Cu toate că acțiunile și cryptomonedele au început ușor să crească în ultima perioadă și lumea se simte mai extaziată, anticipând viitoare creșteri, e important să rămânem cu capul pe umeri și să ne uităm în jur – inflația continuă să crească, războiul din Ucraina continuă, situațiile sunt tensionate între Serbia și Kosovo, la fel cu China sau Taiwan. Scena politică din SUA pare și ea destabilizată în această perioadă iar americanii au anunțat că suntem în recesiune oficială, după al doilea trimestru cu PIB negativ.
Există scăderi și creșteri normale de preț indiferent de trendul general al pieței, iar tendința generală din lume la momentul actual este în jos. Oamenii își fac griji pentru finanțele personale dar este important de menționat că momentele de scădere sunt cele mai profitabile oportunități din piață.
Dollar cost average – sau DCA. O strategie bună folosită de majoritatea tranzacționarilor pe piețele financiare este DCA, când investim long, câte o sumă mai mică în fiecare lună în anumite active. Poate avem o listă de cryptomonede puternice, cu potențial, care au mai supraviețuit piețelor bear în trecut și în care putem pune lunar o anumită sumă de bani, în funcție de scăderi, potențiale creșteri pe timp mediu și lung și mai ales, risc. Este o strategie de drum lung în active cu reputație bună, deci slabe șanse să dăm greș dacă ne ținem de plan.
Short – Deși este recomandabil să nu facem exces de zel, tranzacționarea activă pe perioade scurte poate fi un mod util de făcut bani în bear market. Când luăm o poziție scurtă pariem pe căderea unui activ, se mai numește și scurtare sau vânzare în lipsă, iar procesul implică împrumutul unui anume activ pentru a-l vinde atunci când prețul scade în viitor. Noi putem rezerva anumite active fără să le deținem de fapt, iar atunci când chiar scad ca preț, profităm pe diferența respectivă.
Put Options – Acestea sunt metode de tranzacționare care ne oferă dreptul de a vinde un anume activ la un anume preț prestabilit. Totul se întâmplă pe o anume perioadă de timp, iar în timpul acestei opțiuni, cel care cumpără opțiunea plătește comisioane pe perioada când este deschisă, așadar va trebui să calculăm bine riscurile și profiturile potențiale când vine vorba de put options. Nici aici nu trebuie să deținem efectiv moneda în sine.
Bear marketurile sunt cunoscute nu numai pentru scăderi, ci și pentru mișcările bruște într-o parte și-n alta și perioadele de incertitudine. Așadar este mai important ca oricând să avem un plan care să includă un bun management al riscului, mai ales pentru cei noi. Raportul risc recompensă ar trebui abordat cu prudență mai ales de cineva care nu este de mult timp în piață. Dacă investim și tranzacționăm mai multe tipuri de active suntem mai acoperiți într-un bear market, pentru că unele active din diverse industrii se pot mișca diferit, chiar dacă e vorba tot de scăderi. BTC și ETH de exemplu sunt primele impactate la orice știre negativă, dar scăderile sunt mai mici și își revin mai rapid decât cryptomonedele din industria de gaming, precum ILV. În funcție de toleranța la risc vom face DCA sau vom tranzacționa diferit pe fiecare industrie crypto în parte, lucru general valabil și la acțiuni, unde avem energie, mărfuri, tech, șamd.
Ce să NU facem când scade piața
Nu ne panicăm. Emoțiile sunt dușmanul profitului atunci când investim sau tranzacționăm, deci este important să privim aceste cifre într-un mod cât mai mecanic posibil. Nu ne îndrăgostim de cryptomonede și stăm în poziții long deși totul arată că nu își mai revin. Nu tranzacționăm fără un plan sau cu un plan foarte agresiv pentru a încerca să recuperăm din pierderile deja avute, mai ales pe același activ, ci încercăm să facem o diversificare cât mai amplă și un DCA logic și corect, în funcție de valoarea monedei în sine (sau pe scurt, nu facem DCA cu sume mari pe shitcoins).
Ne informăm în continuare de pe site-urile de încredere fără să cădem în FOMO la primele cuvinte ale influencerilor. Iar în cel mai rău caz, dacă nu ne putem feri deloc de diversele sentimente negative și pesimiste din piață, închidem puțin platformele de social media și rămânem câteva seri doar pe Netflix. Uneori, în special pentru cei mai noi sau neexperiementați în piață, ignorarea temporară a situației este cel mai bun lucru pe care îl putem face atunci când suntem copleșiți.