Ethereum și standardul ERC20

Ethereum și standardul ERC20
Publicat: 09/09/2022, 21:10
Actualizat: 10/09/2022, 21:11

Vedem această abreviere peste tot în spațiul blockchain și nu putem să evităm orice are de a face cu Ethereum, a doua cea mai mare și importantă criptomonedă după Bitcoin. Mulți spun că va deveni mai mare decât Bitcoin, dar până vedem acest lucru putem observa clar că e unul din părinții sistemului crypto, nu doar în ce privește moneda în sine și valoarea ei cât mai ales toate beneficiile aduse ecosistemului și rețelelor descentralizate de-a lungul timpului. Pentru a înțelege mai bine ce este cu ERC20 este nevoie de o mică prezentare pe scurt a istoriei ETH. 

Scurt istoric al Ethereum

Ethereum a început să aibă un white paper complet încă din 2013, conceput de programatorul Vitalik Buterin împreună cu Gavin Wood, Charles Hoskinson și alții, în 2014 a avut loc strângerea de fonduri iar rețeaua cu criptomoneda cu același nume a fost oficial live în iulie 2015. Odată cu apariția Bitcoin câțiva ani mai devreme oamenii s-au întrebat cum putem extinde utilitatea rețelei și a criptomonedelor în afara ariei prevăzută la BTC. Vitalik a văzut în blockchainurile următoare o posibilitate fără precedent de a utiliza rețeaua pentru aplicații descentralizate, contracte inteligente și o întreagă cryptosferă utilă pentru o sumedenie de lucruri de care avem nevoie zi de zi. Astfel a apărut o versiune de blockchain cu gaz, virtual machine, cu un eveniment DAO care a avut loc până în 2016. Unul din cele mai importante momente îl reprezintă 2017 când a apărut standardul ERC20. 

Ce este ERC20? 

În mod esențial, criptomonedele pe Ethereum nu mai sunt simple monede, ci pot reprezenta orice – vouchere, bilete, tot felul de active financiare sau monede, cu ajutorul contractelor inteligente. Astfel s-a creat în 2015 standardul ERC20, cu un set de reguli pe care monedele fungibile (adică cele care pot fi schimbate una pentru alta, spre deosebire de NFT-uri care sunt non fungibile și reprezintă piese de artă, cărți de identitate sau documente) emise pe Ethereum trebuie să le îndeplinească în mod obligatoriu. Abrevierea vine de la Ethereum Request for Comments. Acest set de reguli permite ca monedele să facă parte din ecosistemul Ethereum și permite o libertate mai mare dezvoltatorilor și programatorilor în ce privește funcționalitățile pe care aceste active le pot avea. Pe lângă asta, standardul permite monedelor să interacționeze mult mai simplu unele cu altele, chiar dacă nu sunt aceleași perechi. Există o interoperabilitate mult mai mare între monedele emise pe ERC20 datorită modului în care se pot accesa datele din fiecare.

Cum funcționează? 

Standardul ERC20 însumează câteva funcții de codare, printre care: ofertă totală, balanță, alocare, transfer, aprobare și transferul dinspre. Prin acestea înțelegem că monedele conforme cu ERC20 au niște praguri de stocare, acordare, limite în legătură cu cantitatea de monede în circulație, sau legate de modul în care se aprobă transferurile și retragerile. Ideea din spate este o garanție, un mod de a ne asigura că monedele respective vor funcționa așa cum trebuie pe Ethereum. 

Aceste funcții de codare sunt și ele împărțite în categorii – getters, evenimente sau funcții. Getters sunt primele 3 menționate mai sus care se referă la cantitatea de monede existente în piață, deținute de un cont și câte monede se pot cheltui. Evenimentele și funcțiile sunt foarte similare între ele, în sensul că transferul și aprobarea au loc, se întâmplă, moment în care sunt catalogate drept funcții, după care evenimentele au loc când acțiunea s-a produs. Pe lângă ERC20 mai există și ERC721, standardul pentru active non fungibile și ERC1155 pentru monede multiple.

De ce avem nevoie de acest standard și cu ce ajută? 

Cu ajutorul standardului ERC20 se pot crea multe aplicații descentralizate iar monedele sunt mult mai simplu de trimis între conturi, de transferat pe aplicații și oferă per total o arie mai mare de posibilități decât am avea fără acest set. Existența unui protocol standard pe care îl putem urma a și făcut crearea și implementarea monedelor mult mai simplă. Putem folosi monedele spre exemplu atât pe o piață deschisă NFT cât și pe alte aplicații, le putem stoca în portofele digitale precum MetaMask sau MyEtherWallet iar standardul este prezent pentru multe dintre criptomonedele foarte cunoscute de care auzim des, printre care: USDC, Shiba Inu, THETA, Chainlink sau chiar Bitcoin împachetat WBTC. Tehnologia blockchain este încă la început și programatorii lucrează intens la dezvoltarea sa cât și la modurile prin care putem facilita toate acțiunile de care am avea nevoie pe rețelele descentralizate. 

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri