Despre Fenomenul Lebăda neagră: Cum ne protejăm de evenimente neprevăzute?

Despre Fenomenul Lebăda neagră: Cum ne protejăm de evenimente neprevăzute?
Publicat: 10/11/2022, 18:26

Se vorbește în ultimul timp în piață despre urmări nefaste asupra economiei, din cauza PIB-ului scăzut, recesiunii începute sau conflictelor geopolitice existente. Cu toții ne putem reaminti de evenimente care au rămas în istoria omenirii drept șocante și care au format traume colective, de genul 11 Septembrie, Incendiul Colectiv, atentate aviatice, sau cât de brusc a pornit criza financiară din 2008. Orice domeniu are un standard de probabilitate și predicție, dar când vine vorba de evenimente neprevăzute automat nu avem la îndemână destule date necesare pentru a le preveni. Evenimentele de genul Lebăda Neagră sunt cele care apar brusc, când nu ne așteptăm și care produc efecte devastatoare pe termen lung.

Ce înseamnă Lebăda Neagră în economie?

Deși acum se poate vorbi despre Lebăda Neagră în mai multe domenii, aceasta a început în economie, fiind o teorie dezvoltată de Nicholas Taleb, trader Wall Street și profesor de economie, într-o carte de-a sa începută încă din 2001. Este vorba despre evenimente imprevizibile, șocante și cu consecințe grave asupra populației generale, așadar sunt destul de rare și pot avea loc în orice sector: financiar, în politică, sănătate, piețe de acțiuni. Se consideră că nimic nu poate preveni un astfel de eveniment având în vedere raritatea sa și lipsa de informații dinaintea evenimentului care să ducă la o concluzie, că ar urma consecințe devastatoare.

Cum se ajunge aici?

Este un eveniment imprevizibil, dar explicat ca și când ar fi putut fi previzibil – dacă ne-am fi gândit destul la eventualele posibilități. Taleb spune în cartea lui cum prejudecățile psihologice ne orbesc de multe ori și ne îndepărtează de la eventuale catastrofe care pot avea loc – cum ar fi de exemplu bias-ul de confirmare, o eroare de logică des întâlnită la traderii crypto, însuși faptul că probabilitatea e extrem de mică raportată la rezultatele pozitive, plus multe altele la care ne-am putea gândi. După ce are loc evenimentul în sine, oamenii încep să caute răspunsuri și să facă anumite conexiuni care să ducă la acel eveniment, tocmai pentru a fi luate în considerare la noile strategii de management al riscului.

Care sunt niște exemple care au avut loc?

Criza Francului Elvețian: În 2015, Banca Națională a Elveției a eliminat cota francului față de euro, ducând la o creștere de 30%, dorind să nu rămână legată de moneda europeană după criza datoriilor europene. Sau, cel puțin, asta s-a declarat – fără să se fi gândit la consecințe – consecințele au fost extraordinar de urâte pentru oricine a avut atunci credite în franci – idee relativ bună având în vedere stabilitatea monedei în timpul crizei anterioare, fiind monedă de refugiu. De asemenea, brokerii au suferit pierderi enorme pe una din cele mai sigure piețe existente: forex.

Criza din 2008 când Lehmann Brothers au intrat în faliment – e unul din cele mai puternice exemple de Lebădă Neagră cu efecte devastatoare asupra întregii populației globului și resimțită inclusiv de noi. Aceștia se împrumutau masiv pentru a investi în bula imobiliară din SUA la acea vreme iar când raportau cifre trimestriale totul arăta că se umflă excesiv deoarece erau incluse și profiturile potențiale. 

Este cea mai gravă criză de la recesiunea din 1929 – 1933, eveniment tot de tipul Lebădă Neagră. Acolo, un crash destul de urât al burselor a fost urmat de scăderea încrederii oamenilor în piețe, scăderea consumului și cheltuielilor, ceea ce s-a dovedit a fi dezastruoasă pentru economii. De aceea economiștii s-au speriat atât de tare la începutul crizei covid-19 de acum 2 ani, pentru a nu se repeta scenariul vechi de peste un secol. De aceea s-au printat bani în exces care acum au rezultat în inflație, care sperăm să se oprească aici.

Cum ne putem feri de un dezastru financiar?

Nu putem mereu prezice o Lebădă Neagră dar putem avea grijă de portofoliile noastre prin diversificare. E important să avem o distribuire uniformă în funcție de gradul de risc și deschidere pe mai toate piețele existente: valută, mărfuri, acțiuni, crypto, sau chiar aur, cel mai vechi activ de refugiu existent. Taleb vorbește în special de strategii corecte ale managementului de risc, printre care păstrarea celei mai mari părți ale portofoliului în active foarte sigure.

Oricine poate deveni un investitor. La scară globală, criptomonedele reprezintă o clasă de active emergentă, cu un număr de investitori aflat în continuă creștere. În cadrul platformei IXFI, construim o comunitate crypto în care toată lumea este binevenită. Suntem serioși când spunem că oricine poate fi un investitor: creați un cont pe IXFI chiar astăzi și beneficiați de o suită largă de peste 350 de criptomonede, precum și de premii exclusive care se desfășoară lunar prin campanii promoționale.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu-ți dai seama cât de groaznic suna vocea lui Freddie Mercury, fix ca a unei...
Calcul complet. Ce pensie ia un român, dacă s-a pensionat cu o vechime de 42...
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
Angajații români scapă de plata unei părți din contribuțiile sociale. Consiliul Europei cere transferul acestora...
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei...
„Un gheizer de fecale”, înalt cât un bloc de 18 etaje, a izbucnit în mijlocul...
„Vă voi lichida pe toți”. Fostul președinte al unei țări a creat o o „echipă...
Cât costă o ciorbă în restaurantul din București al lui Nicolai Tand. A dat lovitura...
Andreea Bănică s-a pozat aproape dezgolită pe internet. Imagini sexy cu artista: „Arăți ca o...
Mierea rară care vindecă organismul de boli şi e bogată în seleniu. Cât costă un borcan la un...
Breaking news! Au murit amândoi!
A murit Teri Garr, actrița cunoscută pentru rolul din „Tootsie”. Cu ce probleme de sănătate...
Cuplu bombă în România! El e la PRO TV și ea e la Antena 1
TOP 3 SUV-ur la prețuri de nerefuzat în România! Dacia DUSTER vs. concurența directă
Un însoţitor de zbor dezvăluie cele mai murdare locuri dintr-un avion
Poveste incredibilă! Exploratorul care a ajuns la Polul Nord în ciuda...
Ordin UE. Se schimbă benzile de circulație pe șosea. Reguli noi pentru șoferi
Să râdem! Cele mai tari bancuri din lume
Gabriela Cristea a împlinit 50 de ani. Ce cadou i-a oferit Tavi Clonda înainte de...
Destin macabru pentru Marian, un bărbat de 38 de ani! A fost înjunghiat fără milă...
Daniela Iliescu a explicat alegarea ținutelor sale de la nunta lui Iancu Sterp. “Acum gusturile...
VIDEO Georgiana Lobonț, un artist cu suflet mare. Gestul caritabil făcut pentru un copil a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Draga mea, azi noapte ai strigat „Ionele, nu”!
O pasăre considerată dispărută de 300 de ani a fost văzută din nou