Ce se întâmplă cu prețul petrolului și cum poate afecta piețele financiare?

Ce se întâmplă cu prețul petrolului și cum poate afecta piețele financiare?
Publicat: 06/11/2022, 18:22

Prețul petrolului este mereu un punct de referință când vine vorba de piețe financiare și mai ales recesiuni. E printre cele mai recomandate mărfuri pentru investiții sau tranzacționare și afectează zilnic miliarde de oameni din întreaga lume. În funcție de prețul petrolului, noi ne putem trăi liniștiți viețile cu tot ce implică: condusul mașinilor, comenzile de mâncare, produse sau servici, ieșirile în oraș până târziu, vacanțele, drumurile până la ai noștri. Avem nevoie de transport indiferent ce facem și indiferent de domeniile în care activăm. Avem nevoie să ne încălzim casele iarna și să gătim. Un bun atât de dorit și prețios are multe de zis pe piețele financiare.

Ce reprezintă petrolul pentru economie?

Prețul petrolului și gazului este un bun indicator economic care poate da semne și oferi informații valoroase pentru ciclurile financiare și starea financiară a oamenilor la nivel global. Având în vedere economia de piață globală, petrolul este văzut ca un metric al activității economice generale, nu doar un activ financiar sau marfă. În același timp influențează prețul la energie, ceea ce poate bucura sau demoraliza sentimentul consumatorilor din piață, în special în vremuri cu inflație crescută, PIB scăzut sau orice alt indicator de recesiune tehnică. Astfel, prețul petrolului este comparat cu ciclurile economice, cu prețurile altor bunuri și cu producția pentru a inspecta comportamentele consumatorilor și ale piețelor financiare.

Pe ce este bazat prețul petrolului?

Petrolul este un bun de lux care se găsește greu și se extrage la fel de greu și costisitor, având urmări grave pentru natură din cauza poluării masive a aerului și a calității oceanelor și vieții marine. Cu toate că este extrem de toxic pentru întreaga planetă, am ajuns să depindem de acest bun în toate aspectele vieții noastre. Raritatea sa, combinată cu cererea extraordinar de mare din rândul populațiilor dependente de petrol oferă prețul acestui produs, controlat și de evenimentele care au loc în lume. Războiul din Ucraina a avut o contribuție semnificativă asupra prețului petrolului deoarece europenii își fac griji în privința surselor de gaze pe care le mai au, Rusia fiind al doilea cel mai mare exportator de gaze din întreaga lume. În același timp, războiul nu pare să se oprească iar sancțiunile împotriva Rusiei au făcut-o să vândă mai puțin petrol decât de obicei, așadar sperăm la un surplus ieftin în viitorul apropiat, când totul se termină.

De ce este atât de important prețul petrolului?

Este un detaliu foarte important în economia globală iar creșterea prețului său este asociată cu o recesiune mondială. Având în vedere că avem nevoie de petrol și gaze pentru atât de multe lucruri din viețile noastre, afectează direct și în timp real inflația, prețurile crescând mai ales la energie. De asemenea, prețul oferă detalii legate de starea economiei și cu ajutorul acestuia o putem măsura – ce bani există în piață, dacă cererea scade sau nu (și nu a scăzut deocamdată, vânzările de mașini au crescut în România anul acesta, indiferent de prețul combustibilului).

Ce se întâmplă în ultima vreme?

În ultimul timp prețul s-a redresat și a mai scăzut, un semn care poate fi privit pozitiv sau negativ de economiști. Pozitiv deoarece sperăm să se termine inflația, negativ de teama unei deflații care să adâncească o eventuală criză financiară. Prețul s-a inflat major anul acesta, începând la 76 de dolari și ajungând la 100 pe 24 Februarie, zi după care a urcat vertiginos, ajungând la 126 de dolari în 8 Martie. Salturile făcute de atunci s-au menținut cu diferențe mari, ajungând azi la 87 de dolari, în cădere liberă. Am putea spera că va mai coborî odată cu inflația, că situațiile din jur se îmbunătățesc și că ne întoarcem la o piață bullis pentru activele digitale. Este foarte interesant ce se întâmplă și urmează cel puțin încă un an foarte interesant din punct de vedere financiar și geopolitic.

Oricine poate deveni un investitor. La scară globală, criptomonedele reprezintă o clasă de active emergentă, cu un număr de investitori aflat în continuă creștere. În cadrul platformei IXFI, construim o comunitate crypto în care toată lumea este binevenită. Suntem serioși când spunem că oricine poate fi un investitor: creați un cont pe IXFI chiar astăzi și beneficiați de o suită largă de peste 350 de criptomonede, precum și de premii exclusive care se desfășoară lunar prin campanii promoționale.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri