Cum arată manipularea de piață? Cum ne dăm seama dacă piața este manipulată?

Cum arată manipularea de piață? Cum ne dăm seama dacă piața este manipulată?
Publicat: 08/11/2022, 18:24

Mișcările care au avut loc în piață în ultima perioadă au fost stresante și derutante pentru mulți dintre noi, reprezentând o perioadă propice pentru foarte mulți oameni din online să-și exprime părerile și convingerile mai mult sau mai puțin valide asupra pieței crypto, în special. Indiferent de experiența pe care o avem pe piețele financiare, este ușor să plecăm urechea la negativitate, hype exacerbat sau să nu vedem întreaga realitate a graficelor de preț. Piețele pot suferi uneori atacuri sau manipulări de piață, care pot fi conduse de persoane independente sau investitori instituționali și afectează în special traderii de zi cu zi.

Ce este manipularea de piață?

Manipularea de piață se referă la influențarea prețurilor din piață pentru a induce în eroare alți participanți la piață, pentru profit. Este o practică ilegală iar tehnic putem enumera aici declararea informațiilor incomplete sau false legate de active, schemele de pump and dump care sunt faimoase pe crypto, răspândirea zvonurilor legate de un proiect sau falsificarea cotațiilor, pentru a părea pe graficul de preț că există mai mult interes decât este de fapt. Pe de altă parte ceilalți pot declara că nu oferă în mod oficial sfaturi de investiție sau că acțiunile prin care se pompează un activ au avut loc accidental. De aceea este greu să demonstrăm când are loc o manipulare de piață, în special pe piețele mari și volatile, precum crypto. Iar deși manipularea de piață este ilegală, crypto nu este o piață reglementată, așadar nu va merge nimeni la închisoare pentru astfel de acțiuni frauduloase.

Ce se întâmplă mai exact?

Se întâmplă mai ales prin spoofing, sau trucarea ordinelor de cumpărare ale activelor (în urma cărora prețul crește normal) și anularea ordinelor chiar înainte să aibă loc. La scară largă impactul poate fi major asupra prețurilor unui activ și sunt afectați oamenii care intră la prețurile de sus, pompate artificial. Pe lângă spoofing, și schemele de tip pump and dump se pot întâmpla pe grupuri de persoane de pe același grup de reddit, canal de youtube sau grup de telegram, unde organizatorii pot face enorm de mulți bani dacă știu de schemă înainte. Falsificarea ordinelor sau alte tehnici de acest gen ispitesc mulți oameni să decurgă la astfel de practici.

Care ar fi un exemplu recent?

În Aprilie a fost arestat Bill Hwang, un manager de fond speculativ privat Archegos Capital Mgmt. Acesta a împrumutat bani de la bănci pentru tranzacții extrem de mari cu levier, bănci care au pierdut în urma lui undeva la 10 milioane de dolari. Cu ei a cumpărat acțiuni care au crescut enorm, cu vreo 1.400% în doar 8 ani, care pe piața de acțiuni este aproape de neimaginat. Cumpărarea aceasta agresivă a dus prețul acțiunilor în sus în mod artificial, fără ca actele companiilor să declare venituri sau vânzări uriașe.

Cum are loc manipularea de piață pe Crypto?

Pe lângă de pump and dump sau spoofing, mai există variante folosite pe crypto precum wash trading. La fel ca spoofingul este proiectarea unui volum și interes fals, prin faptul că cineva cumpără și vinde același activ în același timp. Este făcută în special prin boți automatizați. Stop Huntingul făcut de balenele crypto este tot o păcălire a prețului pentru a-l forța să se ducă în jos, acestea vânează punctele principale de stop loss vizibile, iar odată ce prețul ajunge destul de jos tranzacționarii sunt scoși din poziții iar balenele pot cumpăra acel activ la preț mai mic, pentru care tocmai și-au făcut singure lichiditatea.

Ce trebuie să facem?

Uneori nu ne putem feri de atacurile balenelor sau de un administrator de fonduri care se supra îndatorează speculativ, dar putem preveni cumva să nu cădem pradă la scheme pump and dump. În primul rând, atunci când facem analiza tehnică a unui activ ne uităm mai ales la maximele istorice și facem o medie. Nu luăm în calcul doar prețurile recente deoarece balenele umflă uneori volumul pentru manipulări, și e posibil să cădem în capcane. Pe lângă asta, ne informăm și cercetăm mai multe surse pentru a ne asigura că informația preluată nu există acolo în scopuri de fapt personale. De aceea este atât de important să ne facem o idee singuri cu privire la prețul la care merită să intrăm – care nu trebuie să fie niciodată sus.

Oricine poate deveni un investitor. La scară globală, criptomonedele reprezintă o clasă de active emergentă, cu un număr de investitori aflat în continuă creștere. În cadrul platformei IXFI, construim o comunitate crypto în care toată lumea este binevenită. Suntem serioși când spunem că oricine poate fi un investitor: creați un cont pe IXFI chiar astăzi și beneficiați de o suită largă de peste 350 de criptomonede, precum și de premii exclusive care se desfășoară lunar prin campanii promoționale.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Escorte, păcănele, spiritism și… căței plimbați! Documente explozive în scandalul dintre Oana Zăvoranu și fostul...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Maia Sandu vs Alexandr Stoianoglo / Prezenţa...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în televiziune. Florin Călinescu a spus ADIO: Nu stau la negocieri
Noua lege a salarizării unice. Cum vor fi calculate sporurile
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu