Viața după scandalul NSA. Richard Moulds, vicepreședinte Thales e-Security: „2014 va fi anul CRIPTĂRII datelor”
Dacă anul trecut poate fi caracterizat prin două cuvinte, „Snowden” și „PRISM”, 2014 va fi anul „criptării”, a declarat Richard Moulds, vicepreședinte responsabil cu strategia la compania de securitate Thales e-Security, la Infosecurity Europe Press Conference, eveniment care se desfășoară la Londra și la care Gândul participă. „În lumea tehnologică, dacă 2013 a fost anul pierderii încrederii și al scurgerilor de date, 2014 va fi anul Criptării”, a spus Moulds.
El a reamintit și ce a zis președintele Google, Erich Schmidt, în contextul scandalului interceptărilor NSA; „Singura soluție la supravegherea practicată de guvern este să criptăm totul”.
Goana după servicii online și comunicații mai sigure a început de anul trecut, imediat după dezvăluirile făcute de Edward Snowden în legătură cu practicile agenției de securitate NSA.
Peter Sunde, co-fondator al site-ului de partajare de fișiere Pirate Bay, a anunțat, în iulie, anul trecut, o aplicație mobilă de mesagerie care să nu poată fi supravegheată. Aceasta, dedicată inițial sistemelor de operare mobile Android și iOS, se numește Heml.is („Heml” – „Secret” în suedeză) și folosește tehnologii de criptare a datelor.
Totodată, companii precum Microsoft, Google și Yahoo! au transmis că vor cripta toate serviciile, stfel încât utilizatorii, consumatori sau companii, să se bucure de un nivel sporit de securitate. Microsoft a anunțat și că toți utilizatorii vor fi informați în legătură cu cererile de obținere de informații ale acestora pe care le fac guvernele. Compania a promis și că își va apăra în instanță acest drept, în cazul în care se încearcă interzicerea trimetrii acestor notificări. „Vrem să ne asigurăm că guvernele folosesc proceduri legale pentru a accesa datele clienților noștri, nu forța brută”, a declarat un consiler juridic al Microsoft.
Exemplul giganților din IT este urmat și de alte companii, după cum se vede în graficul de mai jos. Numărul companiilor care au o strategie de criptare a datelor crește accelerat, pe când cel al firmelor care nu au una scade rapid.
Mai mult, în această lună, un expert în criptare, Phil Zimmermann, a anunțat Blackphone, smartphone-ul care, potrivit lui, „nu poate fi interceptat de agențiile de securitate”. Terminalul va rula o versiune modificată și securizată de Android, numită PrivateOS. Potrivit lui Zimmerman, tot ceea ce se va întâmpla în acest sistem de operare va rămâne privat.
Infosecurity Europe Press Conference este organizată înainte de Infosecurity 2014 (29 aprilie – 1 mai 2014), unul din cele mai mari evenimente de securitate digitală din lume, la care paticipă peste 320 de companii din domeniu.