Granturile au fost acordate prin Future of Life Institute (FLI), cu sediul în Boston, un grup non-profit care își dedică activitatea atenuării riscurilor existențiale ale umanității și menținerii inteligenței artificiale ca „benefică”, iar cea mai mare parte din donații a venit de la Musk.
„Toți cercetătorii inteligenței artificiale spun că securitatea acesteia este importantă și sunt de acord cu ei. Așadar, astăzi dau 10 milioane de dolari pentru a susține cercetările menite să păstreze inteligența artificială în beneficiul umanității”, a declarat Elon Musk, citat de Daily Mail.
Cele 37 de echipe care vor fi finanțate au fost selectate din 300 de aplicanți, ale căror proiecte au abordat teme de la menținerea sub control a armelor robotice până la realizarea de mașinării care să judece.
De exemplu, oameni de știință de la Universitatea Berkley, California, și de la Universitatea Oxford au dezvoltat un plan pentru a face mașinăriile să învețe preferințele oamenilor, iar o echipă de cercetători de la Universitatea Stanford are ca țintă să afle ce s-ar putea întâmpla dacă roboții ar prelua munca oamenilor – scenariu care ar duce la o rată imensă a șomajului.
Planul lui Musk este finanțarea acestor echipe pe o perioadă de trei ani, majoritatea proiectelor începând în luna septembrie a acestui an, și să concentreze apoi 4 milioane de dolari în ariile care par cele mai promițătoare.
La începutul acestui an, Musk, alături de oameni de știință și antreprenori, printre care Stephen Hawking, a semnat o scrisoare deschisă prin care se asigura că cercetarea asupra inteligenței artificiale se face în beneficiul umanității.
„Beneficiile sunt enorme, având în vedere că singurul produs pe care îl poate oferi civilizația este inteligența umană”, se arăta în respectivul document.
Deși este o forță în spatele inteligenței artificiale, Elon Musk este și unul dintre cei mai sinceri critici. Recent, el a declarat că inteligența artificială necontrolată poate duce la sfârșitul omenirii, spunând despre aceasta că „invocă diavolul”.