Criptomonedele sunt tipuri de monede digitale criptate, care funcționează cu ajutorul tehnologiei Blockchain, sau altfel spus, cu ajutorul rețelelor descentralizate, Peer-to-Peer. Ele diferă de celelalte monede virtuale prin faptul că sunt criptate pe Blockchain, în timp ce alte monede digitale pot fi centralizate. Plățile sunt așadar securizate prin criptografie și prin algoritmii rețelei din care moneda face parte, fără să aibă o autoritate centrală care să le reglementeze. Deși noi suntem obișnuiți să vedem utilități destul de limitate pentru valute, precum plăți sau investiții, în zona crypto monedele pot fi folosite pentru diverse activități, așadar este natural să existe mai multe tipuri.
Cu ce poate fi util un Blockchain?
Despre Blockchain o să tot auzim, deoarece popularitatea tehnologiei crește cu timpul, din ce în ce mai mult, intrând în atenția băncilor și corporațiilor. Tehnologia poate fi aplicată în multe domenii precum sănătatea, educația, serviciile legale, șamd. Rețelele sunt special construite pentru a nu necesita implicarea unei părți terțe, cum e o instituție. Un Blockchain este imuabil, ceea ce face ca informația, odată introdusă, să nu mai poată fi modificată sau alterată. Astfel, informațiile rămân stocate în baza de date așa cum au intrat. Din aceste tranzacții de informații se creează blocuri de date, care sunt trimise la nodurile calculatoarelor din rețea. Un Blockchain nu numai că permite transferul util și facil al criptomonedelor, ci putem de asemenea să utilizăm contracte, documente sensibile și personale cum sunt cărțile de identitate, dosare medicale sau orice altceva. Industriile crypto, așadar, au și ele o gamă largă de tipuri de criptomonede.
De ce există atât de multe criptomonede?
Dacă în 2009 exista doar Bitcoin, azi există câteva mii de monede diverse, fiecare cu câte o utilizare, cu un nume, simbol, unele cu propriile rețele, altele fără. Odată creată o rețea Blockchain, aceasta nu mai poate fi schimbată atât de ușor și este dificil să comunice cu alte rețele. Această izolare duce la trilema existentă și multe dintre proiecte chiar asta încearcă să repare. Alte monede sunt create complet pentru amuzament și distracție, cum sunt monedele-glumă, iar altele sunt mici auxiliare pentru rețelele din care fac parte, sau sunt utile în jocurile sau în produsele de bază ale proiectelor.
Ce sunt jetoanele?
Deși jetoanele sunt de cele mai mult ori incluse în listele de criptomonede sau sunt considerate astfel, există o mică diferență. Monedele crypto reprezintă valută și sunt folosite și în viața reală și în monedele native ale unor Blockchain-uri, precum Bitcoin – pe când jetoanele crypto sunt create deasupra unei rețele deja existentă și sunt mai mult utilitare – folosesc unui scop anume. De exemplu, un SLP sau un Smooth Love Potion este un jeton utilizat în jocul Axie Infinity, pentru care completăm misiunile din joc – spre deosebire de Ethereum care este o monedă puternică și de sine stătătoare.
Ce tipuri de criptomonede există?
La fel cum începusem să povestesc mai sus despre SLP, jetoanele utilitare reprezintă și ele o valoare în plus prin serviciul pe care îl oferă pe Blockchain. Acestea nu sunt folosite pentru investiții, ci pentru ceva util pe Blockchain, iar valoarea lor este legată de ce reprezintă.
Cele care sunt folosite strict pentru plăți sunt monedele native ale rețelelor. Un Bitcoin, spre exemplu, poate fi utilizat pentru plăți pe rețeaua cu același nume. Aici, în loc să ne folosim de ele ca mai sus, într-un joc, pot fi trimise la alte persoane sau entități fără ca tranzacțiile să aibă un control de la o persoană autorizată. Ca alte exemple, putem numi aici ETH sau ADA.
Probabil ați observat că serviciile online de crypto exchange-uri au câte o monedă nativă. Aceste aplicații și platforme au entități administrative care se ocupă de managementul monedelor și le utilizează pentru a crea lichiditate în piață, pentru plata comisioanelor, programelor de cashback sau diverselor oferte.
Sau cele care țin de platformele financiare descentralizate, care le distribuie și care oferă control utilizatorului de a le folosi pentru acces facil la piețe sau tranzacții, după nevoi. Cu ele putem tranzacționa activ pe o perioadă medie sau scurtă, având o arie largă de activități. Multe din aceste monede sunt create pe Blockchain-ul Ethereum pentru că folosesc tehnologia contractelor inteligente. Un exemplu îl reprezintă Uniswap.