Cercetătorii companiei din domeniul securității cibernetice Kaspersky Lab au precizat că acest software dăunător, cunoscut sub numele „The Mask” sau „Careto”, era utilizat cel puțin începând din 2007 și este foarte complex. Unele versiuni ale programului sunt capabile să infecteze telefoanele mobile și tabletele, inclusiv pe cele care dispun de sisteme de exploatare Apple sau Google.
Acești experți au adăugat că creatorii virusului, care par să vorbească în limba spaniolă, puteau folosi acest tip de malware pentru a fura documente sensibile.
Principalele ținte sunt, aparent, guvernele, misiunile diplomatice, companiile din domeniul energetic, organizațiile de cercetare, societățile cu capital privat, precum și activiștii politici, potrivit unui document oferit de Kaspersky.
„Pentru victime, o infectare cu (virusul) Careto ar putea fi catastrofală”, apreciază compania într-un comunicat.
„Careto interceptează toate canalele de comunicare și colectează cele mai importante informații de pe aparatul victimei”, explică Kaspersky.
Virusul a fost foarte activ până în luna trecută, când serverele de comandă au fost oprite în timpul anchetei Kaspersky, informează cercetătorii.
„Avem mai multe motive să credem că este vorba de o campanie sponsorizată de un stat”, subliniază un expert al companiei Kaspersky, Costin Raiu.
În opinia sa, cei care au conceput acest virus sunt foarte calificați și au fost capabili, până în prezent, să rămână ascunși”. „Un astfel de nivel de securitate operațională nu este normal pentru grupările specializate în crime cibernetice”, afirmă Raiu.
„Faptul că pirații virusului Careto par să vorbească în limba spaniolă ar putea fi cel mai straniu aspect” în acest caz, adaugă Kaspersky.
„În timp ce majoritatea atacurilor (informatice) cunoscute în zilele noatre sunt pline de comentarii în chineză, limbile precum germană, franceză sau spaniolă sunt foarte rare”, notează compania în domeniul securității cibernetice.
Potrivit anchetei, acest virus a făcut 380 de victime în 31 de state, inclusiv în Franța, Germania, China și Statele Unite.