DEPARTAMENTUL DE STAT AL SUA. România este principala sursă de export de persoane traficate în scopuri sexuale în Europa , alături de Irlanda, Bosnia-Herțegovina, Armenia și Azerbaidjan

DEPARTAMENTUL DE STAT AL SUA. România este principala sursă de export de persoane traficate în scopuri sexuale în Europa , alături de Irlanda, Bosnia-Herțegovina, Armenia și Azerbaidjan
Publicat: 27/06/2020, 06:38
Actualizat: 06/04/2021, 14:25

România și Irlanda sunt singurele state UE care nu fac eforturi suficiente pentru a combate traficul de persoane. România este una dintre principalele surse de oameni traficați pentru sex sau muncă în Europa, arată un raport al Departamentului de Stat al SUA.

România este principala sursă de export de persoane traficate în scopuri sexuale, alături de Irlanda, Bosnia-Herțegovina, Armenia și Azerbaidjan

Pentru al doilea an la rând, România este principala sursă de export de persoane traficate în scopuri sexuale sau pentru a fi exploatate la muncă, arată raportul privind traficul de persoane în 2020, al Departamentului de Stat al SUA, citat de Radio Europa Liberă România.

În întreaga Europă, mai sunt doar câteva state în situația României. Din Uniunea Europeană, doar Irlanda stă alături de România în această categorie de state aflate pe lista de supraveghere a Departamentului de Stat american, iar din afara UE, se mai află pe listă doar Bosnia-Herțegovina, Armenia și Azerbaidjan. În rest, în această categorie de state se mai află doar țări din Africa și câteva din Asia și America de Sud.

Guvernul României nu îndeplinește standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane

Numărul victimelor este semnificativ sau în creștere, iar eforturile statului sunt prea mici – prea puține anchete și condamnări în rândul traficanților de persoane, o asistență prea slabă pentru victime.

„Experții raportează o creștere a cazurilor de românce recrutate pentru căsătorii false în Europa de Vest; după ce se mărită, traficanții le forțează să se prostitueze sau să muncească”, arată raportul Departamentului de Stat, care mai avertizează că aproape jumătate din victimele traficanților de persoane sunt minori, provenind inclusiv din orfelinate sau centre de plasament.

Guvernul României nu îndeplinește standardele minime pentru eliminarea traficului, dar face eforturi semnificative”, mai arată raportul. Printre aceste eforturi se numără găsirea mai multor victime ale traficului, participarea în de două ori mai multe anchete internaționale față de anul precedent și lansarea unor campanii de avertizare împotriva traficului de persoane.

Totuși, arată raportul, „Guvernul nu a demonstrat eforturi crescute, în comparație cu perioada precedentă de raportare. Autoritățile au investigat, inculpat și condamnat mai puțini traficanți. Acuzațiile de complicitate la trafic de persoane au rămas nepedepsite, mai ales în cazul unor oficiali care exploatau minori aflați în grija unor orfelinate sau centre de plasament”.

Raportul mai acuză guvernul român că nu face destul pentru a urmări indicatori de trafic de persoane în rândul comunităților vulnerabile, că serviciile pentru copiii care sunt traficați rămân inadecvate, iar finanțarea pentru asistența și serviciile de protecție a victimelor nu este suficientă.

România rămâne o sursă primară de victime ale traficului în scopuri sexuale și de muncă în Europa. Traficanții trimit la muncă bărbați, femei și copii, în agricultură, construcții, hoteluri, confecții și servicii casnice, precum și la furat sau cerșit, în România sau în alte țări europene”, arată raportul. Același lucru se întâmplă cu victimele traficate pentru sex.

Raportul SUA acoperă însă anul 2019, iar guvernul liberal a reacționat vineri, după publicarea acestuia, acuzând fosta guvernare PSD pentru ineficiența statului român în reducerea victimelor traficate pentru sex sau muncă.

Numărul anchetelor DIICOT pentru trafic de persoane este în scădere

Raportul Departamentului de Stat arată că numărul anchetelor DIICOT pentru trafic de persoane este în scădere (532 de dosare în 2019, față de 695 în 2018), la fel cele ale celorlalte parchete. Instanțele condamnă tot mai puțini traficanți de persoane – 120 în 2019, de la 222 în 2017.

Raportul mai arată că deseori procurorii îi pun sub acuzare pe suspecții de trafic de persoane pentru infracțiuni mai mărunte, precum proxenetism.

De asemenea, Direcția de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO) din Poliție nu are suficient personal, ca urmare a măsurilor luate de guvernul PSD, de a permite pensionarea anticipată a polițiștilor, ceea ce a dus la o reducere cu 30% a personalului.

Alte neajunsuri judiciare în domeniu sunt numărul infim (opt) de anchetatori financiari, lipsa de pregătire a anchetatorilor și a judecătorilor în problematica traficului de persoane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24...
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor