Efectuarea plăților cu criptomonede
Când vorbim despre Blockchain și crypto auzim des multe scenarii utopice ideale în care o întreagă societate ajunge la egalitate financiară deoarece ne îmbogățim cu toții. În timp ce aceste scenarii complet pozitive și optimiste sunt, bineînțeles, nerealiste, sistemul crypto a fost creat pentru a îmbunătăți sistemul financiar din lume. Nimic mai mult, nimic mai puțin.
Desigur, cu ajutorul criptomonedelor, a proiectelor, a fondurilor strânse putem dona și ajuta, îmbunătățind în același timp incluziunea financiară din lume. Finanțele sunt o parte letală a vieții noastre fără de care nu putem trăi într-un mod funcționabil, iar îmbunătățirea serviciilor, fie că e vorba de descentralizare completă, hibrid sau chiar utilizarea crypto activelor în sisteme centralizate ne-ar putea face viețile mai simple.
Cum putem folosi pe bune criptomonede?
Opinia generală a lumii e că aceste active digitale sunt complet inutile deoarece nu le putem folosi în lumea reală. Multe companii crypto serioase oferă angajaților opțiunea de a alege criptomonedele ca mijloc de plată, oferă bonusuri anuale prin crypto, dar chiar și dacă nu lucrăm la una din aceste companii, tot putem să ne cheltuim în multe moduri profiturile făcute din tranzacții. În primul rând, scoatem un procent cinstit cu care ne plătim taxele.
Dacă ne place să jucăm jocuri video, putem folosi direct criptomonede cu jocurile construite pe Blockchain în lumea digitală. În viața reală putem comanda bunuri de lux pentru care putem plăti cu crypto, sau putem călători în locuri unde Bitcoin e acceptat ca monedă oficială de plată pentru taxe, bunuri sau servicii, cum e Lugano, Elveția.
Cum funcționează plățile cu crypto?
Este important de menționat cât s-a dezvoltat tehnologia în toți acești ani. Dacă în urmă cu doar 6 ani trebuia să schimbăm lei în euro la casele de schimb valutar când mergeam undeva, acum doar apropiem cardul de lei de un POS din Italia și procesatorul de plăți din spate convertește automat banii în valută locală pentru acel magazin, la cursul actual de schimb. Ei bine, în ziua de azi putem face astfel de plăți și cu crypto.
Un mijloc de plată pentru crypto funcționează exact în același mod, ne permit nouă să plătim cu criptomoneda aleasă și pe care o avem pe card iar ea se transferă în timp real în valută acceptată de furnizor. Educația și conștientizarea generală a maselor merge destul de încet în ce privește criptomonedele și este normal să existe persoane care să-și facă griji pentru businessurile lor și să-și dorească să le protejeze. Pentru cei care nu au încredere în criptomonede, acestea sunt soluții perfecte pentru a putea oferi clienților experiența pe care și-o doresc.
Cardurile Crypto
Companiile de crypto exchange nu se lasă mai prejos și oferă opțiunea cardurilor crypto, care pot fi de credit sau de debit și sunt exact ca niște carduri obișnuite, Visa. Mastercard sunt și ei interesați să acopere zona crypto dar din câte înțeleg sunt încă în discuții. Dacă avem crypto și vrem să le folosim pentru a cumpăra x lucruri, în mod normal trebuie să stăm, să le transferăm din cont în cont, să ne legăm contul la un card de debit de la o bancă unde cel mai probabil plătim comisioane și să așteptăm ceva vreme până intră. De asemenea, dacă transferăm 1.000 de euro sau mai mult, având în vedere reglementările UE care se află în discuții, e posibil să primim telefoane pentru acele sume. Dacă avem un card crypto, nu mai e nevoie de tot acest proces.
Care sunt avantajele și dezavantajele plăților cu crypto?
Așa cum am văzut mai sus, un avantaj îl reprezintă libertatea economică și de mișcare pe care o avem cu un card crypto. De altfel, informațiile sunt transparente dar și sigure și riscurile pentru ambele tabere sunt foarte mici. De asemenea, unele companii oferă odată cu cardul Visa crypto și cash back – când primim un procent înapoi din tranzacție.
Pe de altă parte – aceste companii care oferă cardurile cer și comisioane, deci este important să facem o alegere corectă și să comandăm un astfel de serviciu doar dacă știm că îl folosim. De altfel, aceste gateways sunt ok – dar în Lugano ni s-ar cere să plătim direct cu Bitcoin. Ori BTC este o criptomonedă volatilă încă și nu un stablecoin, deci ar depinde mult de momentul pieței și de prețul la care urcă, să merite tranzacțiile respective.