Prima pagină » justitie » Ce au mai ridicat procurorii din locuința fostului șef al CJ Vaslui. DEZVĂLUIRI făcute chiar de fiul acestuia: „S-a încheiat, nu mai e șeful meu”

Ce au mai ridicat procurorii din locuința fostului șef al CJ Vaslui. DEZVĂLUIRI făcute chiar de fiul acestuia: „S-a încheiat, nu mai e șeful meu”

Ce au mai ridicat procurorii din locuința fostului șef al CJ Vaslui. DEZVĂLUIRI făcute chiar de fiul acestuia:

Fiul președintelui Consiliului Județean Vaslui, Tudor Buzatu, susține că „cel mai probabil, nu mai are un viitor în politică”, după ce tatăl său a fost arestat preventiv pentru luare de mită și dezvăluie, pentru reporterii Libertatea, că procurorii au ridicat din casa lui Dumitru Buzatu mai multe plicuri cu bani și două laptopuri. 

Reamintim că Agenția Națională de Integritate va verifica averea lui Dumitru Buzatu, pentru a vedea dacă acesta a câștigat bani ilegal, profitând de funcția de președinte al Consiliului Județean Vaslui.

Astfel, toată averea lui Buzatu e vizată și de procurorii DNA și de ANI. Reamintim că fostul preşedinte al Consilului Judeţean Vaslui este arestat pentru luare de mită în valoare de 1,25 de milioane de lei.

„Scria bani de pe cireșe și suma se afla în plic”

Potrivit sursei citate, Tudor Buzatu a mărturisist că a  aflat din presă despre flagrantul delict realizat de DNA și s-a deplasat, duminică, 24 septembrie, spre casa tatălui său, reținut pentru că primise mită 1,25 de milioane de lei.

Fiul fostului președinte al Consiliului Județean Vaslui a demisionat din funcția de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, luni, 25 septembrie.

„Procurorii au ridicat sume foarte mici de bani, sume de la firma tatălui meu, care se aflau în biroul firmei, gen bani de pe cireșe, bani de pe porci. Niște sume de genul sutelor sau miilor de lei. Toate notate cu proveniența.

Au ridicat câteva mii de lei în total, dar defalcate, erau cu plicuri scrise. Scria bani de pe cireșe și suma se afla în plic. Bani de la porci și suma se afla în plic, crescuse tata niște porci”, dezvăluie Tudor Buzatu pentru Libertatea.

Procurorii DNA au mai ridicat, potrivit sursei citate, și două laptopuri.

„Un laptop funcțional și un laptop stricat aparținând firmei tatălui meu care are sediul social și sediul fizic în anexa agricolă de la Mărășeni”, adaugă Tudor Buzatu.

„Vorbesc zilnic cu tata, nu pot să-l judec”

Dumitru Buzatu îl sună aproape zilnic pe Tudor Buzatu, care a recunoscut că nu poate să-și judece tatăl și nici să-i ceară socoteală pentru tot ceea ce s-a întâmplat.

„Eu nu pot să-l judec pe tatăl meu, e relația între un fiu și un tată. Nu pot să-l judec prin prisma unui fapt, chiar dacă se va dovedi că este real. S-a încheiat relația politică, nu mai e șeful meu. Nu îi mai pot cere socoteală că m-a afectat în cariera mea politică sau nu. Ce socoteală să îi cer tatălui meu?”, afirmă Tudor Buzatu, potrivit sursei citate.

Tudor Buzatu a infirmat și informațiile apărute în presă, cu privire la averea tatălui său.

„Nu are o vilă de 528 mp. El o folosește pe post de casă, dar este o anexă a fermei agricole. Sunt birourile fermei, cum ar veni. Toată presa a vehiculat că este o vilă de 528 mp, este o hală în care ține cereale și crește porci. Nu este o vilă. El acolo locuiește de zece ani.

Nu a scris în declarația de avere că sunt case de locuit. Aia pe care o tot vehiculează presa cu 500 mp este o hală. Nu există casele acestea, unde sunt? Sunt sigur că o să confirme și autoritățile statului”, a spus Tudor Buzatu pentru Libertatea.

 

„Nu am teorii. Nu gândesc la fel ca mama mea”

Senatoarea Gabriela Crețu, suspendată din PSD, dar care a rămas în continuare afiliată grupului social-democrat și vicepreședintă a Comisiei de Cultură, crede că flagrantul delict făcut de DNA la adresa fostului său soț este „o înscenare.”

În schimb, Tudor Buzatu spune că nu se propește să tragă concluzii și să creadă în teori, dorind să vadă cum se derulează ancheta și decizia judecătorilor.

„Eu sunt de părere că legea își va urma cursul normal și se va stabili adevărul în această cauză. Nu am teorii. Nu gândesc la fel ca mama mea. Eu știam că este la Emil Savin, cu exact oamenii cu care a fost în ziua respectivă. Domnul Savin a fost colaborator al justiției”, este opinia fiului fostului președinte al CJ Vaslui.

