Xperia Z1 Compact este un smartphone care stabilește un nou standard, mai ridicat, pentru versiunile Mini ale smartphone-urilor vârf de gamă.Deși se încadrează în categoria modelelor mai mici ale vârfurilor de gamă, Sony a evitat să folosească cuvântul „Mini” în numele dispozitivului, pentru a se diferenția. Compania vrea să sublinieze faptul că terminalul este unul avansat, cu specificații mult peste cele ale Samsung Galaxy S4 Mini sau HTC One Mini.
Modelulare ecran cu diagonala de 4,3 inci (10,92 cm) cu rezoluție de 720 x 1.280 pixeli, procesor quad-core Snapdragon 800 de 2,2 GHz, 2 GB memorie RAM, capacitate de stocare internă de 16 GB (plus slot pentru card microSD), cameră de 20,7 MP și baterie de 2.300 mAh. Prin comparație, Samsung Galaxy S4 Mini are un ecran de 4,3 inci cu rezoluție de 540 x 960 pixeli, procesor dual-core de 1,7 GHz, 1,5 GB memorie RAM, capacitate de stocare internă de 8 GB (plus slot pentru card microSD), cameră de 8 MP și baterie de 1.900 mAh. Să luăm și exemplul HTC One Mini: ecran cu diagonala de 4,3 inci cu rezoluție de 720 x 1.280 pixeli, procesor dual-core de 1,4 GHz, 1 GB memorie RAM, capacitate de stocare internă de 16 GB (fără slot pentru card microSD), cameră de 4 MP și baterie de 1.800 mAh.
Însă Sony Xperia Z1 Compact este mult mai scump decât modelele Mini rivale. Terminalul costă aproximativ 2.200 de lei, față de Galaxy S4 Mini – circa 1.300 de lei și HTC One Mini – în jur de 1.400 de lei.
Modelul prezentat ne-a fost pus la dispoziție de magazinul online evoMAG.ro.
ECRAN. Ecranul de pe Z1 Compact este un IPS care are o densitate de 342 ppi și rezoluție HD Ready. Sunt voci care critică ecranele Sony pentru unghiurile nu prea largi de vizualizare, însă eu nu consider că această nu este o problemă prea mare la un display de dimensiuni mici. Nu este vorba de un televizor la care te uiți din lateral atunci când te strângi cu prietenii pentru a vedea un meci. Chiar și așa, în cazul modelului Compact problema a fost rezolvată, deoarece unghiurile de vizualizare sunt largi, odată cu introducerea unui panou IPS. Acesta este, fără niciun dubiu, unul din cele mai bune ecrane văzute pe un smartphone Sony. Display-ul este luminos, iar culorile afișate vii.
Terminalul dispune și de o funcție care, după activare, face posibilă folosirea ecranului cu mănuși. Pentru cei foarte pretențioși, există și o opțiune de reglare a balansului de alb, însă nu prea este necesară deoarece ecranul vine bine calibrat.
Ecranul nu este acoperit cu sticlă rezistentă la zgârieturi Gorilla, ci cu o sticlă tratată special (tempered glass). Aceasta din urmă nu este, însă, la fel de dură ca prima, iar ecranul se zgârie ușor.
DESIGN. Terminalul seamănă foarte mult cu fratele mai mare Xperia Z1. La fel ca și acesta, este rezistent la apă, până la o adâncime maximă de 1 metru, timp de cel mult 30 de minute. Designul este unul reușit, în linie cu alte produse Sony. Sunt folosite materiale premium: plastic transparent pe partea din spate (nu sticlă, așa cum cum se credea) și aluminiu la cadrul lateral.
Pe marginea din dreapta avem, în mijloc, butonul de On/Off. Sub acesta se află cel de volum, iar în partea de jos buton dedicat pentru cameră – ceea ce este un mare plus. Ar fi fost păcat ca un terminal cu o cameră atât de performantă să nu dispună de buton fizic dedicat pentru aceasta.
Pe partea de sus se găsește slotul audio unversal de 3,5 mm. Pe partea din stânga avem capacele la sloturile pentru card microSD, cartelă microSIM, pentru portul microUSB și, în mijloc, un slot proprietar Sony pentru încărcarea într-un dock.
Pe partea de jos se găsește difuzorul de dimensiuni „generoase”. Colțul din dreapta-jos este perforat, acolo putând fi agățat orice accesoriu dorește utilizatorul.
