Știm deja că tehnologia blockchain dorește să revoluționeze sistemele financiare globale prin rețele descentralizate și distribuite care oferă securitate, transparență și confidențialitate datelor. Spre deosebire de orice alt sistem financiar existent la ora actuală, rețelele distribuite nu necesită o autoritate centrală, principală. Ele pot fi de mai multe tipuri, printre care: publice, private sau de consorțiu și în funcție de aceste tipuri pot apărea diverse echipe care sunt responsabile de blockchain (ca într-o corporație, spre exemplu), dar la bază sunt create pentru a fi independente. De verificări ale tranzacțiilor se ocupă membrii care fac parte din acest sistem precum mineri sau validatori iar tehnic vorbind acest lucru este posibil doar datorită mecanismelor și algoritmilor de consens din blockchain.
Ce este un algoritm de consens blockchain?
În lipsa unor persoane centrale care să administreze sistemul, în blockchain avem nevoie de membrii grupului. Algoritmii de consens sunt mecanismele prin care acești membrii ajung la acorduri comune în ceea ce privește starea de drept a rețelei. Prin acești algoritmi este configurat un proces tehnic prin care se validează tranzacțiile care trec prin lanțul de date – care se înregistrează, fiind imuabile, creând înregistrări și date pe bloc. Pe lângă tranzacțiile de zi cu zi se pot vota chestiuni privind schimbări care au loc pe blockchain, probleme care se găsesc, sau soluții. Faptul că la nivel tehnic se folosesc acești algoritmi crește încrederea în aceste rețele și mai ales, oferă funcționalitate unor sisteme fără autoritate centrală.
Cum funcționează un algoritm de consens?
Modul de funcționare al algoritmilor depind destul de mult de tipul de mecanism, dar la baza tehnologiei stă o mașinărie eficientă și funcțională care poate fi utilizată de enorm de mulți participanți în același timp. Lucrurile pe o rețea distribuită se mișcă foarte rapid și e necesar să putem folosi acel blockchain la capacitate maximă constant fără să existe lag-uri, susținând în continuare securitatea datelor. Acești algoritmi au un set de reguli care decid dacă deciziile luate de participanții din lanț sunt legitime. Detaliile necesare pentru a se ajunge la consens (cum ar fi procentul acordurilor, validările minime necesare șamd) depind de tipurile de algoritmi.
Câte tipuri de algoritmi de consens există?
Deoarece spațiul crypto s-a extins și există tipuri diverse de blockchainuri, este normal să fie și mai multe tipuri de algoritmi de consens, fiecare cu specificațiile sale.
Proof of Work – POW
Sau dovada muncii – probabil cel mai cunoscut, deoarece este utilizat de Bitcoin – aici ne aducem aminte de toate știrile negative din piață care se plângeau că este costisitor să extragem BTC. Aici, un miner trebuie să demonstreze că munca sa transmisă este validă ca să fie clasificat de mecanismul de consens drept valid. Acest lucru are loc cu aparatură destul de performantă, consumând multă energie electrică. După acest pas, persoana primește dreptul de a-și continua munca și de a verifica noi tranzacții în blockchain. POW este destul de dificil ca sistem, conceput astfel pentru a încuraja doar munca persoanelor dedicate și pentru a înlătura eventuali participanți rău intenționați. Astfel, pe lângă verificarea tranzacțiilor se creează și monede noi.
Proof of Stake – sau POS
Observându-se probleme cu care ne confruntăm la POW, s-a creat acest algoritm care simplifică puțin lucrurile. Aici minerii se transformă în validatori care utilizează mult mai puține resurse pentru task-uri. Pentru POS, persoana trebuie să aibă o anumită sumă de monede pusă la stake, ca sistemul să se asigure că este în interesul persoanei ca totul să meargă ok. În funcție de sumele puse la stake persoana primește responsabilități în cadrul blocului de date. Odată blocurile adăugate în lanț, validatorii primesc recompense care se adaugă la monedele avute, care cresc în valoare în timp. Ethereum folosește acum acest tip de algoritm, după ce a făcut schimbul de la POW.
Aceștia 2 sunt cei mai cunoscuți fără de care nu putem înțelege funcționalitatea ideii de descentralizare, dar în piață mai există mulți algoritmi – precum Proof of Capacity, Proof of Activity sau Proof of Burn. Toate au avantajele lor și aduc funcționalități diverse ecosistemului crypto, făcând acest spațiu o lume mai sigură pentru toți.