Nu doar că interesul oamenilor de rând de pretutindeni crește în legătură cu zona crypto, dar undeva la jumătate dintre investitorii din această piață declară că s-ar simți confortabil să folosească criptomonede pentru a putea plăti cumpărături. Analiștii prezic că este posibil ca piața să se tripleze în capitalizare până în 2030, având în vedere cursul de adopție global al criptomonedelor, încrederea guvernelor și interesul investitorilor instituționali. Istoria acestei piețe financiare, spre deosebire de restul, este destul de mică.
Așadar, pentru a ne putea imagina un viitor crypto, este nevoie să ne ghidăm după comportamentele consumatorilor și utilizatorilor de până acum. Indiferent că ne place această zonă sau nu, nu putem să ignorăm dimensiunea la care a ajuns, dovedind chiar și în bear market că este o piață care devine puternică, care se maturizează și care este aici să rămână.
La momentul actual, criptomonedele sunt utilizate ca monede digitale în mod complet descentralizat, dar peste tot în lume se încearcă idei și teorii cu privire la reglementări care se pot aplica pieței crypto. O oarecare reglementare este importantă în special pentru monedele stabile, care din păcate, după cum știm, nu sunt chiar 1:1 cu dolarul sau activul din spate, ci au mici diferențe. După ce s-a întâmplat cu TerraUSD, este mai important să vedem ce putem face pentru a lucra la cel mai bun scenariu posibil pentru banii oamenilor.
De asemenea, și Uniunea Europeană are criptomonedele în vizor, care sunt incluse în reglementările Anti Money Laundering internaționale, la care se vor adăuga multe alte intenții de acest tip, în special în acest an.
BTC este deja o metodă oficială de plată în câteva locuri din lume precum Republica Centrafricană, El Salvador, orașul Lugano din Elveția, în timp ce în multe orașe prietenoase față de sfera crypto se poate deja plăti o cafea cu criptomonede, precum în Praga, Viena sau în Lisabona. Portugalia este renumită pentru cât de prietenoasă este cu tehnologia inovatoare ale finanțelor descentralizate. Adopția globală va crește cu cel puțin 10% în următorii 10 ani și multe țări, precum Panama sau Uruguay, se gândesc să adopte ori Bitcoin, ori monede stabile. Un impact foarte mare există și în Europa, iar statele bogate ale lumii au în plan digitalizarea propriilor lor monedelor (precum USD sau EUR), ceea ce ar crește încrederea în monedele digitale de pe Blockchain. Nu știm cât de simplu vom putea toți comanda pizza de oriunde și plăti cu un card crypto, dar cu siguranță tehnologia Blockchain va apărea în multe aspecte ale vieții noastre reale, mai curând decât ne-am aștepta.
Tehnologia în sine reprezintă schimbarea întregului sistem tradițional cu care am fost obișnuiți până acum, de la afaceri și mediul de business până la servicii medicale personalizate, educație sau orice ne-am mai putea imagina. Blockchain-ul este cercetat inclusiv de guverne și companii care vor să inoveze serviciile publice sau private, ceea ce poate fi luat împreună sau separat de criptomonede. Împreună deoarece odată cu creșterea publică a utilizării tehnologiei va crește și încrederea opiniei publice asupra zonei crypto, fără de care nu putem discuta în lipsa Blockchain-ului. Separat deoarece Blockchain-ul, ca tehnologie, poate fi utilizat fără criptomonede, existând diverse tipuri de Blockchain, maleabile în funcție de ce avem mai exact nevoie.
Crypto va depăși cu mult investițiile și finanțele centralizate și va trece la un alt nivel. Ce știm sigur este că reglementările vor continua să apară, ceea ce va transforma sistemul într-unul ușor hibrid, aducând multă siguranță pieței, probabil plafonând puțin prețurile, care nu vor mai fi la fel de volatile. Dar dincolo de modul în care vom cheltui criptomonede sau cum ne vom ține banii de pensie în depozite crypto, Blockchain-ul se va transforma foarte rapid. Multe proiecte lucrează la rezolvarea problemelor existente, la crearea de soluții și la transferurile interoperabile.