Un IP din 6 a fost atacat cibernetic în România, anul trecut. Care este „viermele” cel mai răspândit

Un IP din 6 a fost atacat cibernetic în România, anul trecut. Care este „viermele cel mai răspândit
Publicat: 11/03/2014, 17:35
Actualizat: 23/03/2019, 13:16

Un raport al CERT-RO, instituție aflată în coordonarea Ministerului Societății Informaționale, arată că peste 2,2 milioane de IP-uri unice (peste 16% din totalul de 13,5 milioane) au fost compromise în 2013, în România, în urma unor atacuri cibernetice.

Dintre aceste atacuri, cea mai mare parte, de 78%, sunt cazuri în care atacatori din străinătate exploatează vulnerabilități tehnice ale sistemelor informatice, le infectează cu aplicații de tip malware și le transformă astfel în computere „zombie” de tip botnet. Aproape 2 milioane de IP-uri din România au fost vizate de astfel de atacuri. Printr-o rețea botnet de calculatoare „zombie”, un atacator poate derula operațiuni de atac cibernetic de la distanță, folosindu-se de calculatoarele infectate, fără ca proprietarii acestora să aibă vreo idee despre ce se întâmplă.

„Majoritatea sistemelor informatice compromise din România fac parte din rețele de tip „botnet”, fiind folosite cu rol de „proxy” pentru desfășurarea altor atacuri asupra unor ținte din afara țării, reprezentând astfel potentiale amenințări la adresa altor sisteme conectate la Internet”, arată raportul CERT-RO.

Peste jumătate dintre alertele de securitate primite de CERT-RO au vizat IP-uri unice care rulează sisteme de operare învechite, din familia Microsoft Windows – 98, 2000, XP sau 2003.

Cei mai răspândiți viruși din România. Procentele sunt raportate la proporția de 75% din numărul total de alerte de securitate, unde CERT-RO a putut identifica virusul.

O consecință a faptului că românii au tendința să folosească sisteme de operare învechite sau neactualizate este și faptul că peste 40% din totalul alertelor au provenit de la sisteme infectate cu „viermele” Conficker. Acesta este un virus vechi din 2008, pentru care există patch-uri de securitate și soluții de dezinfectare. Cu toate acestea, 12,5% din IP-urile unice din România sunt infectate cu el. Conficker vizează sistemele de operare Windows care nu sunt actualizate cu patch-urile de securitate.

În ce privește alertele de securitate individuale, preluate în mod special de către CERT-RO, acestea au fost în număr de 450 în 2013. Cele mai multe au fost cazuri de unități bancare care au fost atacate prin pagini de phishing. 142 de bănci au apelat la CERT-RO anul trecut, dar și 80 de companii private, 29 de unități de învățământ, 18 instituții publice, 5 ISP-uri și o agenție de aplicare a legii.

În ce privește atacurile cibernetice grave, de tip APT (Advanced Persistent Threat), așa cum au fost operațiunile de spionaj cibernetic Red October sau Miniduke, care au vizat și ambasade și instituții publice din România, CERT-RO estimează „o creștere a numărului și severităț ii unor astfel de atacuri la nivel național pe parcursul anului 2014”.

În 2013, au existat 287 de alerte de securitate de tip APT, generate în România de operațiunea Red October. Două entități individuale au solicitat ajutorul CERT-RO în cazul unor astfel de atacuri.

„Entități din România devin din ce în ce mai frecvent ținta amenințărilor de tip APT, respectiv atacuri cibernetice cu un grad ridicat de complexitate, lansate de către grupuri ce au capacitatea și motivația necesară pentru a ataca în mod persistent o țintă în scopul obținerii anumitor beneficii (de obicei acces la informații sensibile) (…), capabilități de interceptare a comunicațiilor electronice, accesarea neautorizată a datelor aferente tranzacțiilor financiare și mijloacelor de plată electronice, spionaj cibernetic”, mai arată raportul CERT-RO.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows