Despre Know Your Customer – sau KYC și anti spălarea de bani
Spălarea de bani este un subiect bine cunoscut și prezent în spațiul investițiilor și tradingului, mulți alegând să stea deoparte din motive etice. Faptul că unii infractori aleg să spele bani iliciți prin piețele financiare (și implicit crypto) este un lucru complet paralel față de noi și nu ne privesc în mod direct.
Directivele europene AML – Anti Money Laundering vizează totuși instituțiile și aplicațiile de trading și noi legi sunt date destul de des din acest punct de vedere. În timp ce majoritatea și-ar dori ca acest spațiu să rămână unul nereglementat din varii motive (multe din ele valide) este important să înțelegem mai multe despre spălarea de bani și despre KYC.
Ce este KYC – Know Your Customer / Client?
KYC se referă atât la verificarea identității clientului atunci când o persoană își deschide un cont pe o anumită platformă, cât și la monitorizarea acesteia periodic. Cerințele minime pentru Know Your Customer sunt obligatorii și conturile pot fi închise dacă clientul nu le îndeplinește. De aceea sunt cerute documente sau poze ale documentelor valide și în termen de valabilitate – iar la expirarea buletinului primim e-mailuri că e posibil să ni se închidă conturile dacă nu trimitem o fotografie cu cel nou. Această procedură implică cunoașterea activităților și riscurilor financiare pe care le poate prezenta un client. Dacă se consideră că persoana nu este transparentă, poate fi suspectă de spălare de bani sau de finanțarea terorismului iar instituția respectivă poate primi amenzi pentru nerespectarea normelor KYC.
Care sunt beneficiile KYC?
Pe lângă cunoașterea identității clientului, se caută și înțelegerea profundă a activităților de natură financiară pe care le poate avea cât și riscurile asociate, după cum spuneam. Aceste standarde protejează instituțiile de a fi implicate ele însele în activități financiare ilicite precum fraudă sau corupție. Este important să stabilească că sursa fondurilor persoanei respective este complet legală și că nu vine din trafic de persoane, droguri sau arme. Dacă de lupta împotriva actelor ilicite se ocupă organele responsabile cu acest lucru, instituțiile doresc ca măcar să nu fie o punte de ajutor. Printre altele, măsurile KYC aduc veridicitate și reputație instituțiilor, aducând stabilitate economică în zona respectivă prin investiții și fonduri externe.
De ce avem nevoie de politici AML în sfera crypto?
Crypto este o zonă ca oricare alta când vine vorba de finanțe și de modul în care anumiți oameni încearcă să profite de beneficiile tehnologiei pentru activități ilicite. Dacă dorim să construim un spațiu cât mai bogat și de viitor, trebuie să fie și de încredere, cu o reputație bună. Acest lucru poate fi posibil doar cu verificarea, chiar și limitată, a unor tranzacții cu sume foarte mari. Asigurarea acestor directive poate fi implementată de o echipă din compania sau instituția respectivă sau poate fi externalizată către companiile care se ocupă cu așa ceva.
Cum rămâne cu descentralizarea?
Platformele de tranzacționare sunt și ele conforme cu reglementările AML, printre care și KYC, dar rămân niște întrebări în ceea ce privește portofelele digitale și private. Întreaga idee din spatele tehnologiei Blockchain este descentralizarea – un sistem financiar care nu este controlat de instituții majore, manipulat de traderi instituționali sau în ultimul rând, reglementat. Spațiul a fost construit ca o modalitate de a trimite bani și informație din toată lumea, indiferent de granițe sau limite, aproape instant. Un ecosistem care avantajează în special populațiile fără un sistem bancar funcțional și unde este dificil și costisitor să facem orice tip de tranzacție. Cu toate astea, știrile din ultimii ani ne arată că pentru confortul unui spațiu cât mai stabil și sigur trebuie să sacrificăm anonimitatea absolută poate prin niște sisteme hibrid care după părerea multora, ar fi un preț mic de plătit pentru toate celelalte beneficii ale pieței crypto.
Reglementările anti spălare de bani și directivele europene cu privire la acestea trebuie luate în serios, fiind la fel de importante ca măsurile antifraudă, anticorupție, antiterorism. Este important de asemenea de menționat că tranzacțiile respective nu sunt și nu vor fi făcute publice – modurile de verificare au loc sub stricta supraveghere a persoanelor instruite să facă acest lucru și respectă confidențialitatea persoanei. Cel mult e vorba de supraveghetori sau de oferirea detaliilor organelor competente în cazul în care există suspiciuni privind ilegalitatea veniturilor.