Prima pagină » justitie » Fostul polițist Ovidiu Dumitra, acuzat în dosarul ”azilele groazei”, scapă de arestul preventiv. Ștefan Godei și fratele său rămân după gratii

Fostul polițist Ovidiu Dumitra, acuzat în dosarul ”azilele groazei”, scapă de arestul preventiv. Ștefan Godei și fratele său rămân după gratii

Fostul polițist Ovidiu Dumitra, acuzat în dosarul ”azilele groazei”, scapă de arestul preventiv. Ștefan Godei și fratele său rămân după gratii

Fostul polițist Ovidiu Dumitra – soțul Cristinei Dumitra, cea care administra una dintre afacerile căminelor de bătrâni din Ilfov, Centrul de Îngrijire și Asistență Casa Maria SRL și, ulterior, House Grandma Anastasia`s SRL – a fost eliberat din arest. Curtea de Apel București a decis plasarea acestuia sub control judiciar, pe o durată de 60 de zile. 

Curtea de Apel București a respins contestațiile mai multor inculpați din dosarul azilelor groazei, printre care și Ștefan Godei, administratorul unuia dintre cele două centre din Voluntari și Afumați pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități care aparțin Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”, dar și fratele acestuia, Dan Godei, coordonatorul unui alt centru pentru vârstnici al aceleiași asociații, sunt ceilalți doi arestați în această speță.

CAB admite contestația formulată de inculpatul Dumitra Ovidiu împotriva încheierii din data de 31.07.2023 pronunțată de judecătorul de drepturi și libertati dim cadrul Tribunalului București Secti I Penală:

  • Desființează în parte încheierea contestată și rejudecând: respinge propunerea de prelungire a arestării preventive a inculpatului Dumitra Ovidiu.
  • În baza art.227 alin.2 cod pr.pen rap la art 202 alin.4 lit.b și art.214.215 și 215 ind 1 cod pr Pen dispune luarea față de inculpatul Dumitra Ovidiu a măsurii preventive a controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile începând cu 18.08.2023 și pana la 16.10.2023 inclusiv.
  • Dispune punerea se îndată în libertate a inculpatului Dumitra Ovidiu de sub puterea mandatului de arestare preventivă emis de Tribunalul București, dacă nu este reținut sau arestat în altă cauză. Menține celelalte dispoziții ale încheierii contestate, în măsura în care nu contravin prezentei.
  • Respinge ca nefondate contestațiile formulate de inculpații Godei Ștefan Cristian, Godei Daniel, Ticu Andrei Răzvan, Tudorance Cristina, Costescu Claudia și Trifu Gheorghița împotriva aceleiași încheierii. În baza art.275 alin.2 cpp obliga fiecare dintre inculpații Godei Ștefan Cristian, Godei Daniel, Ticu Andrei Răzvan, Tudorancea Cristina, Cristescu Claudia și Trifu Gheorghita la plata sumei de 500 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
  • În baza art.275 alin.3 cpp cheltuielile judiciare avansate de stat în contestația inculpatului Dumitra Ovidiu rămân în sarcina statului. Definitivă.

Peste 100 bătrâni erau ținuți în condiții inumane

La doar câțiva kilometri de București, peste o sută de persoane – cei mai mulți vârstnici, aflați în situații vulnerabile, dar și tineri cu dizabilități, care au nevoie de îngrijire și tratament special, au trecut prin umilințe și traume greu de imaginat și de îndurat.

Reamintim că, la începutul anchetei, judiciare au spus pentru Gândul, că Ovidiu Dumitra, fost polițist, acum pensionar, și-a cunoscut actuala soție, una dintre patroanele unui „azil al groazei”, în 2018, atunci când a mers la centrul de bătrâni al acesteia să ancheteze un caz de suicid.

Suspecții sunt acuzați de comiterea infracțiunilor de grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare. Prejudiciul total estimat de procurori este de 5,2 milioane de lei.

Ovidiu Dumitra, fost polițist, acum pensionar, a lucrat la Serviciul de Investigații Criminale din IPJ Ilfov

Fostul om al legii ar fi cunoscut-o pe Cristina Maria Dumitra (fostă Văduva, născută Mareș) în iulie 2018, când a mers cu un procuror la căminul de bătrâni „Casa Maria” din Voluntari, unde se ancheta o sinucidere, potrivit dezvăluirilor făcute în februarie de Centrul de Investigații Media.

Căminul pentru persoane vârstnice era deținut de Cristina Dumitra, iar fostul polițist era trimis atunci la un caz unde un bărbat s-a aruncat de la unul dintre etajele vilei în care funcționa Centru de Îngrijire și Asistență Casa Maria. Ovidiu Dumitra, atunci încă polițist la IPJ Ilfov, făcea parte din echipajul trimis la locul incidentului și s-ar fi ocupat de fotografierea cadavrul bărbatului care s-a sinucis.

Potrivit surselor Gândul, între el și patroana căminului s-a înfiripat atunci o relație foarte solidă, care a dus la căsătoria dintre cei doi. Mai mult, în urma unor combinații, fostul polițist ar fi ajuns chiar el administrator al unui centru pentru persoane vârstnice.

Zeci de percheziții în București și șase județe, în anchetele privind”azilele groazei”

Polițiștii și procurorii au informații în speța „azilele groazei” că două grupări infracționale au exploatat mai mulți vârstnici și adulți cu dizabilități, iar după ce au adunat probe, au făcut percheziții.

”În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna noiembrie 2020, pe raza județului Ilfov au fost constituite două grupuri infracționale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile.

Exploatarea persoanelor vătămate,  persoane vârstnice sau aflate în incapacitatea de a se îngriji singure, a fost realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate, prin constrângere și exercitarea de acte de violență fizică, prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică și/sau psihică de autoîngrijire”, potrivit DIICOT.

Scopul urmărit de membrii acestor grupări, susțin anchetatorii, a fost să obțină banii pentru îngrijirea acestora, prejudiciul estimat fiind de peste 5,2 milioane lei.

 

 

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Un fost polițist, reținut în dosarul „azilele groazei”. Din anchetator a ajuns soțul patroanei unui centru care teroriza bătrâni

Cum scăpau ”centrele groazei” de controale. O instituție găsea bătrâni în mizerie și mâncare expirată, o alta spunea că s-a ”remediat”

„Azilele groazei” și oamenii nimănui, bătuți, înfometați şi puși la muncă forțată. Imagini șocante cu rănile bătrânilor din centrele cu nume de sfânt

Aparținătorii bătrânilor chinuiți în azile pot afla informații despre ei la un număr pus la dispoziție de poliție

Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor ... vezi toate articolele
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și