Totul despre internetul pe SMARTPHONE în România. Oferte de date, topul sistemelor de operare în funcție de consum și calitatea rețelelor

Publicat: 18 02. 2015, 13:06

La jumătatea anului 2014, existau în România peste 14,4 milioane de conexiuni mobile active de acces la internet. Dintre acestea, peste 8,5 milioane foloseau tehnologia 3G/3G+, iar 253.000 tehnologie 4G, potrivit celui mai recent raport ANCOM, arbitrul pieței telecom din România. 

Când vine vorba de accesul la internetul mobil, dispozitivul preferat al românilor este smartphone-ul/telefonul mobil (89%). Procentul nu suprinde dacă ținem cont de faptul că, potrivit unui reprezentant al Samsung România, anul trecut s-au vândut în țara noastră 2,5-2,7 milioane de smartphone-uri. 

Factorii care influențează cel mai mult consumul de date de pe un smartphone

Consumul de date de pe un smartphone este influențat de mai mulți factori, dar cei mai importanți doi sunt sistemul de operare și dimensiunea (și rezoluția) ecranului. Potrivit OpenSignal.com, o platformă care analizează rețelele de telefonie mobilă din întreaga lume, fiecare inch pătrat în plus la ecranul unui smartphone înseamnă, în medie, un consum de date cu 75 MB mai mare în fiecare lună, într-o rețea de telefonie mobilă. În Wi-Fi, consumul mediu lunar este mai mare cu 288 MB. Iată un exemplu practic oferit de OpenSignal: un Samsung Galaxy S3 cu ecran cu diagonala de 4,7 inci (rezoluție de 720 x 1.280 pixeli) consumă în fiecare lună un volum mediu de date dublu față de un Samsung Galaxy Ace cu diagonală de 3,5 inci (320 x 480 pixeli). Explicația este simplă: pe un ecran mai mare sunt afișate mai multe informații, iar utilizatorii încarcă de multe ori site-urile desktop și nu versiunile lor mobile.

Rezoluția ecranului și consumul mediu lunar de date (Sursa: Ericsson)

În ceea ce privește sistemele de operare mobile, Android este cunoscut ca fiind cel mai mare consumator de date. Multe procese rulează în fundal la platforma dezvoltată de Google fără ca utilizatorii să știe. De aceea este recomandat ca cei care au un plan de date redus să ia în considerare Windows Phone.

Clasamentul sistemelor de operare importante în funcție de consumul de date, potrivit unui raport publicat de Ericsson în 2014:

1. Windows Phone, dezvoltat de Microsoft (consum mediu lunar de 1,4 GB)
2. iOS, dezvoltat de Apple (1,7 GB)
3. Android, dezvoltat de Google (2,2 GB)

Performanțele rețelelor de telefonie mobilă din România și acoperirea acestora

Rețeaua 4G a Vodafone acoperă 100% din populația unui număr total de 19 orașe mari ale țării, cu viteze de până la 150 Mbps: Arad, Bacău, Baia Mare, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Galați, Oradea, Pitești, Ploiești, Sibiu, Timișoara, Tîrgu Mureș și București.

Vezi acoperirea rețelei Vodafone în zona ta >>>

La Telekom, acoperirea 4G este disponibilă în 98% din teritoriul Municipiului București și în orașele Bacău, Baia Mare, Boldești-Scăieni, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Bragadiru, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Dej, Focșani, Galați, Huși, Iași, Jilava, Medgidia, Năvodari, Otopeni,  Piatra Neamț, Ploiești, Râmnicu Sărat, Roman, Satu Mare, Suceava, Tecuci, Timișoara, Voluntari și Valea Prahovei (stațiunile turistice Sinaia, Bușteni și Predeal).

Vezi acoperirea rețelei Telekom în zona ta >>>

Orange a extins rețeaua 4G în peste 1.000 de localități din România, 90 dintre ele fiind orașe, peste 73% din populația urbană. Practic, acoperirea 4G a Orange România este extinsă la toate municipiile reședință de județ din România, dar și la o bună parte dintre orașele adiacente și la stațiunile montane de pe Valea Prahovei.

