Prima pagină » IT&C » Speriați de Big Brother și de hackeri, unul din cinci utilizatori de computer fac acest lucru de teamă să nu fie spionați

Speriați de Big Brother și de hackeri, unul din cinci utilizatori de computer fac acest lucru de teamă să nu fie spionați

Speriați de Big Brother și de hackeri, unul din cinci utilizatori de computer fac acest lucru de teamă să nu fie spionați
Cercetarea arată și că aproximativ o pătrime dintre utilizatorii europeni (24%) nu știu că ar putea fi supravegheați prin intermediul unei camere web.

Au fost înregistrate multe cazuri în care apersoane au fost spionate prin intermediul camerelor web. „Prudența acestora poate fi considerată întemeiată deoarece camerele web pot deveni uneori instrumente eficiente pentru infractorii cibernetici”, se arată într-un comunicat Kaspersky Lab remis gândul.

Cercetarea arată și că aproximativ o pătrime dintre utilizatorii europeni (24%) nu știu că ar putea fi supravegheați prin intermediul unei camere web. Doar 44% dintre respondenți sunt la curent cu această amenințare și afirmă că acest risc îi deranjează.

„Există mai multe motive pentru care infractorii cibernetici aleg să spioneze prin intermediul camerelor web. În primul rând, aceștia le pot utiliza pentru sustragerea de informații confidențiale din companii sau pentru accesarea serviciilor financiare. Uneori, utilizatorii neatenți ușurează munca infractorilor cibernetici: unul din zece respondenți afirmă că au datele de logare scrise pe o hârtie lângă computer. O cameră web performantă poate înregistra cu ușurință aceste informații”, potrivit Kaspersky Lab.

Un alt motiv pentru care infractorii din mediul digital folosesc această tehnică este că le pot face poze compromițătoare utilizatorilor. Acestea ar putea fi utilizate pentru șantaj sau pentru simplul amuzament al acestora, precum și pentru a pune victimele în situații delicate.

De exemplu, în mai 2014, Europol a descoperit o rețea de dezvoltatori, distribuitori și utilizatori de programe periculoase care au fost create și pentru a spiona prin intermediul camerei web. Investigațiile au început în urma arestării unui hacker olandez care infectase computerele a 2.000 de femei pentru a le face poze în ipostaze intime.

„Acoperirea camerelor nu este cea mai eficientă metodă de protecție. Această soluție previne temporar spionajul cibernetic, fără a neutraliza microfonul integrat în camera web și nu poate preveni interceptarea imaginilor atunci când utilizatorii accesează camerele la rândul lor”, susțin specialiștii Kaspersky Lab.

 

Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de ... vezi toate articolele