Președintele CJ Vaslui a fost exclus din PSD

Procurorii DNA îl acuză pe „baronul” PSD din Vaslui de luare de mită şi trafic de influenţă.

Pentru fapta sa, Dumitru Buzatu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, iar avocații săi au contestat deja această măsură, care va fi judecată de Curtea de Apel Iași, cel mai probabil, în cursul săptămânii viitoare.

Președintele CJ Vaslui a fost exclus din PSD, sâmbătă, cu unanimitate de voturi, iar în locul său a fost numit interimar Dragoș Benea.

De asemenea, Tudor Buzatu, fiul liderului vasluian, a demisionat din funcția de secretar de stat.

Dumitru Buzatu a fost reţinut, sâmbătă dimineaţa, de procurorii DNA Iaşi, după ce a fost prins vineri seara în timp ce primea 1,25 milioane de lei mită pentru a ajuta o companie să obţină un contract.

Dumitru Buzatu, presiuni pentru a primi mită

Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor săi, potrivit procurorilor DNA, care se ocupau de derularea unor proiecte finanţate din fonduri europene, pentru ca unele sume de bani să fie decontate către firmele care aveau contracte, în funcţie de propriile interese.

În dosarul în care a fost prins în flagrant primind mită, Buzatu ar fi făcut, iniţial, presiuni pentru ca o expertiză să fie în defavoarea constructorului, pentru ca, ulterior, să se intereseze personal de modul în care se derulau contractele şi plăţile, după ce omul de afaceri care l-a denunţat i-a promis mita.

Potrivit documentelor DNA, proiectul derulat de firma omului de afaceri care l-a denunţat pe Dumitru Buzatu la DNA era finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 şi viza reabilitatea mai multor tronsoane de drum, întregul proiect depăşind, ca valoare, 222 de milioane de lei şi fiind împărţit în trei loturi.

În anul 2019, firma şi-a adjudecat, ca ofertant unic, două dintre cele trei loturi, unul în valoare de 50,4 milioane lei, celălalt în valoare de puţin peste 20 de milioane de lei.

”În cursul anului 2021, pe fondul deteriorării relaţiei dintre Buzatu Dumitru şi (…..), care controlează (…..) SRL şi (…..) SRL (CUI (…..), există indicii privind intervenţiile preşedintelui CJ Vaslui pe linia influenţării conducerilor unor autorităţi publice cu atribuţii de verificare şi control pentru defavorizarea (…..) SRL, care execută lucrări pe două din cele trei loturi componente ale proiectului POR 2014 – 2020 REGIUNEA NORD-EST – AXA RUTIERĂ STRATEGICĂ 4: Vaslui – Reabilitare şi modernizare drum strategic judeţean Bârlad – Laza – Codăeşti (DJ 245, DJ 245M, DJ 247, DJ 246).

Ulterior, în cadrul execuţiilor subsecvente au fost vehiculate suspiciuni cu privire la încălcarea criteriilor calitative asumate de (…..) SRL, reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est Piatra-Neamţ recomandând realizarea unei expertize tehnice pentru determinarea cantităţii şi calităţii materialelor utilizate, cu ocazia controlului realizat la data de 06.07.2021 la obiectivul investiţional”, se arată în documentele DNA.

DNA: ”Demersurile lui BUZATU DUMITRU vizau persuadarea reprezentantului societăţii”

În acest context, în luna august a anului 2021, o firmă din Piatra Neamţ a încheiat cu Consiliul Judeţean Vaslui un contract care prevedea realizarea unei expertize care să arate în ce măsură prevederile din caietul de sarcini pentru realizarea celor două loturi au fost respectate.

Procurorii DNA au reţinut, pe parcursul anchetei, că Buzatu a făcut presiuni asupra reprezentanţilor firmei pentru a modifica rezultatele expertizei, deşi primele concluzii arătau că cerinţele fuseseră respectate.

„Demersurile lui BUZATU DUMITRU vizau persuadarea reprezentantului societăţii (…..) SRL Neamţ, (…..), de a modifica rezultatele expertizei tehnice în cadrul lucrărilor executate de (…..) SRL în proiectul POR, în sensul confirmării indiciilor de fraudă cu privire la cantitatea şi calitatea materialelor utilizate de constructor pentru lucrările ascunse. Rezultatele parţiale ale expertizei indicau respectarea cerinţelor contractuale de către (…..) SRL, expertul solicitând, ulterior, rezilierea contractului încheiat cu CJ Vaslui invocând o serie de probleme de natură personală”, precizează DNA.

”Expertiza a declanşat un diferend între părţile implicate”

În cele din urmă, expertiza realizată de o asociere formată din alte societăţi – controlate însă de către acelaşi expert, la începutul anului 2022 – a condus la concluzia că firma care realizase lucrările trebuia să primească cu câteva milioane de lei mai puţin decât prevedea contractul.

”Expertiza a declanşat un diferend între părţile implicate, privind măsurile necesare în urma constatărilor din teren, care prevedeau şi înlocuirea ultimului strat de asfalt executat de (…..) SRL.