Vezi acoperirea rețelei Orange în zona ta >>>

După cum se vede, toți marii operatori de telefonie mobilă din România oferă viteze 4G (cu viteze de descărcare de până la 150 Mbps) în rețelele proprii în anumite zone din țară, iar Orange oferă 4G+ (maxim 300 Mbps) în șase orașe: Brașov, București, Cluj-Napoca, Galați, Iași și Timișoara. Aceste viteze, însă, de 150 Mbps și 300 Mbps nu vor fi atinse niciodată de un utilizator normal, din cauza interferențelor, limitărilor hardware ale dispozitivelor de pe care se face navigarea sau din cauza calității rețelelor.

Acest lucru trebuie știut, deoarece anul trecut ANCOM, arbitrul pieței telecom din România, a primit foarte multe reclamații legate de faptul că viteza reală de transfer al datelor este semnificativ mai mică decât viteza maximă promovată de furnizori în ofertele lor. „În ceea ce privește viteza de transfer în cazul serviciului de acces la internet, este bine ca utilizatorii să știe că viteza maximă prevăzută în ofertele furnizorilor de internet, cunoscută și ca viteza > sau >, este doar o viteză maximă teoretică, în atingerea căreia intervin factori precum echipamentele terminale ale utilizatorului final și calitatea liniei de acces. Prin Decizia nr.1201/2011, ANCOM le-a impus operatorilor ca în contractul încheiat cu utilizatorii finali să includă atât viteza maximă, cât și viteza minim garantată de transfer al datelor, iar dacă furnizorii nu asigură o viteză minim garantată, trebuie să menționeze explicit în contract acest lucru”, potrivit unui comunicat al ANCOM.

4G vs. 3G (Sursa: Telekom.ro)

Vitezele medii reale atinse în rețelele operatorilor telecom din România pot fi văzute pe OpenSignal.com. Iată care este situația:

Orange România
Fiabilitatea rețelei 4G: 82%
Fiabilitatea rețelei 3G: 80%
Viteza medie de descărcare a datelor în 4G: 24,3 Mbps
Viteza medie de încărcare a datelor în 4G: 7,1 Mbps
Viteza medie de descărcare a datelor în 3G: 2,9 Mbps
Viteza medie de încărcare a datelor în 3G: 0,6 Mbps

Vodafone România
Fiabilitatea rețelei 4G: 92%
Fiablitate a rețelei 3G: 77%
Viteza medie de descărcare a datelor în 4G: 26,9 Mbps
Viteza medie de încărcare a datelor în 4G: 5,1 Mbps
Viteza medie de descărcare a datelor în 3G: 2,7 Mbps
Viteza medie de încărcare a datelor în 3G: 0,5 Mbps

Telekom România
Fiabilitatea rețelei 4G: 95%
Fiablitate a rețelei 3G: 81%
Viteza medie de descărcare a datelor în 4G: 21,7 Mbps
Viteza medie de încărcare a datelor în 4G: 5,2 Mbps
Viteza medie de descărcare a datelor în 3G: 2,4 Mbps
Viteza medie de încărcare a datelor în 3G: 0,6 Mbps

DigiMobil
Fiabilitatea rețelei 4G: –
Fiablitate a rețelei 3G: 87%
Viteza medie de descărcare a datelor în 4G: –
Viteza medie de încărcare a datelor în 4G: –
Viteza medie de descărcare a datelor în 3G: 2,3 Mbps
Viteza medie de încărcare a datelor în 3G: 0,3 Mbps

OpenSignal colectează toate aceste informații în timp real de la utilizatorii care au instalată aplicația sa, disponibilă pentru sistemele de operare Android și iOS. 

