Compania a pus accent pe camera cu senzor mai mare, de 12 MP, care poate filma la calitate 4K și realiza „Live Photos” (un fel de GIF-uri cu sunet). Dar aceste două caracteristici sunt prezente pe telefoanele Android vârf de gamă deja de ani de zile.
Filmarea 4k a ajuns pe smartphone-uri odată cu procesorul Qualcomm Snapdragon 800, lansat acum doi ani. Mai mult, imaginile dinamice, numite de Apple „Live Photos”, au fost introduse de multă vreme pe dispozitivele HTC (Zoe, serviciu lansat acum doi ani și jumătate), Nokia (Living Images) și Samsung (modul Sound Shot pe Galaxy S4). În ceea ce privește funcția 3D Touch (care recunoaște forța cu care utilizatorul apasă pe ecran pentru a afișa diferite meniuri contextuale), aceasta a debutat prima dată la IFA 2015 pe un terminal Huawei, modelul Mate S. Tot la capitolul noutăți, precizăm că iPhone 6s dispune de un procesor A9 (tot dual-core) mai rapid și de un senzor pentru amprentă mai precis.
Iată caracteristici importante care îi lipsesc încă telefonului Apple:
Un ecran Full HD (1.080p). Noul iPhone 6s are un ecran cu rezoluție de 750 x 1.334 pixeli (doar modelul iPhone 6s Plus are rezoluție Full HD). Asta în condițiile în care vârfurile de gamă de la Samsung și LG au rezoluții Quad HD (1.440 x 2.560 pixeli), iar Sony tocmai a lansat primul smartphone din lume cu ecran 4K, Xperia Z5 Premium. Calitatea unui ecran nu este dată numai de rezoluție, dar Full HD ar trebui să fie standardul minim pentru orice vârf de gamă.
Încărcare rapidă a bateriei/Fast Charging. Ar fi fost o caracteristică binevenită, mai ales că iPhone suferă de o autonomie foarte slabă a bateriei. De exemplu, modelele Samsung Galaxy S6 și ASUS ZenFone 2 dispun de această caracteristică. Acumulatorul ZenFone 2 se încarcă parțial, la 32%, în doar 15 minute ținut la priză. Cel de pe Samsung Galaxy S6 ajunge la 27% în același interval, potrivit testelor făcute de Tom’s Guide.
Mai multă memorie RAM. iPhone 6s are în continuare 1 GB memorie RAM, în condițiile în care cele mai puternice smartphone-uri de pe piață au 3/4 GB memorie RAM, iar Samsung a început deja producția pentru module de 6 GB, care vor ajunge în telefoane anul viitor. iOS are nevoie, ce-i drept, de mai puțin RAM pentru a funcționa bine, dar sunt aplicații, precum browserele de internet (ex. Google Chrome), pentru care 1 GB este prea puțin.
O baterie cu autonomie mai bună. Multe terminale Android trec de o zi de utilizare într-un regim de utilizare moderată, dar utilizatorii de iPhone de abia ajung la trei sferturi de zi cu o încărcare completă. În condițiile în care nu dispune de funcție de încărcare rapidă, iPhone ar trebui să aibă o baterie cu capacitate de cel puțin 2.600 mAh. iPhone 6s are o baterie de 1.810 mAh (după unele surse ar fi chiar mai mică, de 1.710 mAh).
Încărcare wireless. Este mai comodă deoarece nu mai trebuie să stai, de exemplu, seara, după ce ai stins lumina, să nimerești portul microUSB al telefonului pentru a conecta încărcătorul. Pur și simplu așezi terminalul pe plăcuță, iar acesta începe să se încarce.
Capacitate de stocare internă mai mare pentru modelul de bază. Cel mai ieftin iPhone 6s are capacitate de stocare internă de 16 GB. Asta în condițiile în care acum terminalul poate filma la rezoluție 4K (cu o compresie bună un minut de filmare ocupă aproximativ 350 MB; 10 minute înseamnă 3,5 GB) și face Live Photos. Ambele formate necesită mult mai mult spațiu. De ce nu a inclus Apple pe dispozitiv minim 32 GB? Explicația este destul de simplă: pentru a-i determina pe oameni să cumpere modelul mai scump, de 64 GB sau să achiziționeze spațiu suplimentar în serviciul de stocare iCloud.
Înregistrare video cu sunet surround. Terminalele Microsoft Lumia înregistrează conținut video cu sunet surround de mai bine de un an.
Card de memorie. În condițiile în care modelul de bază are capacitate de stocare de doar 16 GB, un slot pentru card microSD este necesar. Acesta este oferit de nume mari din industrie pe vârfurile lor de gamă. Modele precum Sony Xperia Z5, LG G4 sau HTC One M9 au toate acest element.
Iconițe/widgeturi capabile să afișeze informații în timp real direct pe ecran. iOS a ajuns la versiounea 9, dar sistemul de operare este încă incapabil să afișeze în timp real în iconița aplicației meteo temperatura de afară. În Android acest lucru se poate face prin widgeturi scoase pe ecran, iar în Windows Phone prin Live Tiles, elemente care înlocuiesc iconițele.