Scurt ghid de securitate online publicat de Google. Pașii simpli pe care trebuie să-i faci

Publicat: 09 01. 2015, 15:08

Google a lansat un scurt ghid în care îi învață, în pași simpli, pe utilizatori cum să se protejeze mai bine pe internet. Iată care sunt măsurile care trebuie luate, potrivit companiei:

1. Creați o parolă mai sigură decât „password”, „parola” sau „12345″

Datele publicate de hackeri pe internet arată că în top 10 cele mai populare parole folosite se află „password” sau „12345″. Pentru a îngreuna accesul la conturile lor online, utilizatorii ar trebui să aleagă parole mai complexe, care să fie mai lungi, să includă litere mici și mari, simboluri și numere. În cazul în care nu au timp, pot apela la servicii sigure de administrare a conturilor online, precum LastPass sau Keeper.

2. Protejează-ți contul de hackeri

O măsură prin care poate fi întărită securitatea unui cont online este, potrivit Google, activarea autentificării în doi pași, acolo unde este disponibilă. Aceasta presupune, pe lângă introducerea numelui de utilizator și parolei, a unui cod care îi este trimis prin SMS utilizatorului sau este generat de o aplicație specifică. De exemplu, serviciile Google și Microsoft permit autentificarea în doi pași.

3. Ascundeți mai bine datele sensibile

Pentru aplicațiile și serviciile care includ date sensibile, trebuie folosite măsuri de securitate mai avansate, precum coduri PIN sau amprente (în cazul în care dispozitivul folosit dispune de un astfel de senzor). De exemplu, aplicațiile Evernote (de notițe) și OneDrive (de stocare și sincronizare a fișierelor în cloud) permit, după autentificare, setarea unui cod PIN din patru cifre. Astfel, în cazul în care dispozitivul pe care aplicațiile sunt instalate ajunge pe mâinile cui nu trebuie, deși datele de autentificare în aplicație sunt salvate, accesul la conținut este blocat de aceasă măsură suplimentară de securitate.

4. Raportează conținutul online suspect sau necorespunzător

În cazul în care pe un site (Facebook, YouTube, ș.a.) observați conținut necorespunzător sau activități suspecte, raportați-le. Astfel, internetul devine un loc mai sigur și mai curat pentru toți utilizatorii.

5. Nu uitați să actualizați browserul de internet și alte aplicații

De obicei actualizările software aduc funcții noi, însă de cele mai multe ori acestea includ și măsuri de securitate mai bune sau soluții pentru vulnerabilități. Nu uitați să actualizați la zi programele de pe computer care se conectează la internet, începând cu browserul.