, iar execuția șase luni. La o reconversie, cea mai mare provocare este proiectarea și detaliile de execuție, iar pentru asta este nevoie de un arhitect bun, flexibil și rapid, care să vină cu soluții. Am decis să păstrăm fațada de cărămidă aparentă a clădirilor, care dă un farmec aparte locului. Fabrica era ponosită, prăfuită, nu era scoasă în valoare, era un diamant vechi, neșlefuit, pe care noi l-am pus în valoare”, a precizat directorul general al Liberty Technology Park.

Pentru a reuși păstrarea fațadei, dar a oferi un confort modern în interiorul clădirilor, dezoltatorii au fost nevoiți să găsească o soluție de termoizolare la interior, aplicată pereților exteriori de contur. Astfel, s-a optat pentru un material de termoizolare ecologic, sută la sută mineral și cu structură solidă, conceput special pentru termoizolarea la interior a clădirilor de patrimoniu, care a fost folosit și pentru termoizolarea sediului Consiliului Europei.

„Proiectul a primit, pentru primele trei corpuri de clădire, certificare BREEAM Major Refurbishment cu calificativul >, prima de acest fel din România, iar în acest an a obținut certificarea BREEAM >. BREEAM este cea mai utilizată metodă la nivel mondial de evaluare a impactului clădirilor asupra mediului și reprezintă un standard pentru proiectarea durabilă. Este o certificare internațională pentru clădiri ecologice”, a mai explicat Nina Moldovan.

Parcul tehnologic a fost inaugurat în decembrie 2013, se întinde pe o suprafață de 45.000 de mp și oferă peste 17.000 de metri pătrați de spații de birou clasa A, rămânând neocupați circa 25.000 de mp de teren. Investiția a fost de peste 13 milioane de euro, proiectul fiind finanțat de Fribourg Investment, care aparține omului de afaceri Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova.

„Gradul de ocupare este la ora actuală de 90 la sută și va ajunge sută la sută în primul trimestru al anului 2017. Acum lucrează în parc circa 1.000 de persoane, dar până la mijlocul anului viitor numărul acestora va ajunge la 1.500. Încercăm să aducem aici companii potrivite cu conceptul, fiind important spiritul de comunitate. Relația noastră cu firmele cărora le închiriem spațiile este una de parteneriat”, a menționat Nina Moldovan.

Pe lângă spațiile pentru firme, parcul oferă și o infrastructură de servicii, precum și facilități care ajută la eficientizarea timpul angajaților – o sală de conferințe, o zonă de leisure ce include un restaurant cu terasă, o cafenea, sală de fitness, spații verzi amenajate, teren de sport multifuncțional, zonă de barbeque, un centru medical.

Printre firmele care au spații închirate în parc se numără Halcyon Mobile (IT), Spherik Accelerator, Siemens (IT), Recall Information Services (IT), Control Data Systems (IT), KPMG (Accounting and Business), La Casa (Restaurant), Makronetz (IT), Ecuson Studio (Web & Branding), Regal Beloit Romania, Liberty Fitness (Gym), Luminos Software (IT), Voquz (IT), Impact Hub (Community & Business), SmartUp (IT), Altran Romania și Arvato Bertelsmann (Contact centers), GTS Telekom, precum și start-up-uri precum Planable, SuppOffice, Primul Medic.

Planurile de viitor ale conducerii Liberty Technology Park prevăd extinderea dincolo de suprafața de 45.000 de mp existentă.