Din aceste date pot fi trase câteva concluzii:

– Telekom are cea mai stabilă rețea 4G
– Vodafone oferă cea mai mare viteză medie de descărcare a datelor în 4G
– Orange oferă cea mai mare viteză de încărcare a datelor în 4G și are cea mai mare viteză medie de descărcare și încărcare în 3G
– Telekom are o viteză de încărcare a datelor medie în 3G egală cu cea oferită de Orange
– DigiMobil are cea mai fiabilă rețea 3G (cu precizarea că acoperirea sa este mult mai redusă decât cea a concurenței)

Ofertele de date ale operatorilor telecom din România

Am comparat trei tipuri de abonamente – accesibil, cu preț mediu, cu preț ridicat – la toți operatorii mari din România. Nu am inclus Digi Mobil deoarece această rețea nu oferă conexiune 4G și nici nu are oferte pentru prețurile selectate. Nu vom face un clasament al acestor oferte deoarece ar fi subiectiv, fiecare utilizator având alte nevoi.

Abonament de 9 euro:
Oferta de date a Orange, prin abonamentul Cangur 9: viteză 4G, pachet de date inclus de 150 MB
Oferta de date a Vodafone, prin abonamentul SMART 9: viteză 4G, pachet de date inclus de 150 MB, plus ofertă telefon Vodafone Smart 4 Fun la 1 euro
Oferta de date a Telekom, prin abonamentul NELIMITAT S ( costă 9,95 euro): viteză 3G, pachet de date inclus de 200 MB

Abonament de 25 euro:
Oferta de date a Vodafone, prin abonamentul RED 25: viteză 4G, pachet de date inclus de 2 GB, spațiu de stocare gratuit de 15 GB în Vodafone Cloud, plus smartphone-ul HTC Desire 610
Oferta de date a Orange, prin abonamentul Panteră 25: viteză 4G, pachet de date inclus de 2 GB, 250 MB în roaming, spațiu de stocare gratuit de 10 GB în Orange Cloud
Oferta de date a Telekom, prin abonamentul NELIMITAT XL: viteză 4G, pachet de date inclus de 2 GB, 100 MB în roaming

Abonament de 41-50 de euro:
Oferta de date a Vodafone, prin abonamentul RED 49: viteză 4G, pachet de date inclus de 4,5 GB, spațiu de stocare de 25 GB în Vodafone Cloud, taxare suplimentară după epuizarea pachetului de 1 euro/100 MB
Oferta de date a Telekom, prin abonamentul NELIMITAT XXL (49,95 euro): viteză 4G, pachet de date inclus de 5 GB, 300 MB în roaming, după depășirea traficului recomandat viteza scade la 128 Kbps, iar utilizatorul nu este tarifat suplimentar

Oferta de date a Orange, prin abonamentul Panteră 41 (nu are în oferta pentru consumatori abonament de 49-50 de euro): viteză 4G+, pachet de date inclus de 4 GB, 1 GB trafic anual în roaming, spațiu de stocare de 25 GB în Orange Cloud, taxare suplimentară după epuizarea pachetului de 0,50 euro/30 MB

Sfaturi pentru a reduce consumul de date pe smartphone

1. Nu încărcați înregistrări video pe YouTube sau Facebook atunci când nu vă aflați în Wi-Fi. O înregistrare video de 1 minut la calitate Full HD (1.080p) are aproximativ 200 MB (depinde și de codecul folosit de telefon). Asta înseamnă că, încărcând cinci astfel de filmulețe pe lună, consumați 1 GB de trafic.

2. Evitați serviciile de video chat în afara conexiunii Wi-Fi. Nu este recomandat să comunicați prin servicii de video chat precum Skype sau FaceTime atunci când vă aflați în rețeaua telecom. Consumul de date variază în funcție de calitatea oferită de servicii, însă media este de aproximativ 3 MB/minut.

3. Reduceți streamingul de muzică. În cazul în care nu aveți un pachet de date consistent, încercați să reduceți streamingul de muzică prin servicii precum Deezer, Zonga ș.a. Dacă serviciul transmite la calitate 320 Kbps, consumul de date mediu este de aproximativ 2,4 MB/minut, respectiv 115 MB/oră.

4. Reduceți streamingul video. La fel ca în cazul streamingului de muzică, cel de conținut video este un mare consumator de date. Aceste servicii pot duce la un consum mediu de date de 50 MB/minut. Potrivit Nteflix, un popular serviciu de streaming video, consumul, în cazul conținutului HD, poate ajunge ușor la 3 GB/oră.