Probabil toți dintre noi au auzit măcar o dată despre cineva care a pierdut tot pe crypto sau că nici măcar nu ar încerca, deoarece nu are încredere. Crypto vine de multe ori la pachet cu adjective precum țeapă, schemă ponzi sau alte cuvinte înșelătoare. Deși nu este tocmai adevărat, este o piață financiară care la fel ca multe altele oferă servicii financiare care folosite necorespunzător, rapid și la impuls, fără un management bun al riscului poate duce la pierderi.
Mai este de menționat că absolut toți tranzacționarii activi (spre deosebire de investitorii long-term conservatori) au pierdut bani, indiferent de sumă, de piață financiară sau de industrie, la un moment dat. Motivele pot fi multe, dar ne vom rezuma aici la cele mai importante sfaturi pentru a nu pierde bani, mai ales că oricum suntem în bear market și unele portofolii suferă.
Știm cu toții că există mulți oameni care au făcut averi din crypto, indiferent că este plin internetul de podcasturi pe tema asta sau cunoaștem oameni personal. Dar adevărul este că acei oameni sunt profesioniști iar timpul care le-a luat să ajungă la acele averi este de fapt destul de lung – cel puțin un bear market complet de strâns cureaua și sperând la cea mai bună situație. Timp în care s-au documentat, informat, au pierdut ore întregi pe lângă job sau chiar și-au dat demisia ca să facă asta full time – nicidecum nu au dat un boom și s-au trezit milionari peste noapte. La fel ca în orice altă piață este mai bine să nu cumpărăm ceva ce nu înțelegem sau care este foarte hyped, precum NFT-urile (deși unele sunt valoroase mulțumită artistului, e important să înțelegem bine scena înainte să ne băgăm în orice), sau să intrăm pe tot felul de grupuri dubioase de Telegram sau Discord.
În special în cazul criptomonedelor noi, recomandate mai de grabă pentru cei puțin mai experimentați, este absolut necesar să verificăm echipa din spate. Dacă tocmai s-a întâmplat ce s-a întâmplat cu Terra sau chiar Nomad, să ne imaginăm doar ce s-ar putea întâmpla cu un proiect nou nouț unde developerii nu au multă experiență în IT sau unde unul din fondatori are antecedente. Lumea crypto este plină de scammeri care încearcă să atragă finanțatori ca după să fugă cu banii, tactică numită de altfel rug pull. Ca să ne asigurăm că nu cădem pradă în astfel de situații, trebuie analizată întreaga echipă a proiectului de la programatori, fondatori, parteneri și companiile partenere, influencerii care îi promovează, la cele mai mici detalii.
Nu este posibil să intrăm pe nici o piață financiară fără să știm să analizăm puțin tehnic și fundamental un activ, măcar la nivel basic, cu grafice simpliste. Cu cât tranzacționăm mai activ cu atât avem nevoie să știm să facem asta mai în detaliu pentru a putea observa diverse schimbări ale trendului, prețurile și tendințele care urmează în viitorul așteptat, la ce să ne așteptăm în urma știrilor negative și așa mai departe. Când ne formăm un obicei din a analiza un activ, schimbările mici care se vor întâmpla ne vor sări în ochi și vom ști mult mai bine să alegem monedele corect și să intrăm la un preț bun, corect, tocmai pentru a nu pierde bani, deoarece foarte mulți intră pe FOMO când activele cresc, și când se schimbă trendul sunt copleșiți. Ceea ce ne duce către următorul punct…
Piața crypto este acaparată de influenceri pe Instagram, Twitter sau Youtube, care discută despre criptomonede, proiecte sau ultimele știri din piață atât în scop educațional și interactiv cât și pentru a-și vinde cursurile personale sau pentru a promova diverse. Lucruri complet normale și în regulă atâta timp cât nu există dezinformare la mijloc – problema e când începem să urmărim tot ce spun și să facem ca ei. Sunt oameni la fel ca și noi și pot greși. Fiecare interpretează graficele puțin mai diferit având un stil personal, fiecare are o rezistență specifică la risc, care nu se aseamănă cu ale noastre. De aceea este necesar să cercetăm în detaliu, singuri, tot ce se poate înainte de orice investiție.
Derivatele se referă la genurile de tranzacționare activă precum put sau call options, futures sau swaps, unde putem tranzacționa fără să dețin efectiv activul respectiv, fiind o practică foarte riscantă unde este aproape imposibil să nu pierdem. Dacă mai adăugăm și leverage-ul la listă, deja intrăm pe o arie foarte periculoasă care este recomandată doar tranzacționarilor cu experiență.