Curtea de Apel București: Fostul ministru al Educației Mircea Dumitru nu a fost COLABORATOR al Securității
Fostul ministru al Educației Mircea Dumitru nu a fost colaborator al Securității, conform unei decizii a Curții de Apel București. Sentința nu este definitivă.
Prof. univ. dr. Mircea Dumitru – fost rector al Universității București, membru al Academiei Române din anul 2014, doctor în filosofie al Tulane University (New Orleans, Louisiana) din anul 1998 și doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti – nu a colaborat cu Securitate, spun judecătorii de la Curtea de Apel București, în procesul deschis de CNSAS, în luna mai 2023.
Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a solicitat Curții de Apel București să constate că Dumitru a colaborat cu Securitatea în perioada în care era student la Facultatea de Istorie Filosofie din București.
Decizia Curții de Apel
Sentința poate fi atacată cu recurs în 15 de zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel București.
În data de 22 iunie 2017, academicianul Mircea Dumitru a primit, de la CNSAS, o adeverință în care s-a specificat că acestuia „nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității, în sensul legii”.
După ce CNSAS a preluat, în 2022, arhiva informatizată a CID (Centrul de Informare și Documentare, unitate specializată din cadrul fostului Departament al Securității Statului), apar probe noi la dosar, iar întregul scenariu poate suferi modificări radicale. De aceea a fost înregistrat acest nou dosar pe rolul CAB.
SRI a predat, electronic, date din evidența CID: ”2.900.000 de înregistrări și 49.000 de dosare”
Începând cu data de 21 februarie a anului 2022, CNSAS a reluat procedurile de declasificare și transfer al dosarelor create de fosta Securitate.
Astfel, Serviciul Român de Informații a predat către CNSAS date din evidența Centrului de Informare și Documentare (CID) a fostei Securități 900.000 de înregistrări.
SRI urma să predea și 6.000.000 de fișe din Cartoteca Generală Documentară.
În același timp, CNSAS a anunțat că va primi și 3.502 dosare, însumând 10.000 de volume, din Fondurile Informativ, Rețea, Documentar, Penal, Neoperativ, Bibliotecă, dar și 3.184 role de film.