Despre Fenomenul Lebăda neagră: Cum ne protejăm de evenimente neprevăzute?

Despre Fenomenul Lebăda neagră: Cum ne protejăm de evenimente neprevăzute?
Publicat: 10/11/2022, 18:26

Se vorbește în ultimul timp în piață despre urmări nefaste asupra economiei, din cauza PIB-ului scăzut, recesiunii începute sau conflictelor geopolitice existente. Cu toții ne putem reaminti de evenimente care au rămas în istoria omenirii drept șocante și care au format traume colective, de genul 11 Septembrie, Incendiul Colectiv, atentate aviatice, sau cât de brusc a pornit criza financiară din 2008. Orice domeniu are un standard de probabilitate și predicție, dar când vine vorba de evenimente neprevăzute automat nu avem la îndemână destule date necesare pentru a le preveni. Evenimentele de genul Lebăda Neagră sunt cele care apar brusc, când nu ne așteptăm și care produc efecte devastatoare pe termen lung.

Ce înseamnă Lebăda Neagră în economie?

Deși acum se poate vorbi despre Lebăda Neagră în mai multe domenii, aceasta a început în economie, fiind o teorie dezvoltată de Nicholas Taleb, trader Wall Street și profesor de economie, într-o carte de-a sa începută încă din 2001. Este vorba despre evenimente imprevizibile, șocante și cu consecințe grave asupra populației generale, așadar sunt destul de rare și pot avea loc în orice sector: financiar, în politică, sănătate, piețe de acțiuni. Se consideră că nimic nu poate preveni un astfel de eveniment având în vedere raritatea sa și lipsa de informații dinaintea evenimentului care să ducă la o concluzie, că ar urma consecințe devastatoare.

Cum se ajunge aici?

Este un eveniment imprevizibil, dar explicat ca și când ar fi putut fi previzibil – dacă ne-am fi gândit destul la eventualele posibilități. Taleb spune în cartea lui cum prejudecățile psihologice ne orbesc de multe ori și ne îndepărtează de la eventuale catastrofe care pot avea loc – cum ar fi de exemplu bias-ul de confirmare, o eroare de logică des întâlnită la traderii crypto, însuși faptul că probabilitatea e extrem de mică raportată la rezultatele pozitive, plus multe altele la care ne-am putea gândi. După ce are loc evenimentul în sine, oamenii încep să caute răspunsuri și să facă anumite conexiuni care să ducă la acel eveniment, tocmai pentru a fi luate în considerare la noile strategii de management al riscului.

Care sunt niște exemple care au avut loc?

Criza Francului Elvețian: În 2015, Banca Națională a Elveției a eliminat cota francului față de euro, ducând la o creștere de 30%, dorind să nu rămână legată de moneda europeană după criza datoriilor europene. Sau, cel puțin, asta s-a declarat – fără să se fi gândit la consecințe – consecințele au fost extraordinar de urâte pentru oricine a avut atunci credite în franci – idee relativ bună având în vedere stabilitatea monedei în timpul crizei anterioare, fiind monedă de refugiu. De asemenea, brokerii au suferit pierderi enorme pe una din cele mai sigure piețe existente: forex.

Criza din 2008 când Lehmann Brothers au intrat în faliment – e unul din cele mai puternice exemple de Lebădă Neagră cu efecte devastatoare asupra întregii populației globului și resimțită inclusiv de noi. Aceștia se împrumutau masiv pentru a investi în bula imobiliară din SUA la acea vreme iar când raportau cifre trimestriale totul arăta că se umflă excesiv deoarece erau incluse și profiturile potențiale. 

Este cea mai gravă criză de la recesiunea din 1929 – 1933, eveniment tot de tipul Lebădă Neagră. Acolo, un crash destul de urât al burselor a fost urmat de scăderea încrederii oamenilor în piețe, scăderea consumului și cheltuielilor, ceea ce s-a dovedit a fi dezastruoasă pentru economii. De aceea economiștii s-au speriat atât de tare la începutul crizei covid-19 de acum 2 ani, pentru a nu se repeta scenariul vechi de peste un secol. De aceea s-au printat bani în exces care acum au rezultat în inflație, care sperăm să se oprească aici.

Cum ne putem feri de un dezastru financiar?

Nu putem mereu prezice o Lebădă Neagră dar putem avea grijă de portofoliile noastre prin diversificare. E important să avem o distribuire uniformă în funcție de gradul de risc și deschidere pe mai toate piețele existente: valută, mărfuri, acțiuni, crypto, sau chiar aur, cel mai vechi activ de refugiu existent. Taleb vorbește în special de strategii corecte ale managementului de risc, printre care păstrarea celei mai mari părți ale portofoliului în active foarte sigure.

Oricine poate deveni un investitor. La scară globală, criptomonedele reprezintă o clasă de active emergentă, cu un număr de investitori aflat în continuă creștere. În cadrul platformei IXFI, construim o comunitate crypto în care toată lumea este binevenită. Suntem serioși când spunem că oricine poate fi un investitor: creați un cont pe IXFI chiar astăzi și beneficiați de o suită largă de peste 350 de criptomonede, precum și de premii exclusive care se desfășoară lunar prin campanii promoționale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
O jurnalistă din Marea Britanie, despre Bucureşti: "Un amestec tentant de clădiri medievale, neoclasice, din...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Cod galben de caniculă în România pe 7 și 8 iulie! Regiunile în care se...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Un urs care a intrat în Grădina Zoologică din Târgu Mureş, omorând căprioare şi emu,...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Decizie pentru toți cei care mănâncă PEPENI românești. Se întâmplă de mâine, 8 IULIE
Cel mai nou bulevard din București. Când are loc marea deschidere
Grasu XXL, în lacrimi pe scena de la Neversea 2024. Artistul a reușit cu greu...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
„Celulele timpului” din creier ar putea fi mai cruciale decât am crezut vreodată
×