Prima pagină » IT&C » Standardul „Do Not Track”, care le cere publicitarilor să nu urmărească utilizatorii online, va fi oprit implicit în browserul „Project Spartan”

Standardul „Do Not Track”, care le cere publicitarilor să nu urmărească utilizatorii online, va fi oprit implicit în browserul „Project Spartan”

„Project Spartan" este disponibil în cea mai nou versiune de Windows 10 Technical Preview (1049) și va fi inclus în curând și în versiunea de teste a Windows 10 pentru telefoane.

„Project Spartan” este disponibil în cea mai nou versiune de Windows 10 Technical Preview (10049) și va fi inclus în curând și în versiunea de teste a Windows 10 pentru telefoane.

Microsoft promite, însă, că utilizatorilor li se va spune clar cum pot activa sau dezactiva standardul în timpul procesului de setare inițială a sistemului de operare Windows 10, numit de companie „Windows Express”.

„DNT nu va fi activat automat în cursul Windows Express, dar le vom oferi clienților informații clare despre cum se pornește această funcție în setările browserului”, a declarat Brendon Lynch, șeful Microsoft pe partea de confidențialitate.

Toate browserele importante, printre care amintim Internet Explorer 11, Chrome, Firefox și Safari, dispun de standardul DNT.

Opțiunea DNT în Google Chrome

În trecut, Microsoft a activat implicit DNT. De exemplu, browserul IE 10 a venit cu această opțiune activată din start. Atunci, Lynch declara: „Credem că pornirea implicită a DNT în IE10 și în Windows 8 este un pas important în stabilirea implicită a intimității și în construirea încrederii online”.

Compania a dat apoi înapoi în vara lui 2012 și nu a mai activat din start DNT, în urma unui lobby puternic făcut de industria de publicitate online.

Adevărate problemă este, însă, aceea că doar puține site-uri respectă semnalul DNT, iar utilizatorii sunt urmăriți indiferent dacă au sau nu opțiunea activată. Două din companiile mari care respectă aceste semnale sunt Twitter și Pinterest. Facebook, pe de altă parte, nu ține cont de DNT.

Facebook urmărește toți utilizatorii de internet care vizitează una din paginile sale sau un site care include serviciile sale, chiar dacă aceștia nu au cont pe rețeaua de socializare și chiar dacă și-au exprimat explicit dorința de a nu fi urmăriți, arată un studiu comandat de agenția pentru protecția datelor din Belgia și obținut de The Guardian. Aceasta înseamnă, concluzionează studiul, că Facebook încalcă legislația UE.

Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de ... vezi toate articolele