Unde se concentrează „Silicon Valley-ul” de București
Cele mai multe dintre companiile IT mari din România au ales nordul Bucureștiului pentru spații de birouri și sedii. În zone precum Dimitrie Pompeiu, Floreasca, Aviației sau Casa Presei Libere, este o concentrație mare de nume cunoscute, printre care se numără IBM, SAP, Sony, HP sau Oracle. Însă vestul Capitalei vine puternic din urmă.
De ce s-au dus majoritatea companiilor din sectorul tenologic în Nord? Un prim răspuns ar fi: pentru că acolo sunt mai multe parcuri de business. Însă lucrurile s-ar putea schimba în viitor, iar Bucureștiul să aibă doi poli tehnologici, deoarece vestul – cu ieșire rapidă la autostrada A1 – este tot mai atractiv pentru companiile din sector.
Vest vs. nord
Între cele două zone recunoscute pentru parcurile de business, nord și vest, există o competiție acerbă pentru atragerea de companii IT și tehnologice, pe care o arată și datele. Potrivit companiei care oferă servicii imobiliare ESOP Consulting, balanța a înclinat în ultimii ani diferit în funcție de proiectele care s-au livrat pe piața și gradul lor de atractivitate. Deși nordul domină când vine vorba de companiile IT mari găzduite, vestul recuperează teren.
„În 2012, lupta a fost câștigată de centru-nord plus nord, cu o suprafață totală de 50.036 mp în centru-nord, plus încă 7.384 mp în nord închiriați de companii din sectorul tehnologic, în timp ce în centru-vest au fost închiriați 32.184 mp, plus în vest 12.003 mp. În 2012, la înclinarea balanței spre centru-nord plus nord a contribuit tranzacția Oracle, de 20.000 mp”, a declarat, pentru gândul, Maria Neda, PR&Media Coordinator la ESOP Consulting.
În primul trimestru din 2013, zona de vest a Capitalei a câștigat teren la IT&C. Siemens și-a reînnoit un contract de 5.000 mp în West Gate, unde începe să se contureze un important pol IT. Mai mult, Cosmote România a închiriat un spațiu în Sema Parc. În total, în centru-vest plus vest firmele IT&C au semnat contracte în primul trimestru din 2013 care totalizează 8.990 mp, nordul înregistrând un nivel mult mai redus.
„Competiția rămâne deschisă până la sfârșitul anului și este posibil ca proiecte noi în curs de construcție să încline balanța în oricare din părți: în Vest prin Green Gate, Anchor Group sau Sema Parc etapa 2 și în Nord prin Hermes Business Campus, Skanska Green Court sau Floreasca Park”, mai spune Neda.
Ce iau în calcul companiile când optează pentru un parc
„De obicei, clienții sunt interesați de facilități – generatoare de electricitate de urgență, cablări ș.a. – atunci când optează pentru un spațiu de birouri și merg la cei care le oferă totul la cheie”, potrivit Mariei Neda. „Uneori, este de ajuns să vină o companie din domeniu pentru ca apoi să fie urmată și de altele”. Nu este ceva neobișnuit ca o companie să se mute dacă găsește condiții mai avantajoase într-un alt parc.
Unde au sediul marile companii tehnologice din România
IBM – Șoseaua București – Ploiești Nr. 1A
Sony România – Șoseaua București – Ploiești Nr. 1A
Dell Romania – Blvd. Dimitrie Pompei Nr. 10A
Microsoft România – Piața Presei Libere Nr. 3-5
Oracle România – Calea Floreasca, Nr. 169A
Xerox România – Calea Floreasca, Nr. 169A
Gecad – Blvd. Dimitrie Pompei, Nr. 10A
Google România – Bulevardul Aviatorilor, Nr. 43
HP – Fabrica de Glucoză, Nr. 5
Cosmote România – Splaiul Independenței, Nr. 319
ENEA – Splaiul Independenței, Nr. 319
Industria IT din România, pe scurt
În a doua parte a anului trecut, angajații din IT câștigau, în medie, 780 de euro net pe lună. Restul salariaților români aveau, în medie, un salariu mediu net de 318 euro, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. În industria de IT din România lucrează circa 130.000 de persoane.
Pe lângă București, un alt centru important pentru companiile tehnologice este Clujul.