Prima pagină » IT&C » Următorul tău televizor va fi, cel mai probabil, acesta. Cât costă modelele disponibile în România

Următorul tău televizor va fi, cel mai probabil, acesta. Cât costă modelele disponibile în România

Potrivit unui studiu comandat recent de Samsung, 40% dintre românii care nu au un Smart TV au declarat că doresc să achiziționeze unul.

Mulți români cred că televizoarele conectate, sau Smart TV-urile, cum se mai numesc, sunt produse foarte scumpe, de care nu se pot atinge deocamdată. Adevărul este că prețurile celor mai ieftine astfel de televizoare sunt mai mici decât salariul mediu net din România. Există modele pentru toate buzunarele, de la unele care costă cât un monitor de calculator, până la produse cu prețul unei mașini de lux. 

Românii și Smart TV-urile

Potrivit unui studiu comandat recent de Samsung, 40% dintre românii care nu au un Smart TV au declarat că doresc să achiziționeze unul. Majoritatea celor chestionați (81.64%) ar folosi un un astfel de televizor pentru a naviga pe internet, alți 66,69% pentru video on demand (la cerere), iar 58,4% pentru a avea acces la aplicații.

Pentru cei care au deja un Smart TV, cea mai importantă funcție este conectarea acestuia cu alte aparate din casă (50,4% dintre cei chestionați).

Sondajul arată și că românii sunt familiarizați cu conceptul de Smart TV și îl asociază mai ales cu accesul la internet și la aplicații.

Ce este un Smart TV

Televizoarele Smart se conectează la Internet la fel ca și computerele, au browser dedicat și vin cu suport pentru aplicații, mai ales de social media (YouTube, Facebook, Twitter ș.a.). În plus, oferă mai multe posibilități de conectare, iar unele modele au și conexiune wireless integrată.

Cât costă în România

Cele mai ieftine televizoare conectate disponibile în România costă în jur de 730 de lei, iar cele mai scumpe ajung la 155.000 de lei.

Modelul 3D Ultra HD 4K LG 84LM960V, cu diagonala ecranului de 213 cm, costă la eMAG.ro aproape 90.000 de lei. Dispozitivul oferă rezoluție Ultra HD de 3.840 x 2.160 pixeli. Cel mai ieftin model de Smart TV din oferta aceluiași magazin – LED Smart Orion (diagonală de 47 cm) – costă 730 de lei.

3D Ultra HD 4K LG 84LM960V

În magazinul online al Flanco, cel mai ieftin model de televizor de acest fel este Smart TV LED Philips 32PFL3507 (diagonală de 71 cm, HD Ready), la prețul de 1.450 de lei, iar cel mai scump modelul LG prezentat mai sus.

Smart TV LED Philips 32PFL3507

Pe Domo.ro, cele mai ieftine modele costă 1.500 de lei. Este vorba de LED TV Samsung 26EH4510 White, cu diagonala de 66 cm, și de LED TV Samsung 22ES5410, cu diagonala de 54 cm. Cel mai scump produs din oferta Smart TV a Domo.ro este Smart TV LED 3D Samsung UHD 85S9000, cu diagonala de 214 cm, rezoluție de 3.840 x 2.160 pixeli, tehnologie audio Dolby și procesor cu patru nuclee. Modelul costă 155.000 de lei.

Smart TV LED 3D Samsung UHD 85S9000

Cât costă afară televizoarele Smart

Românii s-au obișnuit ca alectronicele să coste în România mai mult decât în străinătate. În cazul televizoarelor conectate diferențele de prețuri nu sunt mari. Ba chiar unele modele de top sunt mai ifetine la noi. În Marea Britanie, televiziorul 3D Ultra HD 4K LG 84LM960V costă circa 22.500 de lire (circa 114.000 de lei), adică mai mult decât în România. Modelul LED TV Samsung 22ES5410 costă 309 euro (circa 1.340 de lei), iar Smart TV LED Philips 32PFL3507 poate fi achiziționat în Germania la prețul de 330 de euro (circa 1.433 lei).

Ce este important la un Smart TV

Procesorul – modul în care răspunde la comenzi televizorul este influențat direct de acesta

Aplicațiile disponibile – oferta de aplicații a Samsung sau LG este mult mai mare decat cea, de exemplu, a Orion

Calitatea imaginii – dacă tot investiți într-un nou televizor, măcar optați pentru unul Full HD; potrivit specialiștilor, cele mai bune platforme și display-uri sunt oferite în acest moment de LG, Samsung și Sony

Telecomanda – încercați să optați pentru un model la care telecomanda este ușor de folosit; aceasta nu este necesară doar la schimbarea canalelor, ci și la navigarea prin meniuri, aplicații și pe web

Conectivitatea – cu cât televizorul oferă mai multe opțiuni la acest capitol (porturi USB, HDMI, conexiune Wi-Fi ș.a.), cu atât mai bine

Meniurile și interfața – mulți utilizatori se încurcă chiar și în meniurile televizoarelor standard; este de preferat ca meniul televizorului Smart să fie simplu și intuitiv

Piața de Smart TV

În 2012 au fost livrate la nivel global 66 milioane de unități, în creștere cu 27% față de 2011, potrivit firmei de cercetare a pieței IHS iSupply. Până în 2015, livrările de televizoare conectate (56%) vor fi mai mari decât cele de modele standard, ajungând la 141 milioane de unități. Conform Marketsandmarkets.com, la sfârșitul lui 2016 piața globală de televizoare conectate va avea o valoare de 265 miliarde de dolari.

Românii au cumpărat anul trecut 846.000 de televizoare, acestea valorând circa 256 milioane de euro, potrivit companiei de cercetare a pieței GfK România. În jur de o treime din vânzări au fost reprezentate de modele Smart TV.

Potrivit Samsung, în acest moment sunt în folosință în România 200.000 de televizoare conectate. În primele două luni ale acestui an, 30% din televizoarele vândute în Romania au fost smart TV-uri. „Dacă în anii trecuți se vindeau mai ales TV-uri de 22-24 inci, iar din 2011 se vând cel mai bine cele de 32 de inci, actualmente trendurile arată că diagonalele mai mari (40″+) sunt în creștere. Anul trecut, un cumpărător român din cinci a ales un smart TV, la numai doi ani de la lansarea conceptului de televizor inteligent la nivel internațional. Pentru 2013 estimăm că la trei televizoare vândute, unul va fi inteligent”, a declarat, pentru gândul, Victor Armășelu, AV Head of Division la Samsung Electronics Romania.

În țara noastră, peste 7,1 milioane de gospodării au televizor, iar media orelor petrecute de români in fața acestora este de cinci ore pe zi.

Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de ... vezi toate articolele