Acestea sunt țările și orașele lumii care au adoptat Bitcoin ca mijloc de plată 

Acestea sunt țările și orașele lumii care au adoptat Bitcoin ca mijloc de plată 
Publicat: 20/07/2022, 12:37
Actualizat: 20/07/2022, 12:38

Taberele pro și contra zonei crypto duc lupte acerbe în special în aceste perioade când piețele sunt roșii. Deși încă de la începuturile existenței BTC gurile rele au considerat că niciodată nu-și va mai reveni după fiecare scădere de preț, mereu a făcut-o, așa cum toate piețele financiare de altfel își revin și mai puternic după fiecare criză (cu o viteză mai mare sau mai mică, specifică fiecăreia).

Un lucru e drept, însă – există probleme la nivel global în ceea ce privește sistemele centralizate – taxe și comisioane foarte mari între țările care nu au acorduri financiare sau nu fac pur și simplu parte din țările dezvoltate sau în curs de dezvoltare. Sistemul descentralizat pare să fie o soluție la aceste probleme iar unele țări au adoptat Bitcoin ca mijloc de plată. 

Probleme cu sistemele bancare (sau centralizate) în lume 

Pe lângă taxele menționate mai sus, transferurile dintre continente iau extrem de mult timp, de la zile la luni, în funcție de bănci și de verificările făcute.

De asemenea, în țările subdezvoltate, băncile pot chiar reprezenta un risc financiar în sine, dacă țara respectivă nu impune reguli stricte băncilor. Fiind guvernate de o autoritate centrală, multe administrații sau consilii de management pot avea drept absolut asupra deciziilor iar în mâini greșite asta poate reprezenta un pericol.

Chiar și când sistemele financiare centralizate stau pe mâini bune, se pot confrunta cu un impediment al creșterii și scalabilității, cu gestionarea proceselor bancare sau cu securitatea sistemelor. 

Ce zone au adoptat BTC ca metodă de plată? 

Republica Central Africană a declarat Bitcoin monedă oficială legală de plată. Președintele țării este un mare fan al digitalizării, considerând că va ajuta mult țara să se dezvolte. Dacă teritoriile africane cu excepția celor nordice sunt destul de izolate de restul lumii, bunăstarea generală a populațiilor stă chiar în mâinile lor.

Când vine vorba de dezvoltare, tehnologia Blockchain poate ajuta în multe privințe – în Indonezia spre exemplu a adăugat valoare democrației locale după ce a fost utilizat ca mod oficial de votare la ultimele alegeri electorale din 2019. CAR a adoptat BTC în mod oficial în Aprilie 2022, fiind a doua țară din lume după El Salvador. 

Cu un an mai devreme, în Septembrie 2021, El Salvador adoptă Bitcoin din mai multe motive asemănătoare – dorința de a nu se mai baza atât de mult pe dolarul american și economia SUA, devenind mai independenți. La baza deciziei au mai stat reducerea costurilor de transfer internațional, atragerea fondurilor de investiții internaționale și chiar creșterea consumului public. Știrea de la acea vreme a creat un val de opinii negative din partea FMI și a altor experți economici, considerând că este o sinucidere economică având în vedere natura volatilă a criptomonedei. 

Pe lângă aceste două țări, există companii întregi și corporații serioase care acceptă plata cu Bitcoin de peste tot în lume – printre care Etsy, Microsoft sau Starbucks, pe lângă gigantul Tesla de care știm cu toții. Dacă este o necesitate pentru țările mai puțin dezvoltate, zonele bogate fac și ele parte din acest trend al dezvoltării tehnologice financiare, precum orașul Lugano din Elveția, unde putem merge în vacanță folosind majoritar cardul crypto.

De asemenea, moneda poate fi în mod oficial folosită și în marile orașe ale lumii precum Panama, San Francisco, New York dar și multe hub-uri crypto friendly din Europa, precum Praga, Lisabona sau Ljubljana. Diferența dintre aceste orașe și Lugano sau CAR este faptul că, comercianții nu sunt obligați să primească crypto per se – oamenii pot plăti cu un crypto card, iar un procesator de plată poate converti suma în moneda dorită. Așadar, aici BTC nu este chiar un registru oficial de plată, ca în primele exemple. 

Care au fost avantajele observate? 

Beneficiile economice s-au resimțit în Republica Central Africană, încă din Aprilie, oferind flexibilitate economică și opțiunea de transfer simplu și ușor între rezidenții CAR și cei din alte regiuni internaționale. Dacă majoritatea cetățenilor nu aveau acces la un cont bancar, adopția BTC a dus la incluziune financiară pentru multe persoane – care poate nu își permiteau înainte să plătească taxele bancare sau să-și deschidă cont nefiind eligibili din varii motive. De asemenea, a dus la crearea mai multor start-up-uri africane. 

În El Salvador, pe lângă creșterea incluziunii financiare a persoanelor de rând s-a observat și o creștere a turismului, atrăgând multe persoane curioase care au dorit să vadă cum funcționează acest sistem în zonă. Astfel a urcat și reputația generală a țării, de la un loc în mare parte evitat din cauza criminalității, la o mai mare încredere în rândul turiștilor străini. PIB-ul țării a crescut în anul adopției BTC cu 10.3% iar exporturile au crescut cu 13% în Ianuarie 2022. 

Bineînțeles că pot exista și dezavantaje, majoritatea populațiilor neînțelegând cum funcționează crypto. Avem nevoie de mai multă educație și unde este posibil chiar un control, deși limitat, pentru a ține în frâu eventualele probleme care pot apărea. Unii economiști consideră că o criptomonedă stabilă ar fi o opțiune mai bună. Dar până atunci, din ce în ce mai multe zone discută despre adopția oficială a Bitcoin ca mijloc de plată. 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
Neti Sandu a dezvăluit DIETA pe care o urmează de ani buni pentru a se...
Locul în care un kilogram de roşii costă 26 de lei. Investiţii uriaşe pentru a...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Ameninţări şi violenţe în Franţa înaintea alegerilor
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Statul vrea BANII românilor. Nouă obligație de plată. Vor plăti scump din 2025
Permisul auto, tot mai greu de obținut. Intră în vigoare reguli draconice
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Forma Sistemului Solar s-a schimbat dramatic, au descoperit oamenii de știință
×