Studiu: Convorbirile telefonice sunt înlocuite de aplicațiile de chat

Publicat: 13 01. 2016, 13:27

Conform studiului, un sfert din utilizatorii de smartphone din țările dezvoltate poartă mai puțin de o convorbire voce pe săptămână, în schimb folosesc intensiv aplicații ca Facebook Messenger sau Whatsapp.

„Conversațiile telefonice cu prietenii și familia au fost înlocuite într-o oarecare măsură de rețelele sociale. Telefoanele pe care le dăm pentru a comanda mâncare, a chema un taxi, a programa o întâlnire sau a realiza un transfer bancar pot fi înlocuite de aplicații de mobil”, spune Craig Wigginton de la Deloitte US.

Aplicațiile de tip chat au beneficiul așa-numitei comunicări asincrone, în care receptorul nu trebuie să se afle la dispoziția emițătorului în tip real, ceea ce face chatul mai puțin deranjant decât o convorbire voce. Studiul citat mai arată că 40 la sută din posesorii de mobil îl folosesc în primele cinci minute de după trezirea din somn, lucru care se întâmplă și înainte de culcare, în cazul a o treime din utilizatori. Smartphone-ul este cel mai folosit în transportul public, în timpul shopping-ului sau al mersului.

Telefoanele mobile cu Internet sunt populare și în România. Conform unui studiu al Biroului de Audit Transmedia de anul trecut, Internetul este accesat pe mobil în proporție de 59% în mediul rural și 45% în mediul urban.