Prima pagină » justitie » DECESE COVID-19. O comunitate de activiști a depus la Parchetul General o plângere în care se cere verificarea declarării deceselor Covid-19

DECESE COVID-19. O comunitate de activiști a depus la Parchetul General o plângere în care se cere verificarea declarării deceselor Covid-19

DECESE COVID-19. O comunitate de activiști a depus la Parchetul General o plângere în care se cere verificarea declarării deceselor Covid-19

Organized Crime Harm Reduction (OCHR), o comunitate de activiști, care investighează riscurilor asociate crimei organizate, a depus miercuri la Parchetul General o plângere în care se cere verificarea modului în care autorităţile declară decesele de coronavirus.

„Vrem ca aceste informaţii care au abundat în ultimele săptămâni în spaţiul virtual să fie verificate dacă sunt adevărate”, spun reprezentanţii asociaţiei, la România TV. S-a vorbit chiar de bani acordate rudelor victimelor pentru a accepta ca cei decedaţi să fie trecuţi la COVID-19, sume vehiculate fiind în jurul a 2.000 de lei.

Alte suspiciuni sunt legate de raportarea extrem de târzie a unor morţi, unii după mai bine de o lună de zile

Direcţia de Sănătate Publică Arad a deschis o anchetă cu privire la raportarea întârziată a unor decese cauzate de COVID-19, fiind vizaţi medici din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. Între raportările întârziate se numără cazul unei femei de 83 de ani, care era confirmată cu COVID-19 din 30 martie, a murit pe 1 aprilie, dar decesul a fost făcut public doar pe 5 mail. De asemenea, un bărbat de 69 de ani a decedat pe 1 aprilie, dar abia pe 6 mai a fost anunţat public.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a declarat  la începutu săptămânii că bilanțul oficial din România al deceselor Covid-19 nu reflectă cu acuratețe realitatea, întrucât multe dintre persoanele cu comorbidități, diagnosticate și cu SARS-CoV-2, erau deja într-o stare atât de gravă din cauza bolilor cronice de care sufereau, încât nu se poate spune cu exactitate dacă au murit din cauza noului coronavirus.

„Sunt raportate multe decese la pacienți care mor din altă cauză. (…) În momentul trecerii în neființă sau, mă rog, la instalarea suferinței terminale, pacientul dezvoltă multiple complicații – se infectează, își pierde imunitatea și până la urmă, într-o epidemie de covid, ia și covid. Dar el moare de insuficiență cardiacă terminală, moare de cancer cu boală metastatică avansată, moare de ciroză hepatică, se asociază cu vârste extreme, de 90 și ceva de ani, și așa mai departe”, spunea Horaţiu Moldovan.

Autor

Citește și