Troels Oerting, Europol: Dacă folosiți rețele Wi-Fi publice, gratuite, nu trimiteți e-mailuri și nu verificați contul bancar
Potrivit acestuia, un număr tot mai ridicat de atacuri informatice sunt realizate prin intermediul acestor rețele publice. El le recomandă utilizatorilor să transmită date personale doar prin rețele de încredere, de acasă sau de la serviciu.
Experții în securitate digitală le recomandă utilizatorilor să folosească un serviciu VPN (rețea privată virtuală) atunci când se conectează la rețele Wi-Fi publice, precum cele din cafenele, de la conferințe sau din supermarketuri. VPN crează o rețea privată în interiorul unei rețele publice. Confidențialitatea în cadrul VPN este aproape la fel de înaltă ca într-o rețea privată la care sunt conectați numai utilizatori autorizați.
„Aceasta este o problemă pe care o vedem de ani de zile – de aceea companiile sensibile la acest aspect obligă angajații să folosească VPN”, a declarat, pentru The Register, Sean Sullivan consilier la compania F-Secure. „Dacă vrei să folosești un hotspot pentru a vedea rezultatele meciurilor, nu este nicio problemă. Dar dacă vrei să îți verifici contul bancar sau să trimiți un e-mail, fă rost de un serviciu VPN”, a continuat el.
Potrivit unui studiu realizat de compania Kaspersky Lab, doar 13% dintre utilizatorii de rețele Wi-Fi publice verifică standardul de criptare (WEP, WPA, WPA2) al acesteia înainte de a se conecta. WPA și WPA2 necesită ca utilizatorii să furnizeze o cheie de securitate pentru conectare. Odată ce cheia a fost validată, toate datele trimise între computer sau dispozitiv și punctul de acces sunt criptate. Cel mai sigur standard al momentului este WPA2. Încercați să evitați rețelele cu standard WEP, care este o metodă de securitate de rețea depășită, încă disponibilă pentru a oferi suport dispozitivelor mai vechi, dar care nu mai este recomandată.
Mai multe informații despre configurarea unei chei de securitate pentru o rețea wireless în sistemul de operare Windows găsiți aici.