Ultimele reglementări europene cu privire la piața Criptomonedelor

Publicat: 04 09. 2022, 16:31
Actualizat: 09 09. 2022, 16:33
Cyber security and global communication concept. Analysis of information. Technology data binary code network conveying connectivity, Data and information protection protocol. Secure connection.

Mare parte din utilizatorii și entuziaștii crypto sunt oameni pasionați de tehnologie, ei fie achiziționează servicii sau bunuri plătind cu crypto, fie fac trading, donează către diferite campanii ori păstrează banii în stablecoins sau într-o altă monedă. Suma uriașă strânsă din donațiile crypto de Ucraina de la începutul războiului arată că cei mai mulți utilizatori sunt bine intenționați și vor o metodă de plată alternativă celor clasice oferite de bănci. Totuși, există o mică parte care întreprinde diverse activități financiare ilegale, iar la nivel mondial a fost necesară prevenirea infracționalității în ce privește crypto.

De ce se dorește reglementarea pieței crypto?

Uniunea Europeană a început astfel să reglementeze piața crypto ținând cont de popularitatea acesteia și de creșterea exponențială a numărului de utilizatori, punând mare accent pe prevenția activităților infracționale. Dintre aceste activități, spălarea de bani este cap de afiș, reprezentând o prioritate. Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu în ceea ce privește propunerea de actualizare a regulilor privind informațiile care însoțesc transferurile de fonduri.

Concret, regulile care până acum se aplicau transferurilor fiat, se vor aplica și asupra transferurilor de active crypto. Desigur, trendul este general, în China și Coreea de Sud de exemplu, s-au adoptat restricții care să împiedice spălarea de bani, privind activități precum minarea sau cele desfășurate pe platformele de exchange. La nivel global activează organizația Financial Action Task Force (FATF) cu  scopul prevenirii infracțiunilor de spălare a banilor, corupției, finanțarea terorismului șamd. Această organizație, agreată de guverne, redactează reglementări și recomandări de bune practici pe care le implementează deja peste 200 de state din întreaga lume.

Care sunt noile propuneri?

Noul acord provizoriu european prevede că transferurile de active crypto (bitcoin sau alte cryptomonede) vor fi urmărite și identificate pentru a preveni infracțiunile digitale. De asemenea, tranzacțiile suspecte vor putea fi blocate. Prin acest proiect transferurile de crypto vor putea fi urmărite exact ca transferurile bancare, indiferent de sumă, neexistând un prag minim al valorii tranzacțiilor, pentru ca cei care sunt vinovați de aceste infracțiuni să nu evite aplicarea regulilor trimițând sume mici (vom vedea mai jos că există un prag minim însă doar pentru tranzacțiile între un portofel de pe un exchange și un portofel privat).

Cum stăm cu controlul datelor și tranzacțiilor? 

Odată cu tranzacția, detaliile despre expeditorul cryptomonedelor și beneficiarul acestora vor trebui să fie colectate și stocate, asigurând astfel trasabilitatea în ceea ce privește expeditorul și beneficiarul. În cazul în care se desfășoară de către autorități o investigație, existând o suspiciune de spălare a banilor sau finanțarea terorismului, furnizorii de servicii de crypto vor trebui să dea informațiile privind transferurile. Întrucât protecția datelor personale este o zonă foarte legiferată în Uniunea Europeană, și în definiția datelor personale includem nume, prenume, adresa etc, dacă nu există nicio garanție că se poate menține confidențialitatea de către partea care primește informațiile, aceste date nu vor trebui trimise.

Cum se vor controla tranzacțiile mai exact? 

Detaliile legate de aceste tranzacții vor fi verificate înainte ca beneficiarul să aibă acces la crytomonede dacă expeditorul este bănuit de infracțiuni de spălare de bani sau terorism sau este vizat de sancțiuni sau măsuri prevăzute de Codul Penal sau altă legislație aferentă. Se va înființa un registru public pentru furnizorii de servicii crypto (CASP) neconformi sau nesupravegheați, cu care furnizorilor de servicii crypto din UE nu le va fi permis să tranzacționeze.

Vor fi vizate și tranzacțiile din portofele negăzduite, private (o adresă de portofel crypto a unui utilizator privat care nu este pe un exchange public) dacă interacționează cu portofelele administrate de platformele de servicii. Astfel, va fi verificată de exemplu o tranzacție de pe un nano ledger care trimite cryptomonede unei adrese de portofel găzduit pe un exchange, în cazul condițiilor menționate mai sus. Totuși, nu vor fi verificate transferurile de la utilizator la utilizator efectuate fără un furnizor CASP. Cât privește verificările, chiar și furnizorii de servicii au câteva responsabilități: dacă portofelul negăzduit este deținut sau controlat de o persoană care trimite sum de cryptomonede în valoare de 1.000 de euro sau mai mult. Prin aceste noi reguli, trasabilitatea banilor este asigurată și registrul va putea să țină evidența adreselor sancționate.