Nu este un secret pentru nimeni faptul că dacă dorim să ajungem traderi de succes sau pur și simplu să nu ne pierdem banii atunci când investim și tranzacționăm, trebuie să cercetăm bine piața și activele prin analize.
Cu ajutorul graficelor de preț care ne arată trecutul unui activ și modul în care s-a comportat de-a lungul timpului în funcție de situațiile din piață, putem să ne dăm seama de niște modele care se repetă ca să încercăm să facem niște strategii de trading puternice, care să ne aducă profit minimizând riscurile financiare.
Analiza tehnică nu este deloc la fel de dificilă pe cât pare, dar unii tranzacționari par să repete unele greșeli. Mai ales la început de drum, un trader neexperimentat riscă să facă o sumedenie de greșeli comune pe piață, despre care vom discuta în acest articol.
Pe lângă analiză, un aspect important este alegerea unei platforme de tranzacționare potrivite pentru începători, cum este IXFI.
Mulți investitori noi intră în piață în urma unor cursuri de trading unde oamenii speră să ne îmbogățească învățându-i pe ceilalți că graficele nu merg decât în sus. Lucru extrem de greșit atât pentru piața de acțiuni, crypto, imobiliare și orice altceva – ciclurile financiare se numesc astfel tocmai pentru că au suișuri și coborâșuri iar atunci când dăm de un activ care ne aduce pierderi substanțiale și ne ținem de el de parcă viața noastră ar depinde de asta, e o greșeală majoră făcută în investiții și trading.
Nu putem să ne ferim de riscuri și nu trebuie mereu să țintim să nu pierdem bani – ci să pierdem sume mici și să ținem pierderile sub control, cu un management bun al riscului.
Companiile pot da faliment, se pot delista (adică pot fi șterse din lista companiilor tranzacționate la bursă), proiectele crypto pot suferi atacuri cibernetice și lista de riscuri la care ne supunem e imensă. Dar, cel mai important, este să știm când să ieșim din tranzacție, acceptând o pierdere mică, analizând cauza și îmbunătățindu-ne strategiile pe viitor.
Aceasta se referă la cumpărarea și vânzarea excesivă de active, în special după ceva mișcări mai riscante sau după tranzacționări care nu au avut succes, în încercarea de a face cumva o balanță, sperând că le vom câștiga pe următoarele. Nu înseamnă automat că dacă supra-tranzacționăm vom avea rezultate mai bune ci dimpotrivă, vor fi la fel de slabe dacă nu luăm în calcul o analiză completă și corectă înaintea fiecărui ordin. Piața nu este un loc de joacă și nu venim aici ca la un joc de remi – totul trebuie să fie bine calculat iar comportamentul trebuie să rămână unul responsabil.
Cea mai toxică caracteristică pe care o poate avea un om atunci când începe să tranzacționeze și să investească. E foarte important să ne cunoaștem și să știm la ce tipuri de mentalități și comportamente suntem dispuși tocmai pentru a ști ce să evităm. Dacă ne axăm pe active după preferințe și refuzăm să vedem o imagine clară și o perspectivă generală asupra pieței și activului riscăm să cădem în plasa emoțiilor și fazelor de negare. Un trader trebuie să fie suficient de disciplinat încât să-și stabilească strategii clare și flexibil, încât să vadă punctele de schimb ale trendului, acolo unde sunt.
După cum spusesem și mai sus, piața nu merge doar într-o direcție non-stop ci se mișcă conform unor cicluri financiare. Acelea sunt direct lovite de multe condiții ale pieței financiare generale. La fel cum vedem în aceste zile pe care le trăim, ne confruntăm cu conflicte geopolitice, avem probleme de aprovizionare la scară largă, inflația e în creștere și prețurile pentru bunuri și servicii cresc, odată cu petrolul. Piețele de tranzacționare sunt la rândul lor afectate de aceste crize cu care noi ne confruntăm, lucru complet normal. Strategiile noastre de trading sau de investiții trebuie să oglindească în aceste vremuri tulburi ce se întâmplă în lume, în loc să sperăm că un activ crește constant indiferent de evenimente globale.
Rezultatele analizelor tehnice sunt pur și simplu probabile. Dacă în urma unei analize considerăm că un activ ar trebui să crească de 5 ori luna următoare trebuie să reflectăm la câte alte lucruri se pot întâmpla într-o lună de zile, care să afecteze aceste calcule. Când ne formăm strategiile de acțiune trebuie să luăm mereu în calcul nu doar rezultatele analizelor tehnice și fundamentale dar și faptul că acestea nu sunt absolute, ci doar probabile. Planurile de trading ar trebui mereu să includă și un as în mânecă, în caz că avem nevoie de el.
În primul rând, este important să ținem constant ochii cât mai larg deschiși și să luăm în calcul condițiile generale ale lumii în care ne aflăm acum. După considerente fundamentale ne putem și calcula și analizele tehnice, punând accent pe folosirea mai multor indicatori în același timp. În spatele analizelor tehnice este indicat ca oricând avem timp, să urmărim și graficele inventate de marii analiști financiari precum Dow cât și teoriile lor legate de piață, ca să încercăm să vedem unde ne situăm cu sentimentele din market.