Foarte important: imediat ce ați cumpărat telefonul mergeți și puneți-i o folie de protecție a ecranului, deoarece acesta se zgârie destul de ușor și repede. De asemenea, este recomandată și o carcasă – partea din spate este la fel de vulnerabilă la zgârieturi.
PERFORMANȚĂ. Având specificații high-end, terminalul nu dezamăgește, astfel că nu sunt multe lucruri de spus aici. Z1 Compact se mișcă excelent și nu are lag. Utilizatorul poate rula fără probleme pe acest terminal orice aplicație sau joc disponibile pentru sistemul de operare Android.
SISTEMUL DE OPERARE. Aici este marea problemă a Sony. Compania nu ține pasul pe partea software cu partea hardware. Xperia Z1 Compact rulează Android 4.3. Actualizarea 4.4 KitKat ar trebui să fie disponibilă în această primăvară.
Sistemul de operare este modificat masiv, mai ales la categoria interfață și aduce, din multe puncte de vedere, în opinia mea, mai degrabă cu iOS decât cu Android stock. Însă meniurile sunt simple și intuitive. Există multe opțiuni de personalizare pentru teme, culori, imagini de fundal.
Nu mi-a plăcut niciodată la Sony faptul că include mult bloatware (aplicații preinstalate) în sistemele sale de operare. Exemple: Xperia Lounge (pe care nici după ce am deschis-o nu am înțeles exact ce face), Track ID (o aplicație care identifică muzică, precum SoundHound sau Shazam), Socialife (un fel de rețea socială). Majoritatea acestor aplicații pot fi oprite, însă nu pot fi dezinstalate. Aici lucrurile sunt subiective, deoarece unii utilizatori găsesc utile aceste aplicații. Însă consider că ar fi mai bine ca utilizatorilor să li se ofere posibilitatea, la setarea inițială, de a alege dacă le doresc pe telefon sau nu, mai ales că ocupă spațiu și folosesc resurse. Cred că una din cauzele faptului că Sony oferă cu întârziere actualizările software o reprezintă și aceste aplicații, care trebuie optimizate de fiecare dată pentru o nouă versiune de Android.
Pe lângă accesul la magazinul de aplicații Google Play, Xperia Z1 Compact oferă acces și la platforma Sony Select, în care, după cum sugerează și numele, sunt recomandate aplicații.
BATERIA. Acesta este smartphone-ul mini cu cea mai bună baterie. În condiții de utilizare intensivă autonomia depășește 8 ore, iar în regim de utilizare casual autonomia ajunge și la două zile.
CAMERA. Alături de ecran, rezistența la apă și praf, camera este un alt punct forte al Sony Xperia Z1 Compact. Când am testat camera de pe Xperia Z1 am spus că este cea mai performantă disponibilă pe un dispozitiv Android. Z1 Compact are exact această cameră. Puteți vedea aici o comparație între această cameră și cea de 41 MP de pe Nokia Lumia 1020. La capitolul zoom și imagini panoramice câștigă detașat Lumia 1020, însă la focusul pe obiecte, imagini de interior, după părerea mea, balanța înclină spre Xperia Z1/Z1 Compact.
SPECIFICAȚIILE PRINCIPALE:
Sistem de operare: Android 4.3
Ecran: IPS de 4,3 inci, cu rezoluție de 720 x 1.280 pixeli
Procesor: quad-core Snapdragon 800 de 2,2 GHz
RAM: 2 GB
Capacitate de stocare internă: 16 GB (plus slot pentru card microSD)
Cameră: principală de 20,7 MP cu autofocus, secundară de 2 MP
Baterie: 2.300 mAh
NE PLACE:
– Ecranul de calitate, la momentul lansării terminalului cel mai bun disponibil pe un smartphone Sony
– Specificații de top, fără compromisuri; stabilește un unou standard, ridicat, pentru versiunile Mini ale vârfurilor de gamă
– Cameră foarte bună, de 20,7 MP; cea mai bună disponibilă pe un smartphone Android
– Rezistența la apă și praf
– Designul elegant, cu materiale premium
– Cea mai bună autonomie a bateriei pe un smartphone Mini și una din cele mai bune în general
– Butonul dedicat pentru cameră
NU NE PLACE:
– Nu vine cu ultima versiune de Android disponibilă
– Sistemul de operare conține mult bloatware
– Nu are protecție Gorilla Glass; ecranul se zgârie repede