Prima pagină » IT&C » Soldații americani, în drum spre „robotizare”: Brain chip, mijlocul de controlare a echipamentele militare doar cu mintea

Soldații americani, în drum spre „robotizare”: Brain chip, mijlocul de controlare a echipamentele militare doar cu mintea

Soldații americani, în drum spre „robotizare
Un dispozitiv inovativ a fost creat cu scopul de a-i ajuta pe militarii americani să își controleze echipamentul și vehiculele doar prin intermediul minții.

Oamenii de știință de la mai multe universități din Statele Unite ale Americii au creau un nou „brain-computer interface strip”.

Dispozitivul se contectează la partea superioară a gâtului, apoi percepe semnalele de la creier și le transformă în informație digitală.

Acestea semnale ar putea fi folosite pentru controla vehicule sau alte computere.
În mod normal, aceste tipuri de dispozitive trebuie conectate la alte „mașinării” și de multe ori necesită un mediu „gelatinos” pentru a putea funcționa.

„Am demonstrat că este un sistem portabil, flexibil, care poate controla un scaun cu rotile electric, o mini-mașină, dar și o prezentare de software”, a declarat Woon-Hong Yeo, cercetător la Georgia Institute of Technology,  pentru Defense One.
Cipul a fost creat, în principal, pentru persoanele cu dizabilități, dare au probleme cu mobilitate, însă implicațiile ar putea fi unele mult mai mari.

„Sistemul poate fi folosit pentru controlarea altor dispozitive, incluziv echipamentul militar”, a adăugat cercetătorul.

Întregul articol despre acest dispozitiv se regăsește în numărul curent al publicației Nature Machine Intelligence.

Anul trecut, DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency) a lansat o serie de avioane de război care pot fi controlate de la sute de kilometri distanță de către o persoană care are un cip implantat la nivelu creierului.

De asemenea, datorită BCI (brain-computer interfaces), soldații ar putea controla până la 3 vioane în același timp doar prin intermediul gândurilor.

Se pare că încă din 2015 oamenii de știință din SUA lucrează la acest proiect.

În 2016, un pilot  conectat la un implant neuronal a fost capabil să controleze o aeronavă într-un simulator în timp ce pe alte două a reușit să le mențină „în formație”.

Foto: Captură YouTube