Ultrabook-ul ASUS Zeenbook UX301LA este următorul dispozitiv la care ne-am oprit pentru a-l prezenta în rubrica Un gadget pe zi. Este un produs din categoria premium, ușor (1,38 kg) și subțire (15,5 mm). În ciuda dimensiunilor reduse, sub „capotă” se ascund specificații de top: procesor Intel Core i7 Hasswell de 2,8 GHz, 8 GB memorie RAM, grafică Intel Iris 5100, capacitate de stocare de 500 GB și sunet stereo Bang and Olufsen. Prin design și specificații este clar că acest dispozitiv se adresează în special segmentului oamenilor de afaceri.
De departe cel mai impresionant element la Zenbook Prime UX301LA este ecranul tactil HD, care are o diagonală de 13,3 inci (33,78 cm) și oferă o rezoluție impresionantă, de 2.560×1.440 pixeli. În plus, display-ul dispune de tehnologie IPS, care redă foarte bine conținutul HD și oferă unghiuri de vizualizare mai largi.
Acest ultrabook este foarte rapid. O restartare completă a sistemului durează sub 15 secunde. Aici contribuie și faptul că laptopul folosește, pentru stocare, două SSD-uri (Solid State Drive), care sunt mult mai rapide decât hard disk-urile standard.
Nu vă așteptați însă să rulați jocuri video complexe cu setările pe maxim, deoarece placa video Iris 5100, deși performantă, nu se compară cu una dedicată.
Este demn de precizat și faptul că modelul folosește una din cele mai bune tehnologii wireless disponibile pe piață – Intel Wireless-AC 7260. Aceasta permite viteze maxime de transfer de 867 Mbps. Astfel, navigarea de pe acest ultrabook printr-o conexiune de internet rapidă este o plăcere.
„First world problems” – rezoluția de 2.560×1.440 pixeli nu se împacă bine cu toate aplicațiile
Rezoluția maximă a acestui laptop este extraordinară pentru consumul de conținut multimedia (video Ultra HD și HD, imagini de mare rezoluție, jocuri video), însă reprezintă o problemă în multe aplicații, care nu sunt încă bine optimizate pentru ecrane cu densitate mare a pixelilor. Problema nu este, bineînțeles la ASUS (iubim rezoluțiile mari, nu?), ci la dezvoltatori.
Să luăm exemplul browserului Google Chrome, care, teoretic, are suport pentru ecrane cu densitate mare a pixelilor. La rezoluția maximă a monitorului, 2.560×1.440 pixeli, fonturile implicite sunt prea mici și obositoare pentru ecranul de 13,3 inci al computerului. Soluția este să mărim zoom-ul paginilor, din setările browserului, până la un nivel care ne convine, de exemplu 125% sau 150%. Însă barele de meniuri rămân prea mici în continuare. Astfel, suntem nevoiți să reducem rezoluția monitorului la 1.920×1080 pixeli, caz în care meniurile sunt decente ca mărime. Toate aceste probleme au fost constatate în Windows 8, versiunea care a venit preinstalată pe laptop. După ce am făcut actualizarea la Windows 8.1, problema meniurilor și barelor mici a dispărut, însă fonturile din paginile afișate apar, în Chrome, puțin blurate, ceea ce este obositor pentru ochi.
În Windows 8.1 problema meniurilor prea mici la rezoluția maximă a ecranului persistă însă în browserul Opera.
Browserele Chrome și Opera, la rezoluție maximă. Se observă cât de mici sunt fonturile implicite și meniurile în Opera, comparativ cu Chrome. Însă în Opera nu există problema fonturilor blurate, deși acest lucru nu se observă în imagine.
Aceste probleme vor dispărea, cu siguranță, în timp, pe măsură ce laptopurile cu rezoluție mare vor deveni un standard pe piață, iar dezvoltatorii de aplicații vor face o optimizare mai bună.
În schimb, dacă mergi pe YouTube și rulezi un trailer 4K rămâi efectiv impresionat de calitatea imaginilor. Concluzia noastră: pentru conținut multimedia mergeți pe rezoluția maximă a ecranului, iar pentru lucru cu un program de navigare pe internet treceți pe o treaptă mai mică.
O baterie „heavy duty”
Bateria de 4.560 mAh de pe acest model ASUS oferă o autonomie bună. Am folosit computerul o zi întreagă la serviciu cu două browsere pornite tot timpul și în jur de 14 tab-uri dechise permanent. În condițiile în care am rulat pe YouTube vreo șase videoclipuri de circa 10 minute și am ținut luminozitatea peste medie, bateria a ținut peste 6 ore. Acesta este și meritul ultimei generații de procesoae Haswell de la Intel, care oferă un consum mai redus de energie cu până la 50% comparativ cu generația anterioară, Ivy Bridge. Bateria se încarcă complet în aproximativ o oră, dacă laptopul nu este utilizat.
Conectivitatea, sacrificată de dragul design-ului
Interesant la acest model este faptul că are spatele monitorului, dar și ecranul, acoperite cu sticlă rezistentă la zgârieturi Gorilla Glass 3, fapt care îi oferă un plus la capitolul eleganță. Laptopul este foarte solid, rezistent la presiune și îndoire, în ciuda senzației de fragilitate dată de designul premium.
ASUS s-a gândit tot timpul la stil atunci când a realizat acest ultrabook, sacrificând, de dragul aspectului și portabilității, conectivitatea. Sunt disponibile două porturi USB 3.0, un port miniDisplay, unul mini-HDMI, un slot audio universal de 3,5 mm și un card reader. Din fericire, în cutie ASUS oferă adaptoare pentru porturi VGA și Ethernet (via USB).
Tastatura de pe acest laptop nu este cea mai „arătoasă” pe care am văzut-o pe un dispozitiv ASUS. Este precisă și comodă, însă calitatea construcției pare mai slabă decât cea a restului laptopului. Apreciem, însă, faptul că tastatura este iluminată din spate, astfel că putem tasta în locuri cu luminozitate redusă.
ASUS Zenbook Prime UX301LA are un cost „piperat” pentru marea majoritate a buzunarelor: peste 9.100 de lei.
NE PLACE:
– Ecranul cu o rezoluție impresionantă de 2.560×1.440 pixeli este ideal pentru consumul de conținut multimedia de calitate
– Puterea de calcul mare
– Autonomia bună a bateriei
– Designul elegant
– ASUS Zenbook Prime UX301LA este ușor și subțire, fiind ideal pentru cei care călătoresc mult
NU NE PLACE:
– Prețul prea mare
– Lipsa mai multor opțiuni de conectivitate
– Tastatura pare să nu fie în linie cu calitatea generală a construcției