Sam Bankman-Fried, fondatorul platformei de tranzacţionare de criptomonede FTX, a fost eliberat din custodia poliției, după ce a fost de acord, la prima sa înfățișare în fața justiție din SUA, să depună o cauțiune de 250 de milioane de dolari și să rămână la casa părinților săi din Palo Alto, California.
Fostul director executiv al platformei falimentare FTX urmează să se întoarcă la tribunalul federal din Manhattan pe 3 ianuarie, unde va fi trimis în judecată.
Procurorii americani au spus că au fost de acord cu eliberarea lui Bankman-Fried doar pentru că acesta a fost de acord să fie extrădat din Bahamas. Avocatul său a remarcat că procesul de extrădare ar fi putut, altfel, să dureze luni sau ani. Întoarcerea sa a fost un pas important într-un caz de referință care s-a desfășurat cu o viteză surprinzătoare de când FTX s-a prăbușit luna trecută, trimițând unde de șoc în industria cripto, deja afectată și ridicând întrebări cu privire la viitorul său, scrie The Washington Post.
Bankman-Fried „a comis o fraudă de proporții epice”, a declarat procurorul adjunct Nicolas Roos la apariția sa inițială în instanță la New York, joi după-amiază, în fața unei săli de judecată plină cu aproximativ 100 de persoane.
Sam Bankman-Fried, fondatorul platformei de tranzacţionare de criptomonede FTX, care a intrat în faliment, a fost arestat în Bahamas pe 13 decembrie.
El a fost arestat pentru „infracțiuni financiare” împotriva legilor din SUA și Bahamas.
Luna trecută, FTX a depus faliment în SUA, lăsând mulți utilizatori în imposibilitatea de a-și retrage fondurile.
Potrivit instanței, FTX le datora celor mai mari 50 de creditori ai săi aproape 3,1 miliarde de dolari (2,5 miliarde de lire sterline).
Nu este clar câte persoane vor primi înapoi la sfârșitul procedurii de faliment – deși mulți experți au avertizat că poate fi o mică parte din suma pe care au depus-o, scrie BBC.
Schimbul FTX a permis clienților să tranzacționeze bani pentru criptomonede precum Bitcoin.
Bankman-Fried a fost văzut, în trecut, ca o versiune mai tânără a legendarului investitor american Warren Buffett și, de curând, la sfârșitul lunii octombrie, avea o avere netă estimată la peste 15 miliarde de dolari.
Devenise cunoscut în Washington DC după ce a finanțate partide politice, în principal politicieni sau grupuri democrate, care se presupune că sprijină reglementarea criptomonedelor.
Bankman-Fried va fi ținut în custodie „în conformitate cu Legea privind extrădarea”, a declarat procurorul general al Bahamas într-un comunicat.
Platforma FTX a fost fondată în 2019 de Bankman-Fried, un fost comerciant de pe Wall Street, și de un fost angajat al Google, Gary Wang.
A devenit a doua cea mai mare platformă de tranzacționare de criptomonede din lume, tranzacționând aproximativ 10 miliarde de dolari de criptomonede pe zi.
Dar pe 11 noiembrie, FTX a depus cerere de protecție în caz de faliment, după ce utilizatorii au retras 6 miliarde de dolari de pe platformă în trei zile. În același timp, Bankman-Fried a demisionat din funcția de director executiv al FTX.
Într-un interviu acordat BBC, Bankman-Fried a recunoscut că au fost făcute greșeli la firmă, dar a încercat să se distanțeze de acuzațiile de activitate ilegală.
„Nu am comis fraudă cu bună știință, nu cred că am comis fraudă, nu am vrut să se întâmple nimic din toate astea. Cu siguranță nu am fost atât de competent pe cât credeam că sunt”, a spus el pentru BBC.
Prăbușirea FTX a avut loc într-un an tumultuos pentru industria criptomonedei. Anul acesta, Bitcoin a pierdut mai mult de 60% din valoarea sa, în timp ce și alte criptomonede au scăzut.