Urmare a efectuării acestei expertize, activităţile de execuţie din cadrul proiectului POR – Cod SMIS 108704 au fost oprite în cursul lunii iunie 2022. (…..) În fapt, de la momentul depunerii expertizei, respectiv de la începutul anului 2022, SC (…..) SRL trebuia să primească de la CJ Vaslui suma de aprox. 15.000.000 lei aferentă lucrărilor executate pe loturile 1 şi 2 a Drumului Strategic din jud. Vaslui, ulterior urmând a-i fi imputate sumele de bani conform concluziilor expertizei, sume comunicate prin actul adiţional nr.(…..)28.02.2023.

În perioada 2022-2023 (…..) a luat legătura de mai multe ori cu reprezentanţii SC (…..) SRL, inclusiv cu numitul (…..), cărora le-a pretins sume de bani pentru a modifica în interesul lor concluziile expertizei pe care a depus-o la CJ Vaslui privind obiectivul de investiţii. (…..) le-a promis reprezentanţilor SC (…..) SRL faptul că aceste concluzii adaptate vor fi primite de către factorii de decizie din cadrul CJ Vaslui”, se arată în documentele procurorilor DNA.

”Suma pretinsă de (…..) drept mită a fost de 600.000 lei plus 114.00 lei TVA, urmând ca această activitatea să fie disimulată prin încheierea unui contract de prestări servicii. Totodată numitul (…..) a promis reprezentanţilor SC (…..) SRL faptul că concluziile adaptate vor fi acceptate de către reprezentanţii CJ Vaslui”

Extras din referatul DNA

”Preşedintele CJ Vaslui şi managerii de proiect au început să întârzie decontarea sumelor pentru lucrări”

La jumătatea lunii februarie, a fost încheiat un contract privind ”adaptarea concluziilor” primei expertize.

”În cursul lunii mai 2023 (…..) a înaintat către reprezentanţii CJ Vaslui concluziile adaptate ale expertizei depuse iniţial, activitate prin care a redus la aprx. 1.5 cm stratul de asfalt pe care antreprenorul SC (…..) SRL trebuie să-l mai toarne pe suprafaţa loturilor 1 şi 2 a Drumului Strategic.

De asemenea (…..) a calculat şi sumele de bani pe care autoritatea contractantă, CJ Vaslui, trebuie să le impute antreprenorului ca urmare a noilor concluzii emise, respectiv suma de 1.793.720,50 lei faţă de suma iniţială de 5.206.954 lei. Aceste concluzii cât şi centralizatorul cu sumele pe care l-a emis (…..) au fost acceptate de către CJ Vaslui”, precizează anchetatorii.

Ulterior acestui fapt, preşedintele CJ Vaslui şi managerii de proiect au început să întârzie decontarea sumelor pentru lucrări, argumentând faptul că lista de cantităţi ale materialelor folosite pe loturile 1 şi 2 a Drumului Strategic întocmită de către antreprenor nu se încadrează în cerinţele supervizorului”.

”Drept urmare, antreprenorul SC (…..) SRL a trebuit să accepte suma de 12.337.087 faţă de suma de aprox. 15.000.00 lei, cât se estima iniţial. Tergiversarea decontării sumelor de bani către antreprenorul SC (…..) SRL de către reprezentanţii CJ Vaslui reprezintă o presiune asupra numitului (…..) de a accepta condiţiile impuse de aceştia. Este de menţionat faptul că antreprenorul a executat lucrările la obiectivul de investiţie, respectiv lot 1 şi 2 a Drumului Strategic din jud. Vaslui în cursul anului 2021 iar până în cursul lunii septembrie 2023 nu i-a fost achitată această sumă”, se arată în referatul DNA.

 

Citește și:

Prefectul de Vaslui va emite un ordin de suspendare a lui Dumitru Buzatu din funcția de președinte al Consiliului Județean

Încă o persoană a fost reținută în dosarul lui Dumitru Buzatu. Un expert este acuzat că ar fi luat peste 700 de mii de lei mită

Fosta soție a lui Dumitru Buzatu crede că politicianului i s-a înscenat totul. Senatoarea Gabriela Crețu: „Nu cred că are așa mare avere”

Senatoarea Gabriela Crețu, fosta soție a lui Dumitru Buzatu, a răbufnit după ce și ea a fost exclusă din partid

Cinci clădiri, nouă terenuri, zeci de mii de lei . Averea declarată a lui Dumitru Buzatu, de trei ori deputat și președinte al CJ Vaslui de 12 ani

Lucian Romașcanu, despre excluderea lui Dumitru Buzatu din partid: „Decizie corectă. Toleranță zero față de astfel de fapte”

 

A terminat Facultatea de Jurnalism. Iubește să afle despre oameni și despre poveștile lor, dar și să prezinte la cald informații interesante care să-i ajute pe cei dornici  de a fi la curent cu ... vezi toate articolele

Citește și