Operațiunea JUPITER, ziua a cincea. Percheziții de amploare și prejudicii uriașe / Sunt vizate infracțiunile de evaziune, fals și înșelăciune – VIDEO

Publicat: 31/05/2024, 10:08
Actualizat: 31/05/2024, 10:08

Operațiunea JUPITER, coordonată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției Române, a avut din nou o zi plină de acțiuni operative, în centrul cărora au stat infracțiunile de evaziune fiscală, fals, înșelăciune, contrafacere, infracțiuni prevăzute de Codul Vamal, contrabandă, efectuare de operațiuni comerciale incompatibile cu funcția, exercitarea fără drept a unei profesii și folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane.

Reamintim  că, în cea de-a patra zi a Operațiunii Jupiter, polițiștii și procurorii au făcut aproape 160 de percheziții, în toată România, pentru combaterea infracțiunilor economico-financiare.

Oamenii legii au descins inclusiv la un birou notarial care a declarat și a reținut impozite și contribuții, dar a „omis” să le achite la termen.

Mai exact, într-o acțiune de amploare în Ilfov, s-a constatat un prejudiciu de 8 milioane de lei cauzat de evaziunea fiscală legată de deșeuri feroase. În paralel, și în Buzău și Ialomița au fost demarate acțiuni complexe împotriva evaziunii fiscale, cu prejudicii estimate la 3,5 milioane de lei, respectiv 2,7 milioane de lei.

Ajunsă în a cincea zi, operațiunea JUPITER arată hotărârea de a asigura respectarea legii și siguranța cetățenilor

În cadrul operațiunii JUPITER, coordonată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție si IGPR, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov și polițiștii SICE ILFOV au pus în aplicare un număr de 3 mandate de percheziție domiciliară pe raza județului Ilfov și un mandat de aducere în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de evaziune fiscală, prev. de art.9 alin.1 lit.c) din Legea nr. 241/2005, constând în aceea că în perioada 01.04.2021 -31.12.2021, reprezentantul legal al unei societăţi comerciale, a înregistrat achiziții fictive de deșeuri feroase de la un număr de 68 de persoane fizice, în baza unor borderouri de achiziție , în valoare de 27.637.277 lei, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 4.421.964 lei

Tot procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov și polițiștii SICE ILFOV au pus în aplicare un mandat de percheziție domiciliară pe raza județului Ilfov și un mandat de aducere în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de evaziune fiscală, prev. de art.9 alin.1 lit.c) din Legea nr. 241/2005, constând în aceea că reprezentantul legal al unei societăţi comerciale a înregistrat achiziții fictive de deșeuri feroase de la un număr de 131 de persoane fizice, în baza unor borderouri de achiziție, în valoare de 25.490.702 lei, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 3.494.312 lei.

În ambele dosare, prejudiciul total este de 7.916.276 lei

Tot în cadrul operațiunii JUPITER, coordonată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție si IGPR, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița împreună cu ofițeri de poliție din cadrul SICE Ialomița, au pus în executare 11 mandate de percheziție, două în jud Ialomița, 9 în jud. Constanța într-un dosar având ca obiect infracțiuni de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 2.700.000 lei.

Simultan, în cadrul operațiunii JUPITER, coordonată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție si IGPR, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângâ Tribunalul Buzău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SICE Buzău au pus în executare 4 mandate de percheziție domiciliară pe raza municipiului Buzău și un mandat de aducere într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală cu prejudiciul de 1.841.882 lei, fapte prevăzute de art. 4 și art. 9, ambele din Legea 241/2005, constând în aceea că un administrator al unei societăți comerciale, în perioada 2020-2021 a refuzat în mod repetat să pună la dispoziția organelor de control din cadrul ANAF-AJFP BZ evidentele contabile ale societății, precum și ca în perioada 01.01.2015-31.12.2019 acesta a ascuns sursele impozabile în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, în sumă totală de 1.841.882 lei, reprezentând TVA, impozit pe profit, impozit din alte surse, impozit micro și impozit pe dividende. Totodată, acesta nu a putut justifica un stoc de marfă (materiale de constructii) în valoare de 3.446.090,21 lei.

Infracțiuni de evaziune fiscală cu prejudiciul de 120.000 lei

În cadrul operațiunii JUPITER, coordonată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție si IGPR, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București împreună cu ofițeri de poliție din cadrul DICE a pus în executare 4 mandate de percheziție, în locații din mun. București, într-un dosar penal având ca obiect infracțiuni de evaziune fiscală cu prejudiciul de 120.000 lei.

Tot în cadrul aceleiași operațiunii, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție si a IGPR, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița alături de ofițeri de ploliție judiciară din cadrul SICE Dâmbovița, au pus în executare 5 mandate de percheziție în respectiv unul în județul Dâmbovița, unul în județul Ilfov și trei în județul Giurgiu, precum și 2 mandate de aducere într-un dosar penal privind infracțiunii de evaziune fiscală, faptă prevăzută de art. 9 alin. (1) lit. b din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, faptă prevăzută de art. 250 alin. (1) din Codul Penal, fals în înscrisuri sub semnătura privată, faptă prevăzută de art. 322 alin. (1) din Codul Penal, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, faptă prevăzută de art. 47 din Codul Penal, tentativă la înșelăciune, faptă prevăzută de art. 32 alin. (1) din Codul Penal raportat la art. 244 alin. (1) și alin. (2) din Codul Penal, complicitate la tentativă de înșelăciune, faptă prevăzută de art. 48 și art. 32 alin. (1) din Codul Penal, raportat la art. 244 din Codul Penal și uz de fals, faptă prevăzută de art. 323 din Codul Penal.

Infracțiuni privind Codul fiscal, persoane implicate în activităţi ilicite comise la regimul produselor accizabile

În cadrul operațiunii JUPITER, coordonată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție si IGPR, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Toplița împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SICE Harghita, au pus în executare două mandat de percheziție în jud. Harghita într-un dosar având ca obiect infracțiuni privind Codul fiscal, vizând o persoane implicate în activităţi ilicite comise la regimul produselor accizabile – țigări și alcool.

În cadrul aceleiași operațiuni, coordonată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție si IGPR, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ghiorghieni împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SICE Harghita, au pus în executare un de percheziție în jud. Harghita într-un dosar având ca obiect infracțiunea de punere în circulație de produse contrafăcute.

Și procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SICE Neamț au pus în executare un mandat de percheziție într-un dosar privind infracțiuni de efectuare de operațiuni comerciale incompatibile cu funcția, exercitarea fără drept a unei profesii și folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane.

S-a reținut ca un funcționar din cadrul unei instituţii publice a omis declararea veniturilor obţinute prin prestarea unor servicii
de contabilitate.

CITIȚI ȘI:

Operațiunea JUPITER, ziua a patra: Mascații au descins la un birou notarial din Capitală / Aproape 160 de percheziții au loc în România

FRAUDĂ informatică în valoare de 750.000 de lei, depistată la o agenție de pariuri sportive, în cadrul operațiunii JUPITER

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Detaliu scandalos în legea contra drogurilor la volan. Ce vor fi obligați să facă șoferii
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Anestezicele ar funcționa prin inducerea haosului în creier