Prima pagină » IT&C » UE nu s-a hotărât încă dacă două din cele mai mari companii globale au beneficiat de facilități fiscale ilegale

UE nu s-a hotărât încă dacă două din cele mai mari companii globale au beneficiat de facilități fiscale ilegale

UE nu s-a hotărât încă dacă două din cele mai mari companii globale au beneficiat de facilități fiscale ilegale
Uniunea Europeană nu va putea respecta un termen stabilit pentru luna iunie, pentru a decide dacă multinaționale precum Apple și Amazon.com au beneficiat de facilități fiscale ilegale din partea unor state, a declarat marți comisarul pentru probleme antitrust, Margrethe Vestager.

„Nu vom putea respecta termenul limită stabilit pentru sfârșitul trimestrului al doilea”, a spus Vestager, adăugând că nu va mai fixa un nou termen de finalizare a cazurilor, relatează MarketWatch.

Uniunea Europeană a deschis în ultimele luni o serie de investigații referitoare la acordurile fiscale încheiate de patru companii multinaționale, și anume Apple în Irlanda, Amazon și Fiat în Luxembourg și Starbucks în Olanda.

Vestager se angajase să ia o decizie până la sfârșitul lunii iunie, dacă acordurile au încălcat sau nu legislația europeană, fiind posibil ca în cazul încălcării legislației europene CE să solicite plata retroactivă a taxelor.

Investigațiile au fost considerate o prioritate a Comisiei Europene, într-o perioadă în care guvernele aplică politici de austeritate pentru echilibrarea finanțelor publice.

Autoritățile de reglementare europene nu pot impune politici fiscale statelor membre, dar se folosesc de reglementările care interzic acordarea selectivă a unor facilități fiscale, pentru a combate acordurile punctuale care pot oferi avantaje incorecte anumitor companii.

Vestager a arătat că amânarea este determinată de dificultățile de a obține informații din partea țărilor implicate.

Autoritățile din Luxembourg, de exemplu, s-au opus solicitărilor Comisiei Europene pentru furnizarea de documente fiscale până la sfârșitul anului trecut și au atacat investigația CE în justiție. Premierul Xavier Bettel a acceptat în decembrie să ofere informații legate de acordurile fiscale convenite cu companii multinaționale, după ce Comisia a cerut și altor state UE să facă acest lucru.

Vestager a mai spus că analizează și îngrijorările exprimate de sindicate referitoare la acordurile autorităților din Luxemblourg cu McDonald’s și că nu va ezita să deschidă și alte investigații, dacă va suspecta că regulile comunitare au fost încălcate.